Spara ditt bokmanus säkert

Det viktigaste som finns, när man investerar så mycket av sin själ i något, är att vara rädd om det. Datorer idag är luriga, de kan infekteras av virus, bestämma sig för att självdö, bli utsatta för blixtattentat, spillas dryck på, bli lata och hålla upp "ERROR18990832" till sitt försvar, ni vet. Det händer. Även den bäste. Här är mina heta tips:

  1. USB. Ovärderligt. Mitt är gammalt och fuktskadat, dessvärre, rostigt rentav. Jag ska köpa ett nytt, och varför då inte passa på att skaffa ett fancy USB-smycke??
  2. back-upp-program som heter Genie Backup Manager. Lite mer avancerat, och för detta krävs en domän, men på så sätt kan man spara upp sin bok på sin hemsida, och alltid ha den tillgänglig om datorn skulle krascha, var man än är. Lösenordsskyddat, givetvis.
  3. maila sig själv manuset. Då ligger det på mailen, dessutom med datumstämpel som i sig är en mycket viktig aspekt om det skulle hända att manuset blir stulet (vilket vi författaraspiranter lider stora risker att bli utsatta för) och man behöver bevisa att man har arbetat på manuset i x antal månader eller år.
Seså, USB har ni åtminstone råd att skaffa er, en billig men ytterst dyrbar investering. Det gäller dig också, Nene. Shop shop, 'til u drop!

Kommentarer