20 frågor

Klistrar in en gammal goding såhär inför helgen, som ett fredagsavslut. Ha nu riktigt goa, lediga dagar, vänner, så hörs vi nästa vecka!

1. Vem är Christin Ljungqvist?
En typisk visionär, som drömmer gärna och ofta.

2. Hur skulle du beskriva din bok för någon som inte hade läst den?
Som en typbok i genren magisk realism om en ung kvinna, den svåra relationen hon har till sin mamma, och familjehemligheter som sakta stiger till ytan som sjunkna skepp.

3. Hur fick du idén till Rostfågel?
Det var efter det att mormor dog, ungefär tre år senare, som jag fick numret till ett medium av en klasskamrat. Mitt intresse för det övernaturliga, bevisade och ändå inte riktigt bevisade, väcktes. Jag går till samma medium fortfarande, tio år senare, en gång per år. Jag tror starkt på ett liv efter detta och vill därför skriva om det.

4. Varför har du valt att placera boken i just Vallda?
Vallda är magiskt, min barndoms domäner. Naturen är typsvensk, gårdarna, åkrarna, de böljande skogsbeklädda bergen, havet, klipporna, himlen. Det är det perfekta stället för ett barn att växa upp på.

5. Vilken del av boken gillar du själv bäst? Varför?
Jag vet faktiskt inte än, eftersom boken inte är helt klar, och jag gillar flera bitar av den.

6. Huvudpersonen Elins karaktär är ju skriven i jag-form – finns det några likheter mellan henne och Christin Ljungqvist?
Ja, givetvis. Det är svårt att låta bli att väva in egna drag då de oftast bidrar till en mer realistisk ton av karaktären. Elin har till exempel mitt häxröda hår och känsla för det övernaturliga, men hon är starkare än jag, häftigare. Bortsett från håret är det väl inte mycket som är likt mellan oss, när jag tänker efter.

7. Har du själv upplevt något övernaturligt?
Ja. Det tror jag att alla har. Men det är stoff jag sparar till mina böcker.

8. Har du någon favorit bland karaktärerna i boken? Varför?
Anna. Hon är stark. Påminner mig om min egen syster.

9. Vad hoppas du att dina läsare får med sig från läsningen av din bok?
En vidare vy på livet. Funderingar på att kanske uppsöka ett medium själva. Och att de inte är lika rädda efteråt, utan att hopp kanske har smugit sig in där det förut inget fanns. Plus att de kanske drar sig för att döma andra människor, särskilt dem som är lite udda.

10. Visste du hur boken skulle sluta när du började skriva på den?
Ungefär, ja. Sedan ändrar det sig alltid lite grann allt eftersom man skriver.

11. Berätta lite om ditt förhållande till skrivandet.
Ett beroende, och som en dröm. Jag mår ypperligt bra när jag skriver och blir nöjd med det som kommer fram, och ypperligt dåligt när jag skriver och blir missnöjd med det som kommer fram.

12. Berätta om hur du arbetar när du skriver en bok.
Jag köper en ny anteckningsbok och en ny penna. Jag skriver ner saker jag kommer på titt som tätt däri. Sen öppnar jag ett nytt dokument i datorn, försöker oftast sätta en titel på som jag sedan behåller, men det kan mycket väl ändras, och sen skriver jag. Ibland stakar jag ut flera kapitel i förväg, ibland hela böcker, ibland ingenting alls. Intill har jag ett dokument som heter ”anteckningar”. Däri klistrar jag bitar jag kanske inte vill ha med just där de hamnade, utan senare, eller bara som ett kom-ihåg. Däri skriver jag även renodlade kom-ihåg, som karaktärers ålder och relationer.

13. Varför har du valt att skriva just magisk realism?
Realism är tråkig. Den går att läsa om i tidningen varje dag, se på tv varje dag, uppleva varje dag. Jag vill vidga vyer. Då måste man våga drömma.

14. Var hämtar du din inspiration?
Hos min familj och i naturen. I solskenet och i filmer. I musiken och i havet.

15. Finns det någonting du bara måste ha för att kunna skriva?
En dator. Det är bara där jag kan skriva ungefär lika snabbt som jag formulerar mig. Det är det jobbiga med penna och papper; det går för långsamt. Jag hinner tappa tråden och känslan.

16. Vad är det roligaste respektive svåraste med att skriva böcker?
Att hålla den massiva tyngden av en historia i sina händer och samtidigt bena ut den. Både roligt och svårt.

17. Har du några tips till dem som själva vill skriva en bok?
När det känns skit är du väldigt nära att lyckas. När du tror du är en misslyckad stackare som ingen vill läsa något av, använd dig av missnöjet, för missnöjet är en oerhörd drivkraft. Våga tvivla, men ge inte upp för det. Låt bli att skriva i någon dag, se en film istället. Och disciplin är a och o. Du måste tvinga dig själv till att både skriva, samt att låta bli att skriva. Det kan luta över åt båda hållen. Hitta din balans, skriv när du tror att du inte har tid och låt bli att skriva när du faktiskt behöver en paus och leva lite. Lika viktigt som disciplin är det att se sin kreativitet som ett bankkonto; ibland måste du sätta in för att kunna ta ut.

18. Vad läser du själv för böcker? Har du några favoritförfattare?
Jag läser lite olika, men måste säga att jag inte är särskilt beläst av mig. Nu senast fick jag mig en spark av Siri Hustvedt, en underbar författare, men även Donna Tartts hemliga historia, och Marisha Pessl. Som ni märker gillar jag tjocka böcker, välskrivna, långa. Mums.

19. Vad har du för planer för ditt framtida skrivande?
Jag vill avsluta Rostfågel och ordna färdigt bok två. Den finns redan, men eftersom jag skrivit bok ett efter bok två måste jag ändra stora delar i bok två för att de ska stämma överens.

20. Kan du avslöja några ingredienser i nästa bok?
Barbro Rönnerström, åldersskillnader, slumpartade möten som inte alls är slumpartade, familjehemligheter, smärta och sorg, livsglädje och kvinnlig värme, trevande vänskap.