Jag har blivit kräsen när det gäller böcker. Dash och Lilys utmaningsbok, jätterar, men är jag road? Nej. Vi måste prata om Kevin, tråkig. Bara någon att straffa, också tråkig. Vad är det för fel på mig?

Jag längtar efter Tana French. Eller Donna Tartt. Den sistnämnda lär jag få vänta på i evigheter, men Tana skriver tydligen nytt. Dock ingenting som kommit ut ens på engelska, så … jag får längta ett tag till. Inte heller Marisha Pessl har lämnat ifrån sig något på flera år. De jag gillar att läsa är alltså kvinnor och långsamma, och deras böcker brukar nosa på femhundrasidors-strecket och vara oerhört välskrivna. Exempelvis skulle jag aldrig ens fundera på att läsa någonting från Piratförlaget (förutom Sara Lövestam och Christoffer Carlsson), just för att det mest handlar om underhållningslitt från dem, och kanske är det så att jag har lärt mig att genomskåda en del när jag själv skriver (som välsminkade, men ändå, plattityder, klichéer och dåligt gömda röda trådar), och tycka illa om annat, som alltför orealistiska scener (dem där det växer fram kärlek mellan karaktärer, en kärlek jag som läsare inte känner av det minsta och därmed upplever som ett slags påtvingad, eller som dem där karaktärerna reagerar och agerar helt uppåt väggarna bara för att skapa drama men säg en enda gång det händer i verkliga livet), och det är i sådana fall skrivandets baksida. Jag är inte lika lättroad som innan, detsamma gäller filmer; vissa stirrar jag rakt igenom. Det måste vara riktigt jävla bra för att imponera på mig, ett välarbetat manus och övertygande skådespelarinsatser, annars känns det inte i mitt bröst, annars skapas ingen resonans.

Men jag skulle gärna läsa någonting nu. Någonting riktigt jävla bra. Any ideas? Vilka är era favoriter?

Följ och gilla: