Månad: maj 2012

Fågelbarn, Författarskap, Intervjuer & recensioner, Kaninhjärta

0 och 100

31 maj, 2012

Man får inte ha svaga nerver om man planerar, på allvar, att bli författare. Man får inte ha dåligt tålamod heller, men det har jag, och jag lyckades ändå. Men just nerverna, för herregud, här går jag och vardagsgnäller på småpotatis ena dagen, och får fyra intervjuförfrågningar den andra, som idag. Det växlar mellan 0 och 100 på några små sekunder, och plötsligt, utan att jag riktigt hängt med i svängarna, har jag köpt ett par nya skor jag egentligen inte har råd med mitt i min stora glädjeyra (ja, Helena, jag föll pladask …)
Så tänker jag, äsch, det är ju bara pengar.
Och jösses, så snygg jag blev. Häpp!

Dagens recension hittad på bloggen Vårt röda rum, jag tackar och niger!
Följ och gilla:
Intervjuer & recensioner, Kaninhjärta

Fina Helena

30 maj, 2012

recenserar!

Nu ska jag ut i solen igen, det ska köpas födelsedagskort. Lillebror fyller hela 20 år på fredag!

Det här är från förra veckan, när mor och jag letade bolero till bröllopet. Min mor är världens finaste. Ser ni, så ung och snygg hon är? Det skiljer 20 år mellan oss och inte mer.

Följ och gilla:
Kaninhjärta

Se där!

Vi var och storhandlade igår, pest och leeeda. Men jag fann något som gaskade upp mig på ICA Maxi, Högsbo:

Här står jag och fnissar lite förnöjsamt.

Ser ni?

Där är den!
Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg, Förlag

Tur är väl det

29 maj, 2012

… att bokmässan äger rum i Götlaborg. För i övrigt känns det som om jag missar en massa roligheter hela tiden, typ andras släppmingel, eftersom de flesta förlag ligger på fel sida landet. Eller, på Sveriges baksida.

Så det så.

Tråkigt, är det. Men jag har en känsla av att det ger sig. Här har vi lite uppstickare, som Kabusa Böcker, och Jessica Shiff … Schiffenaur? Shiefauer! Åh. Jag är lite som:

 

Ja. Jag är väl lite gnällig idag. Vi ska ju åka och handla mat och jag tycker det är så tråkigt.

Följ och gilla:
Fågelbarn, Författarskap, Intervjuer & recensioner, Kaninhjärta

Recension, intervju, och kanske nya skor?

This just in:

de fina tjejorna på Unga böcker har intervjuat mig! Ni kan läsa här.

ny fin recension av Frida, Påhittade nöjen!

engagerat omnämnande av Lena Kjersén Edman på bokcirklar.se

Sedan detta med skor. Jag har ju egentligen inte råd att köpa skor hit och dit, men dessa blev jag förtjust i. De har mina färger. Så vad gör jag? Köper, eller nöjer mig med att titta lite sådär på håll?

Skor - Bronx: BX 275 | Parbild

Följ och gilla:
Förlag, Kaninhjärta

Sommar och härliga saker

28 maj, 2012

Det är mycket sommar och härliga saker, som bad och fräknar och glass och jordgubbar, och brännheta altanplank och långa, goda skratt, och väldigt lite skriv, och väldigt lite Kaninhjärta. Så poppar det fortfarande, som här, och här, och här, det rör sig trots att jag tycker allt är tyst och stilla, och vem vet? Många bäckar små …

Att sakna dessa två lite varje dag, alla dar.
Följ och gilla:
Fågelbarn

Chocken!

Jag gick på en trottoar när hon for förbi på cykel. Det mörka håret var i en rufsig fläta, och hon hade på sig jeans och luvtröja som vem som helst, och på pakethållaren satt en kartong av något slag. Och jag rös i hela kroppen, liksom häpnade. För där var hon, Hanna, rakt ur bok två och in i mitt liv.

Sedan såg jag inte hennes ansikte, och kanske hade det förstört hela grejen, men wow, vilken känsla. Det gav mig ny inspiration, minst sagt.

Följ och gilla:
Kaninhjärta

Igen!

27 maj, 2012

Det kallar jag högklassfrontning!

Bara hemma en snabbis, haft en fantastisk helg med hela familjen (badat i havet också, liiite kallare än i Bergsjön), och ska nu iväg och grilla hos svärfar. På med somrig klänning och iväg på cykeln genom ett Majorna som rått ihop till en jätteloppis längsmed gatorna. Solen skiner och livet är HÄRLIGT.

Följ och gilla:
Kaninhjärta

… och lite omnämnande!

25 maj, 2012

Kaninhjärta tipsas det om här!

Och med detta loggar jag ut för veckan. I morgon sticker vi tidigt till Vallda Sandö för att bada med familjen, sedan åker vi alla hem till huset och grillar. Och sedan sover vi över. Längtans goda pirr i hela kroppen! Det ska bli fantastiskt gott!

Trevlig helg, allihop!

Följ och gilla:
Kaninhjärta

Dagens bok

Halleluja! En recension! Och ett finfint citat ur densamma:

”Jag [gillar] Ljungqvists lite drömska stil, som hon sammanbinder med det konkreta. Språket är lättläst och hon kan berättandets konst. Kaninhjärta är hennes debutbok och med mina mediala förmågor, spår jag framgång i hennes författarskap.”

Så har jag precis varit hos frisören (kl. 9 hade jag tid!), duktiga Malin som alltid lockar mitt hår så fint! Och nu ska jag till Kungsbacka och möta upp mor. Idag ska vi leta bolero till bröllopet, och mycket annat. En ärendedag!

Följ och gilla:
Kaninhjärta

Nejmen, hoppsan!

22 maj, 2012

Mitt i värmen fann jag den: Amandas nya bok Jag väntar under mossan!

Så tog jag en svettig spårvagn hem och började läsa redan ombord, och nu är jag fast, som vanligt. Den här inspirationen behövde jag. Gott.

Jag såg min egen bok också, liksom rakvänd, med bokryggen ut, inte alls särskilt lämpligt för en debutant men jag kunde inte med att göra the ting, ni vet? Möblera om lite i deras hylla, och vrida min bok utåt?
Jag kunde heller inte med att ta kort på boken, i fall att någon skulle se mig och göra kopplingen (”vilken självgod jävla debutant”, skulle de tänka!), därför får ni gärna, om ni ser min bok någonstans i handeln, ta kort och maila till mig. Jag skulle bli JÄTTEGLAD.

This just in: vill ni tjuvläsa Kaninhjärta innan ni fattar beslutet att köpa den, kan ni göra det här.

Följ och gilla:
Förlag, Skrivande

Ettårsdag: Gilla Böcker

20 maj, 2012

Här fick jag svar från Ada på förlaget. Tänk, att det redan har gått ett år. Börjar jag bli gammal om jag tycker att tiden rör sig väldans fort?

UPPDATERING: länken fungerar! Men först efter att Kristoffer hjälpt mig hitta det gamla inlägget på google, så att jag kunde återställa det. Herregud …

Så, med andra ord; spara ner era bloggar på hårddisken! Om ni som jag använder blogger.com, gå in på Inställningar, Övrigt, Exportera blogg, Spara som, och sedan väljer ni något ställe där ni vill spara ner bloggen. Den tas inte bort för det (detta informerar de även om när du exporterar), den bara sparas. Försvinner gör bloggen först när du aktivt stänger ner den.

Ja. Död mans grepp blev det inte mycket med, och jag förstod det smått då och ännu mer nu. Det var min första manusidé som bitit sig kvar i alldeles för många år, och när jag väl släppte taget om den kunde ett manus som Kaninhjärta bli till, och det är något av det viktigaste jag lärt mig som författare.

Följ och gilla:
Fågelbarn

Hanna

18 maj, 2012

Jag har en idé till bok två som jag hoppas att förlaget gillar (om Gilla gillar gillar jag)! Ingen skulle bli gladare än jag, liksom barnsligt förtjust. Och som vanligt kan jag inte säga mer än så, men om de gillar ska jag berätta direkt för er!!

Hanna?
Följ och gilla:
Kaninhjärta

Intressant sida

17 maj, 2012

Jag tipsade precis om Kaninhjärta här, så får vi se om den dyker upp i framtiden! 🙂 i så fall får ni gå in och rösta, för genom era röster kan den nämligen bli ljudbok!

Fin grej!

Följ och gilla:
Fågelbarn

Röd dag

Jag skrev just ett mer utmanande kapitel, och det gick bra. Därför har jag gjort mig förtjänt av lite datorspel. Nästa kapitel är i nivå med detta, ”för kapitlet jag skriver nu är mycket viktigt, och mycket krävande. Jag stiftar
bekantskap med en karaktär som kommer avgöra precis hur läsaren ska uppfatta
hela bok två, allt hänger på detta nu, detta känslomässigt betungande
personporträtt …”, och det kommer ta all min energi att skriva, för så jävligt är det, det som kommer att hända.

Usch. VARIFRÅN kommer allt MÖRKER? :O jag är ju en ljus och glad varelse!

Vi lättar upp med det här:

Följ och gilla:
Skrivande

Bloggturné?

16 maj, 2012

Ett tag tyckte jag att alla flyttade runt till varandra och snattrade och hade sig, och på så sätt upptäckte åtminstone jag nya bloggar och intressanta livsöden.
Så vad säger ni?
Förnyelse?

Skriv i kommentarsfältet, eller maila mig, så snackar vi ihop oss!

Och se, vad lite maskara och kläder kan göra. Jag har inte ens ätit choklad än! Vilken skillnad! :O

Madonna-pose.

Följ och gilla:
Fågelbarn

Beach House

… ”Myth”. Bra temalåt till bok två, just precis där Hanna befinner sig nu. Jag ser blekta färger, en spårvagnsfärd, vårsol som flimrar genom rutorna och Hanna, hon sitter rakt, gungar med i vagnens rörelser, stirrar tomt framför sig, och den oerhörda ensamhet som finns i en storstad om man inte känner någon, och ändå tvingas vara omgiven av alla dessa människor.

Följ och gilla:
Kaninhjärta, Läsare

Boksignering i Laholm i sommar!

Första signeringstillfället inbokat: 19 juli på Bokhandeln Laholm! Jag återkommer med tid, men tror det blir på kvällen, och jag får sällskap av ingen mindre än Lina Arvidsson!

Jag har också gjort det till ett evenemang på min offentliga FB-sida, jo men visst!

Och anledningen till att det blev just Bokhandeln Laholm är ju solklar; jag jobbade där förrförra julen, och Diana och Stefan är sådana där goda människor som man kan längta lite efter, och jag vill, som jag kallar det, mjukstarta. Där känner jag mig liksom omhuldad, och jag är säker på att det blir en strålande kväll, för är det något Diana kan så är det Laholmarna.

Välkomna, om ni vill och kan!!

Följ och gilla:
Fågelbarn, Kaninhjärta

Vallda

14 maj, 2012
Vi vart i Vallda igår, hela familjen (jag, Kristoffer, syster, systerdotter, bror, brors flickvän, pappa och mamma), och tog upp båten och grillade. Och nu är jag fullstoppad med skriv, och jobbar heldag på brödjobbet = dålig tajming. För där ute, där historia möter nybygge, och landskapet ibland kan sträcka ut sig, och ett rådjur lyfter huvudet och tittar efter bilen, finns något. Om det så är historien som sådan eller människorna som en gång levde där, jag kallar den ”en extra dimension”. Jag kan liksom känna livet i mig varje gång jag åker dit, och livet inspirerar.  
På väg ner till hamnen passerade vi huset där Mary och Anne växte upp. På väg tillbaka hem passerade vi huset där Hanna växte upp … 
Ser ni så träden hukar sig för havsvinden? Små och knotiga.

Här kan jag se någon stå, mitt ute på ängen. För min inre syn, det vill säga. Och varje gång jag passerar hus som det till vårt höger spinner en tänkbar historia igång om vad som utspelat sig där.
Följ och gilla:
Fågelbarn, Kaninhjärta, Läsare

”Sidan 90”

13 maj, 2012

Och till er som läst särskilt noga på bloggen; jag är förbi ”sida 90” nu, och känner en ljuv lättnad, eller DEN DÄR ljuva lättnaden. Historien trampar igång igen, och Hanna kommer till insikt med vissa saker, vissa sanningar, som är så smärtsamma att det är som att dra glasflisor ut kroppen, och hon flyr inte, det gör hon aldrig, hon bestämmer sig bara för att gå vidare.
Men vissa personer vill inte släppa taget om henne.

Sedan skulle jag vilja liksom påpeka en sak; jag tror jag lider av paranoia. Det är den närmaste förklaringen, alternativt hybris. För sedan Kaninsläppet och diverse intervjuer och tidningsrecensioner har jag traskat över stadens gator och torg och tyckt att alla tittat på mig som om de känner igen mig. Vilket vissa kanske gör men långt ifrån alla! Därför får ni gärna säga hej om ni känner igen mig. Då kanske den där paranoian ger sig, med tiden, och jag blir mer som folk.

Följ och gilla:
Intervjuer & recensioner, Kaninhjärta

PLOPP!

Recensioner fortsätter ploppa upp, trots att jag för kanske två veckor sedan tänkte ”jaha, var det detta?”. Ada har sagt att det lätt blir en tomhet efter ett boksläpp, och så är det, och det räknade jag med. Men inte visste jag hur jag skulle hantera det bara för att. Jag var rädd för att Kaninhjärta skulle passeras till ”Läst april 2012” och bli glömd.
Så såg jag på en blogg att bloggerskan trodde Kaninhjärta skulle komma först i maj. Vilket ju är bra reklam, även om den är felaktig.
Så såg jag att Anna på Bokstävlarna verkligen, verkligen gillade, och har spritt det till en gammal Bokhora, Helena, som ska läsa.
Kanske är det inte över än, med andra ord. Kanske har det bara börjat?
Tänk, om de nuvarande Bokhororna recenserar? Now THAT would be nice.

Igår vart vi på Pasta e contorni i Linné, en restaurang som dessvärre tappat stinget och inte alls är samma pärla som när den fick fyra, eller fem(?) fyrar i Göteborgs-Posten. Så vinglade vi vidare i blåsten till Hemma hos i Haga, och DÄR åt vi en jädrans god äppelkaka med hemgjord vaniljsås och drack ett supersött och supergott dessertvin.

Idag är det Göteborgsvarv, lite skriv på bok två och en tältfest på schemat. Och det blåser fortfarande, varför tältfesten kan bli extra intressant.

Följ och gilla:
Fågelbarn, Skrivande

Idag researchar jag om:

11 maj, 2012

trädgårdspaddan! Min mamma sa en gång att den som har en padda i trädgården ska skatta sig lycklig. Sedan omkom hennes under skon på en storväxt bekant (han höll på att slinta och slå sig fördärvad), och detta minne bubblade upp medan jag skrev synopsis till bok två. Det blir inte alls på samma sätt. Snarare har någon ihjäl paddan med flit.
Ond bråd död, i Vallda-idyllen.

Följ och gilla:
Fågelbarn, Skrivande

Den svåra andra boken

10 maj, 2012

it is, indeed. Jag tror jag nått min ”sida 90”, även om det är sida 80 mer exakt, där historien blir liksom svävande och jag tappar lite greppet om den. Vad handlar den om, egentligen?

Får se, får se …

Följ och gilla:
Skrivande

Mina 5-i-topp-tips!

Inspirerad av:

tänkte jag formulera mina topp-5-tips för skrivande, så som jag ser det. Här kommer de:

  1. lyssna till din mage (eller vilken kroppsdel som pirrar när någonting är riktigt jävla bra)
  2. var ödmjuk inför hantverket, alltså, tro aldrig någonsin att du kan allt och var ivrig på att lära dig
  3. hitta din egen ton (lyssna till hur du pratar med andra, där är du ju unik, men sedan tycker i vart fall jag att flödande text inte ska vara för pratig … )
  4. läs gärna, men bara det du gillar (det har också med din unika ton, eller röst, att göra), jag står inte bakom rådet ”läs, läs, läs, ALLT”, det behövde inte jag inför Kaninhjärta och jag hoppas heller inte behöva det inför bok två, utan jag läser böcker jag väljer ut med omsorg och som tillför något till mitt skrivande
  5. ta skrivandet på allvar, annars kommer du inte att lyckas, och med detta menas att du ska försaka annat för att få tid till det

Sådär ja! Ta åt er av det som funkar och strunta i resten 😉

(Hoppsan! Detta är faktiskt mitt 800:e inlägg på bloggen! Hurra!!)

Följ och gilla: