Månad: juni 2012

Fågelbarn

Äntligen

29 juni, 2012

Äntligen, äntligen, äääntliiigen.

Så det så.

Och den här nivån är det på dagen, för övrigt:

*fniss*

Följ och gilla:
Intervjuer & recensioner, Kaninhjärta

Så var jag tvungen

28 juni, 2012

… att citera Sofia på Unga Böcker, som tycker så himlars fint om Kaninhjärta:

Jag har väntat lite med att skriva om Kaninhjärta. Väntat, funderat, smält och funderat lite till. Och vad jag har kommit fram till är att det här tamejtusan är 2012 års hittills bästa bok.

Hela recensionen går att läsa här. Och tack känns som ett för litet ord, men, tack. 

Sedan finns ännu en jättefin recension att läsa här! Den tackar jag också ödmjukast för.

Följ och gilla:
Fågelbarn

Livet i punkter

27 juni, 2012

… just nu:

 • blajar loss på min minidator med bok två, tums up!
 • kontaktat skrädderi angående brudklänningsjusteringar, fredag it is!
 • köpt gästbok till bröllopet, mhm …
 • bokat möte med min gamla fiollärare idag, ska fika, prata, lyssna in oss, så roligt! (!!!)
 • nytt körkort anlänt, skall hämtas ut, otäckt, om det blev dåligt?
 • snart; IKEA! (!!!)
 • skrivit spännande avtal med förlaget, igen
 • fått lite mer inside-informationom bokmässan i september
 • fina ord om Kaninhjärta trillar in här och var
 • läser en bra bok; Nattens cirkus av Erin Morgenstern, LÄS!
 • Törebodafestivalen 7 juli = check! (haha …)
 • 19 juli signering i Laholm, men det vet ni väl redan?
Följ och gilla:
Fågelbarn, Skrivande

Nytillskott

26 juni, 2012
Min dator har ynglat av sig. Det blev någonting litet och rosa.
Minus:
 • lite mindre tangentbord

Plus:

 • liten skärm = mer fokus på just precis den scen jag skriver
 • inget inkopplat nätverk = inga distraktioner
 • inga tillagda spel = inga distraktioner
 • lång batteritid = hej, grönska, här kommer jag
Följ och gilla:
Fågelbarn, Skrivande

Sommar pågår

20 juni, 2012

Var god dröj. För, alltså, det är inte riktigt förenligt just nu, bloggandet och skrivandet, och somrandet. Så jag går på sommar, och jag tar skrivet med mig, och jag lämnar bloggandet här för nu. Det här är allvar, jag backar ut i grönskan, så hörs vi av om någonting skojigt händer. Annars; enjoy the silence.

Och ha en riktigt, riktigt god sommar. Jag menar;

Följ och gilla:
Fågelbarn, Kaninhjärta

Inre frid?

17 juni, 2012

Sedan en viss tid tillbaka (ungefär1,5 månader, då Kaninhjärta släpptes) har jag inte kunnat låta bli att googla boken, och mig själv, och kolla mailen väldigt ofta varje dag, för att inte säga FB, och nojjat över recensioner, och bok två. Det är ett ständigt pågående sammelsurium inombords som inte gärna låter sig tystas (om jag befinner mig i Vallda med familjen, eller vid havet, eller på en bergstopp någonstans så kanske, men bara kanske, och det är långt ifrån alltid det där går att ro ihop, familjen, havet, bergstoppen), och rastlösheten sprider sig i kroppen, holy crap säger jag bara. Jag sitter som tonårspojkarna och skuttar med ett ben, eller båda, och jag biter ihop tänderna, och jag går runt precis som min kära protagonist, Hanna; med knutna händer.

Jag. Måste. Skärpa. Mig.

Så, jag dämpar alltsammans nu, som ett slags medvetet val. Kommer en recension av Kaninhjärta, eller någonting annat trevligt, lägger jag upp det här, men annars; hårda googlings-restriktioner, en mailkoll/dag, och råmanus till bok två är ju skrivet, jag kan inte göra mer där. Det ska få vila, och om några veckor blir det korr och redigering, och sedan är det inlämning 1 augusti.

I juli, närmare bestämt 19 juli kl. 18 på Bokhandeln Laholm, har jag min första riktiga signering med Lina Arvidsson. Utöver detta tar jag det lugnare, även på bloggen, och fokuserar på bröllopslistorna, brödjobbet, cyklingen och yogan, familjen, vännerna, och, kära någon, midsommar!

Och jag får inte, under några som helst omständigheter, påbörja bok tre innan jag har haft SEMESTER.
Okej?
Okej.

Hej på er.

Följ och gilla:
Kaninhjärta

Jag gjorde det

Jag menar, se på den. Så söt (och tung!) att jag bara inte kunde låta bli. Och nu står den här, vid mina glaslyktor, och förgyller arbetsplatsen.

Kristoffer propsar på glass nu, och jag som tränat yogalates och cyklat till jobbet för att förbli en snärta! Men jag kan inte tacka nej till honom, eller ”en glass på kyrkogården” som han säger. Där är lugnt och stilla, och soligt, så nu går vi.

Mors!

Följ och gilla:
Fågelbarn, Rävsång

Utan bok

Jag är utan bok idag, och sådant, om något, fyller mig med rastlöshet. Vilket är farligt, jag brukar köpa massor av saker då, typ kaniner av cement eller väldigt dyrt schampo. Så sneglar jag på bok tre, den som är skriven till sida 33 sedan gammalt, och som behöver korrigeras för att gå i ton med de två andra, och knyter händerna, för nej, jag ska vila mellan böckerna. Det har jag bestämt. Semester.

Hm.

Vad gör ni idag?!

Jag och bok två, och den ständiga kampen om distans.
Följ och gilla:
Böcker, Fågelbarn

Yogalates

14 juni, 2012

Nu måste jag göra något, manuset ligger utprintat intill mig här på skrivbordet (psykande) och jag ska låta det vila nu (jajamen!), därför blir det yogalates. Efter att thaimaten (slarv?) lagt sig. Får väl gripa tag i bok nummer ett på min sommarläsningslista först:

 1. Nattens cirkus, Erin Morgenstern
 2. Jellicoe Road, Melina Marchetta
 3. Vi ses på Place de la Sorbonne, Justin Lévy
 4. En ovärdig dotter, Justin Lévy
 5. Allt är upplyst, Jonathan Safran Foer
 6. Extremt högt och otroligt nära, Jonathan Safran Foer

Häpp!

Följ och gilla:
Fågelbarn

Man vet att man är motsträvig

… när man hellre städar sitt skrivbord än skriver.
Jag tror jag är nervös. Jag går in för sista kapitlena nu. Och jag vill inte släppa taget om henne, inte än. Huuuujeda mig!

Se där! Unga Böcker firar ett år idag! Och de passar på att lotta ut ett finfint pocketbokpaket till den som motiverar en YA-bok som de vill ska bli film. Jag skulle kunna motivera Kaninhjärta, men det skulle kännas lite hybris, sådär, så jag låter bli. Alltsedan jag skrev den har den varit en film i mitt huvud, så är det med alla mina böcker, det hade ju varit fantastiskt fantastiskt att se Mary och Anne på vita duken kan jag säga. Oooh, så spökligt det hade blivit!
Följ och gilla:
Läsare, Skrivande

Svar på frågor!

13 juni, 2012

Janina undrar:

”Synopsis, moodboards, inspirationlåtar? Hur mycket skriver du per dag? Skriver du ett utkast först och sen många omskrivningar eller försöker du göra så bra du kan från början? Antal ord per dag? Scenerna i ordning eller helt på fri hand? Ja, allt sånt där vore jättekul att veta!”

Synopsis: ja, absolut. Faktiskt ett ganska utförligt, och det hänger ihop med ett första utkast, då jag skriver igenom hela historien i ett nytt dokument, korta snuttar alltså, det kanske blir sammanlagt tio sidor som mest, och sedan, på synopsbasis, kan jag ändra om och justera, lägga till och dra ifrån, innan jag kommit längre än så, vilket ju är barmhärtigast mot berättelsen och dig själv. Jag ser till att veta slutet för det ger mina historier driv, och sedan, när jag känner att synopsis är hyfsat färdigt, delar jag upp det i lagom stora kapitelsjok.
Det här dokumentet är levande under hela processen, här i skriver jag av alla lappar jag gör anteckningar på under dagarna, och låter mina ingivelser och impulser få plats här, eller sådant jag lägger märke till eller observerar under dagen.

Moodboards: det händer att jag använder sådana, men framförallt bilder. Det finns en tjej här på västkusten som har en fotoblogg, och som, omedvetet, har stått modell för Maryanne. Likaså Hanna, hon har också fått ett riktigt ansikte av en modell för Gudrun Sjödén.

Inspirationslåtar: det används varje gång, faktiskt. Anna Ternheim och Laleh och Beach House och Boy & Bear och Florence and the Machine har varit inspirerande för bok två, exempelvis. Jag citerar en av dem i bokens början.

Skriv/dag: det är så olika! Från början körde jag hårt med mig själv, men jag har lärt mig nu att den energi som går åt när jag skriver är samma energi som går åt när jag lever i övrigt, om så när jag träffar vänner och familj, eller när jag städar/tvättar/bäddar, och numer hushåller jag med energin och är mer rädd om mig. Därav skriver jag oftast inte om jag jobbat heldag. Annars, när jag väl sätter mig ner, brukar det bli minst ett kapitel, oftast två, ungefär tjugo sidor.

Antal ord/dag: det har jag faktiskt ingen koll på! Jag återkommer om det senare idag. Men jag kan tänka mig att det blir lite stressigt att räkna ord. Jag räknar hellre sidor, eller vilka svårigheter jag tagit mig förbi, liksom själva prestationen.

Scenerna i ordning eller helt på fri hand? I ordning, absolut. Varje scen påverkar resten, och kommer de inte i ordning kommer bokens helhetskänsla spreta, enligt mig. Jag lär mig saker allt eftersom jag skriver, och inte ens jag vet vad som ska hända i boken, då, som sagt, synopsis är ett levande dokument.

Följ och gilla:
Läsare, Skrivande

Vad sysslar jag med?

12 juni, 2012

Om ni har några frågor kring skrivande i allmänhet, eller mitt skrivande i synnerhet, eller Kaninhjärta, eller vad som helst som inte är privat, går det bra att ställa dessa frågor i kommentarsfältet på detta inlägg! Jag kommer, förutsatt att ni har några frågor, svara på dem i ett separat inlägg.

Och har ni inga frågor får ni ett svar ändå (”Vad sysslar jag med?”); jag jobbade igår och jobbar idag, och sedan har jag lyckats bli fri onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag, och dessa dagar viger jag åt att, förmodligen, förhoppningsvis, avsluta råmanus till bok två. Jag är fylld av den där typiska hissnande känslan, just innan jag ska släppa taget, och den är både ljuv som obehaglig. Sedan är jag rädd också, rädd att jag ska misslyckas fatalt med att skriva en ”bok två” till er läsares belåtenhet, men det hör väl till.
Sedan har jag tränat också, två dagar i rad, YOGALATES. Det ni!
Följ och gilla:
Böcker, Kaninhjärta

Sommarläsning

11 juni, 2012

Precis som Jennie på Världens bästa bok skriver, hoppas, tror och vill jag att Kaninhjärta ska bli en sommarläsning för många i år. Gärna också en sträckläsning, som Lina på CHRIB tycker. Under skrivandet av den befanns jag i något slags inre sommarvakuum, där det enda som rörde sig var myggen över ängen i det glödande solskenet, och den känslan verkar ha smugit sin in mellan raderna … så, om ni inte redan läst hoppas, tror och vill jag att ni läser min lilla bok när ni går på sommarlov/semester, i en god hängmatta någonstans, mmmkey?

Går att köpa här och här, så klart, eller var som helst. Till och med på Ica Maxi.
Vill ni provläsa?

Följ och gilla:
Fågelbarn

En sådan där dag

10 juni, 2012

… är det idag. Lite, liksom sned, och mösig. Men jag har skrivit, och hamnat på sida 185! Och vi har handlat lite! Så nu får vi sitta i soffan, äta godis och se en film, ja?

Hoppas ni haft en god helg. Min var fin, jag tog Kristoffer till Posthotellet här i Göteborg igår och åt himlagott! Och sedan såg vi Moonrise Kingdom som en spontangrej, och det var en riktigt skön film.

Godis!

Följ och gilla:
Fågelbarn

Rapport: bok två

Antal sidor skrivna: 163
Antal kapitel kvar: 9


Jag 2009, på en promenad i vårt älskade Majorna/Kungsladugård. Det var en så kallad inspirationspromenad, och då som nu plitade jag på mina texter.
Följ och gilla:
Fågelbarn, Författarskap, Kaninhjärta

Vallda

Ett axplock från föregående veckas fotosession med intervju!

Foto: Kajsa Sjölander
Badstegen, det som finns kvar av badbryggan i Vallda Sandö, skymtar i bakgrunden, samt min smilgrop i framgrunden.

Foto: Kajsa Sjölander
Det blåste så jädrigt att jag inte riktigt såg Kajsa, men jag hörde hennes röst och visste vart jag skulle titta.

Foto: Kajsa Sjölander
Här går jag på gränsen mellan Mary och Annes lilla, kubiska tomt och kohagen, i något som i folkmun kallas gula området, just för att många av de skolådeformade husen är gula.
Följ och gilla:
Fågelbarn

Att leta

7 juni, 2012
locket necklaceetsy.com är mycket trivsamt. Särskilt mitt i natten, när man borde sova. Men idag var en lång och mycket krävande dag (ni ska bara veta … ibland är brödjobb rena helvetet), och förvånande nog sitter jag i sängen och skriver på bok två, och vad som är ännu mer förvånande är att det går bra. Och då får jag kika in på etsy ibland, när texten blir för tät …

”På höger arm hade hon en fågel tatuerad, det var en
stor skata över hela underarmen med mycket svart och ett glansigt fågelöga som
stirrade.” …

Crow Raven Locket - Bird Silhouette Jewelry, Silver Locket Necklace

Följ och gilla:
Fågelbarn, Kaninhjärta

Snart …

5 juni, 2012

… närmare bestämt fredag, kommer ett litet bildreportage läggas upp här på bloggen, designad Kajsa Sjölander, från i fredags då jag intervjuades för Kungsbacka-Nytt. Bilderna tog vi bland annat på gatan där Mary och Anne växte upp, och i hamnen, där jag växte upp.

De är hur fina som helst. Vänta, så får ni se.

Följ och gilla:
Kaninhjärta

Dagens Nyheter

4 juni, 2012

namedroppar mig i väldans trevligt sällskap. Det tycks vara i samband med tipset!

Jag håller helt och hållet med resonemanget i artikeln, just kring detta med crossoverlitt. Målgrupper för böcker borde snarare vara riktlinjer än något man lobbar så hårt för, kanske att bokhandlare delar in böcker i genrer istället, typ skräck, spänning, romantik, college, chicklit, deckare, hänger ni med? Jag ser Kaninhjärta’s 15+ som en minimiålder, ungefär som filmerna får minsta tillåtna ålder, men uppåt finns liksom ingen gräns. Tant Beda på hemmet får gärna läsa!
En god historia fångar ung som gammal.

Här är jag mycket, mycket lik min morfar, som gick bort i höstas. Han gick alltid omkring med händerna på ryggen och gav oss luriga blickar, liksom laddade.
Följ och gilla:
Fågelbarn

Tid

Det absolut mest inspirerande för mig är vackra vyer, natur och tid till att vila i stunderna. Jag kan se historier leta sig fram ur myllan vart jag än vänder blicken, och passerar vi gamla hus, särskilt de övergivna, spinner det igång ordentligt. Vad har hänt här? Vem har levat här? Vem har gått längsmed den smala sandvägen, mitt ute på åkern, vem har dött här?

Helgerna brukar vara ypperliga till detta, och särskilt såhär års, vi har varit i stugan lördag – söndag, och på vägen hem vilade solskenet dovt apelsinfärgat över det böljande gröna landskapet och de små, knotiga rödhusen, och givetvis, lagom tills jobbet tar vid igen idag, har jag arbetat upp inspiration och energi som heter duga.

Så, viss bitterhet. Hur hanterar ni kombon skrivande/brödjobb?

Följ och gilla:
Fågelbarn, Författarskap, Kaninhjärta

På väg

2 juni, 2012

Jag har multitaskat idag, på ett nytt och spännande sätt. Vi satt i bilen när ännu en intervju ägde rum, denna gång per telefon.

Strax därefter fick jag veta att mitt lilla Kaninhjärta omnämns i DN idag! (!!!!!!) Med lite hjälp av en god vän i Stocholm fick jag se det med egna ögon:
Äntligen.
Fin helg på er!
Följ och gilla:
Fågelbarn, Författarskap, Kaninhjärta

Trots vädret

1 juni, 2012

… var detta en bra dag, en mycket bra dag. Höga, tungt lastade moln, klarblå himmel däremellan, småskurar, strålande sol, och jag, klädd i några av mina finaste kläder, ut till Vallda Sandö, hamnen där jag växte upp. Där möttes jag av en frilansare från Kungsbacka, och hon gjorde min första ordentliga, öga mot öga-intervju, vi pratade om massor! Och det kändes fantastiskt roligt.

Sedan tog vi några bilder vid den bortblåsta badbryggan, där badstegarna i järn fortfarande satt kvar i berget och havet var grått och molnen skumma, och så det där överjordiska ljuset. Hon sa att jag skulle få ett gäng bilder på mailen, och förhoppningsvis får jag lägga upp dem här.
Vi var också förbi området där Mary och Anne växte upp, skolådehusen längsmed kohagen, och där knäppte vi några bilder, och tittade in på gräsmattan där Mary ligger och solar och grannen kikar på henne över sin häck. Ja …

Efter detta körde jag upp till huset, hängde med mamma en stund, och en efter en kom familjemedlemmarna hem. Det är nämligen min lillebrors födelsedag idag, och vi firade honom med grillat kött och potatisgratäng.

Lillebror för ett år sedan. Så liten, och ändå så stor.

Så kom jag hem och fann dagens omnämning. Härligt!
Och nu ska jag gotta ner mig i sängen och läsa Överenskommelser av Simona Ahrnstedt, jag kände för det, att läsa något jag redan har läst och vet är bra.

Följ och gilla: