Månad: juli 2012

Fågelbarn

Hanna hälsar

31 juli, 2012

En bit av Anna von Hausswolffs senaste skiva, helt briljant, inspelad i självaste Annedalskyrkan.
Det beskriver Hannas situation, just där hon befinner sig i manuset för stunden, innan jag skriver henne vidare i morgon;

The shadow’s here before my eyes, still I am full of light

Följ och gilla:
Fågelbarn

Hej mitt i livet

Jag känner mig mitt i livet just nu, som i ett minne av det som varit och i en väntan på det som ska komma, som gott sommarväder, och bröllop, och bokmässa, och resa. Jag har också upptäckt att det inte finns någonting sedan, efter allt det där, livet kommer väl återgå, på något sätt. Men det är oplanerad tid, och det kittlar mig i magen, den där ordlösa friheten.
Tänk, om vi kan få några stunder i Stugan i höst? Det är magiskt där nere, när alla människor åker hem för säsongen och den milslånga stranden är alldeles tom, men träden har fortfarande löv, och solen värmer litegrann, och vi sticker upp på Hallandsåsen och går i gamla bokskogar, eller åker till avlägsna små kaféer som drivs av entusiastiska bohemer.
Somliga författare inspireras av liv och rörelse, men jag inspireras av tystnad, och vackra vyer. Lite som att jag ser små sagoväsen titta fram, så all den gröna energin, den går rakt in i mig.

Jag vet att jag har skrivit här att jag varit klar med bok två. Tydligen hade jag fel. Men snart är jag klar, och hur det känns behöver nog sitt eget inlägg.

Följ och gilla:
Intervjuer & recensioner

Christin och Kräsenheten

30 juli, 2012
Här kommer en diss från Ebba och mig; vi gillade inte Jellicoe Road av Melina Marchetta. Och för detta ber jag alla er som hissar högt om ursäkt, men det är min hårda sanning (spoilervarning!);
tidigt kände jag att det så kallade kriget inte vart särskilt trovärdigt, att ”hatet” liksom inte gick igen i mig som läsare, varför jag då satt här och undrade hur det hade kunnat hålla på så länge mellan jellisarna, kadetterna och … och … hm, vad kallade de sig? Jag hade velat ha fram ett stort, starkt varför till konflikten, och överlag djupare personporträtt, så man förstår psyket hos personerna i boken, varför de krigar som de gör. Dessutom försvinner kriget väldans lätt, som om det å ena sidan är dödsallvarligt (med smäll på fingrarna, etc.), å andra sidan inte alls. Och var, vaaar, befinner sig alla lärare? För det handlar väl om en skola? Går de inte på lektioner? Vad gör lärarna åt det hela? De verkar liksom mest titta på när ungdomarna utövar pennalism.
Ploten överraskade mig inte, varför jag kan tro att många annars haft stor behållning av boken; det märktes i början att detta handlade om ungarna till de fem kursiverade karaktärerna, och att Melina med flit skrev trassligt och vilseledande för att fördröja det hela, just så som irriterar mig mycket; att göra hönor av fjädrar.
Berättarrösten, Taylor, tar likaså väldigt lång tid på sig att förstå sambandet, vilket hon, om hon fanns på riktigt, förmodligen hade fattat direkt, och hönsfjädrarna, tillsammans med det alltför sentimentala, gjorde att jag suckade högt och liksom skruvade på mig. Jo, det blir alltför sentimentalt, i vart fall för min smak, jag vill ju själv fylla i vad jag ska känna och tycka! Inte bli skriven på näsan, särskilt fram emot slutet, vid den uppdramatiserade hönsfjäderbranden, när Taylor går på om vad som skulle ha hänt om inte, och så vidare, som för att dra fram känslor ur mig. 
Och sedan det här med vad hon hastigt slänger ur sig, överallt, hela tiden, som en moraltant, jag blir bara så … irriterad!
Men det börjar bra, med Hannah som försvinner och personen som jagar Taylor vid huset, jag fick Den hemliga historien-vibbar. Tänk, om det hade kunnat fortsätta så, det där drivet kring mystiken, den där sandiga känslan av australiensk vildmark, ett upptrappande våld mellan grupperna, en välgrundad konflikt, det hade kunnat bli någonting hemskt och samtidigt makalöst.
Något jag också tycker är tråkigt; karaktärerna får aldrig sina ansikten, ingenstans finns det direkt skrivet hur exempelvis Raffy ser ut.
Så, det blev kräs på denna.
Däremot väldigt mycket älsk på denna
Följ och gilla:
Intervjuer & recensioner, Kaninhjärta

God måndag

23 juli, 2012

Spektakulärt recenserar!

Sedan ska jag på urnsättningen av min morfar, och träffa en av de mest obehagliga människor jag vet om. Man kan säga att hen förstört en hel del för min familj, och att det inte är över än. Om någon nu skulle få för sig att fråga varifrån jag får all svärta och smärta till mina böcker. Där är delvis svaret. Nästa del är väl bara att leva, skulle jag tro, för som de flestas liv går mitt att göra en skaplig bok av, i sig.
Tjipp!

Följ och gilla:
Författarskap, Kaninhjärta, Läsare

Längtan

22 juli, 2012
Jag längtar liksom tillbaka till er, jag tänkte att jag skulle låta bli det hela helgen men ni, och bloggen, drar väldans. Så här är jag, på en knagglig uppkoppling från Stugan, och här är en bild med min kära författarkollega Lina Arvidssons kamera!

Bilden är tagen i Bokhandeln Laholm, och orden är Dianas, jag tyckte det var så fint! 🙂
Signeringen gick bra, även om både Lina och jag undrade var alla skrikande fans befann sig (?). Å andra sidan regnade det, det kan vara därför det kom några få och inte mer, och de skrek inte heller, men som debutant tror jag det är viktigt att inte förvänta sig någonting, utan leva i stunderna, liksom uppskatta varje ny erfarenhet. Och det var just det, att sitta i Dianas och Stefans jätetmysiga lunchrum och bli bjuden på te och mycket goda kakor, och prata om litteratur med Lina och Diana, eller sitta tillsammans med Lina och fnissa bakom staplar med våra böcker, eller titta på folket på torget utanför, när de stod i regnet och lyssnade på musikerna på scenen, det var allt med den här kvällen, och jag mådde så bra efteråt. Jag var verkligen riktigt glad.
Så tack, Diana och Stefan, och tack, Lina, och hoppsan, jag snodde visst en bild från din blogg, hehe … ja, och tack ni tappra som trotsade vädret, det var en härlig kväll!

Här kan ni läsa om Linas uppfattning av kvällen, och Kristoffer tog en hel del bilder, de kommer upp här förhoppningsvis i morgon! Där kan man se riktigt hur mycket vi faktiskt fnissade.

Därutöver läser jag tre böcker samtidigt, det går sådär, och äter gott och cyklar en bit, och tittar på havet från sanddynerna, och jag skriver, himmel så jag skriver. Kanske blir jag klar innan första augusti, trots allt?

Följ och gilla:
Fågelbarn, Kaninhjärta, Läsare

Dagen före

18 juli, 2012

… första signeringen någonsin kan debutanter se ut såhär:

Och det behöver inte betyda att hon, eller han, är förvirrad, liksom nervös, men det kan betyda det.

Jag tänker; vet någon alls vem jag är, förutom jag själv i bästa fall?
Kommer jag sitta där, bakom fina högar av Kaninhjärta och Det borde finnas regler, som en del av inredningen?
Kommer det komma folk?
Hur ska vädret bli?
Vad har jag gett mig in på?

Sedan inser jag att jag inte har planerat vad jag ska ha på mig. Och att bästabyxorna är i tvätten. Och att jag nog bör tvätta dom för hand för att inte freaka ur över småpotatis.

Så, kära läsare, kom till Laholm i morgon, och ta med familjen och vännerna!

Och om ni inte kommer i morgon hörs vi på måndag för rapportering!

Följ och gilla:
Kaninhjärta

I Allers!

16 juli, 2012

Tack till Lotta Hylander, som så vänligt mailade mig och frågade om jag ville få tidningen hemskickad. Väldigt fint gjort! Tack så mycket! 
Följ och gilla:
Fågelbarn, Kaninhjärta

Och så ett långt

13 juli, 2012

… för jag känner att jag är skyldig er det, ni kommer så trofast hit varje dag och läser, och jag lägger bara upp trista (?) länkar och inget direkt innehåll.

Så, det jag sysslar med just nu är skriver. Bok två är en brottningsmatch, helt klart, som många har sagt före mig. För ett tag sedan köpte jag en svart pärm och självhäftande sidor där jag satte in tidningsrecensioner och intervjuer och gratulationskort, och allra först, allra längst bak, sitter diplomet från en av skrivkurserna. Pärmen är symbolisk, liksom känslofylld, och att bläddra i den ger mig en djup ödesmättnad i magen. För hade jag inte lämnat den där utbildningen, hade jag inte lyssnat på magen, hade jag inte ströjobbat, hoppat på skrivkurserna, lärt mig massor, hade jag aldrig förverkligat mig själv. Nu är jag jag, på riktigt jag, hela vägen inifrån och ut, och det är okej att jag är flummig, att jag ”kopplat upp” ibland, att jag dagdrömmer, för det är en del av mitt jobb nu.
Samtidigt pressar pärminnehållet mig en aning, jag får ett slags utanförperspektiv på hela grejen med mitt författarskap och Kaninhjärta, och det hissnar inombords, och jag tänker ”skrev verkligen jag den där boken, och hur i helvete gjorde jag det?”. Som tur är varar det där perspektivet bara korta stunder, och jag låter bli pärmen mest hela tiden, bara inte ibland.

Förlaget har semester, så därifrån är det tyst, men jag håller koll på min första flickbebis och hon har visst börjat bli stor. Recensionerna poppar upp, fler och fler, och boken omnämns i tidningar ibland, det är en seglivad liten en, kanske en seglivad liten en som lever i flera år? Jag hoppas det, och jag hoppas att Kaninhjärta också blir ljudbok. Jag är inge bra på att fiska efter röster, det känns så desperat på något sätt, men boken behöver röster för att bli ljudbok, det är läget, man måste gilla det.
Rösta här.

Utöver detta närmar sig signeringen, tiden går så snabbt! Eller så börjar jag bli gammal. Hur som, den 19e juli kl. 18-20 kommer jag och Lina Arvidsson sitta och mysa på Bokhandeln Laholm, och vi kommer signera våra fina böcker, så välkomna om ni har tid och lust och möjlighet!

Ja, så jobbar jag också, och det är inte lika roligt. Eller, det går stick i stäv med skrivandet, det är ju så, när jag skriver behöver jag massor av tid att bara sjunka ner och in, jag städar knappt, eller äter när jag ska! Och det är ganska ohållbart med ett jobb och tider att passa, det att sjunka in och sedan slitas upp igen. Böcker färgas på det sättet, påverkas. Men jag märker att bok två blir en bastant en, tjockare än den förra, mer djupgående, och den spänner över en hel uppväxt. Jag hoppas bara inte den är för hemsk?

Bröllopsplanerandet och fifflandet går bra! Jag drömde för några nätter sedan att bröllopet är i morgon och att vi inte hade fixat Kristoffers ring och att vi inte hade fixat låtlistor, och så vidare, jag vaknade med ren panik. Därför ska vi ta tag i småpillet nu, tänkte jag. Fixa låtlistor, kolla upp detta med ringen, köpa vattenfast maskara. Det är mycket att tänka på, men väldigt, väldigt roligt. Jag ser fram emot hela dagen, allt från det att vi vaknar och är jättenervösa, till dess att vi ska gå in till pianospel och hela salen är fylld av människorna vi älskar, och sedan middagen, och festen, och bröllopsvalsen vi just börjat öva på. Vi har aldrig varit med om något sådant här förut (så klart …), och jag känner att vi växer ännu mer, liksom utvecklas.
Och tänk sen, när jag får ha på mig den där jättefina ringen …

Så, det var ett långt ett. Och det kommer mer; ikväll ska vi käka ute med Charlotte och Magnus, och på lördag ska vi ut till Vallda. Trots att vi inte har semester än känns det faktiskt som det ändå.

Jag hoppas ni har en fin sommar, även om vädret är rätt pissigt, jag håller tummarna för sensommaren. Den kommer bli het, yes!

Följ och gilla:
Fågelbarn, Kaninhjärta

Allers?

Någon av mina läsare som prenumererar på tidningen Allers? Där ska Kaninhjärta tydligen omnämnas i goda ordalag som sommarläsning, och jag vill väldigt gärna få fatt i en bild på detta!

Om ni kan och vill, maila mig på info (at) christinljungqvist (punkt) se

Idag jobbar jag hemifrån, det är ren lycka. Skriver på bok två, skriver, skriver …

Följ och gilla:
Författarskap, Kaninhjärta, Läsare

It is time

Nu är det 11 dagar kvar tills jag och Lina ska signera böcker i Laholm!
Det är dags för en nedräkning. Och jag är faktiskt inte ett dugg nervös, för på Bokhandeln Laholm trivs man, oavsett vem man är och varför.

Så, passa på att komma förbi, vet ja! Och bor ni inte i närheten; passa på att hyra stuga vid havet, gotta er vid stranden OCH komma förbi, vet ja! Det är ju ett semesterparadis, Laholm, Mellbystrand, Båstad när det inte är tennisvecka …

Nu: brödjobb.
Sen: bokskriv.

Följ och gilla:
Kaninhjärta, Läsare

Oh, the sweetness

2 juli, 2012

Ni kan klicka för större bild, ett litet utsnitt från Göteborgs bibliotekssajt och status på Kaninhjärta. Jag har följt det här med intresse under våren, då antalet beställda böcker bara har ökat, och varenda en har varit utlånad eller reserverad.

Fint, det, att ni sätter tryck på stället! Och det är riktigt fantastiskt att så många läser min bok!

Följ och gilla: