Månad: september 2012

Bokmässan i Göteborg, Förlag

Tiden efter

30 september, 2012

Vilken intensiv tid i mitt liv! Vilket intensivt år … den här helgen har jag lärt mig vad bokmässan är och inte är, och det har varit toppar och dalar. Detta att träffa förlaget, att umgås med författarkollegor, att lära sig hur mässan är grundad, hur snacket går, och att avsluta kvällen med förlagsmiddag och sedan Park, det har varit jätteroligt! Första kvällen på Park kände jag mig väldigt malplacerad, jag tittade på alla blankpolerade kändisar och undrade vad jag gjorde där. Igår, som var andra gången, satt jag, Ada, Anna och Anna vid ett bord och drack skumpa, och det var något av det trevligaste med hela mässan. Vi fnissade och skojade och skrattade, underbart.

Dessutom åkte jag taxi hem och kände mig sådär malplacerad igen, det är min ödmjukhet som talar, jag vill inte bli sån där, ni vet? Jag vill ha fötterna kvar på jorden, och jag vill alltid, alltid vara vänlig mot människor jag möter, oavsett vad jag åstadkommer, oavsett vad jag får vara med om.

Här kommer lite blandade bilder.

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren höll låda, jag lyssnade bara en kort stund, precis innan jag själv skulle upp på Ung Scen.

Det är en suddig Lina Forss var på scen innan oss, i förgrunden skymtas en annan Lina.

Mamma fann Alfons Åbergs mamma, Gunilla Bergström, och kunde inte låta bli att gå fram.

Här har vi bönorna som praktiserar/assisterar på Gilla Böcker, det är fröken Anna och fröken Christine, två raringar!

Från en annan vinkel!Från en tredje vinkel. Calle Brunell sitter i bakgrunden och förbereder ett framträdande, Ada står och pratar med nya debutanten, Annakarin Thorburn.

Idag är bokmässans sista dag, sedan är den över för i år. Det känns tomt och samtidigt färdigt inombords, och jag är mer än redo för vila och goda promenader. Nu väntar en veckas semester. Äntligen!

Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg, Författarskap

Avrundningen

Det börjar gå mot sitt slut för mig på bokmässan. Idag blir det att mingla i bloggambassadörernas rum och intervjuas av Sofie Nordqvist tillsammans med Lina Arvidsson runt kl. 17,30. Jag kommer dyka upp på mässan tidigare än så, runt kl. 16 tänker jag. Där lär bli massor, massor av folk idag med tanke på hur det såg ut igår, jag kommer hänga lite i vår monter, och kanske kolla in lite andra montrar också, men mest hålla mig stilla.

Innan dess ska jag och Kristoffer ta en tur upp till Gunnebo Slott och hämta det sista pysslet. Och inom kort (vi får bilderna av syster i morgon) lägger jag upp ett inlägg här på bloggen om vår fantastiska dag där. Det kommer även en väldigt rolig överraskning, beträffande vårt bröllop, inom en snar framtid. Än så länge får jag ingenting säga, men det kan nog bli jäkligt bra.

Sist men inte minst; världens finaste bokhandel (håll in ctrl + scrolla med musen för att zooma in texten, du förstorar egentligen bara själva webbfönstret)!

Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg

På scen!

Jag vart lite grinig igår, ska jag ärligt tala om. Bokmässan är fantastisk på många sätt och påfrestande på andra, och den där dominerande sidan av mig, den som gärna håller mig kvar på skrivkammaren dag ut och dag in, den som vill, vill, vill skapa och fixa och greja, och styra och ställa, var särskilt stark, och jag blev motvillig av tanken på att bege mig rakt in bland alla människor. Så gick jag mot spårvagnshållplatsen, insåg att jag inte rollat mina byxor (vi har vit, pälsig katt), rusade hem, rollade, tog spårvagnen hela vägen fram till Svenska Mässan, insåg att jag inte hade biljetten med. Härdsmälta. Tog mig hela vägen tillbaka till lägenheten, missade spårvagnen, hamnade i trafikstockning, tittade på klockan, började få ångest, paniksms:ade Anna och frågade om det fanns möjlighet att gå förbi kön utanför. Slutligen kom jag fram, igen, och såg att kön var borta. Jag kunde trava rakt in, hitta mina föräldrar där, få mig en korv med bröd. Och sedan var det dags!
 
Jag oroade mig lite för sladden, att jag under samtalets gång skulle lyckas trassla in mig och sedan, i slutet, göra världens sorti.


Ja, jag oroade mig väldigt. Och jag var supernervös. Men det gick bra! Mycket tack vare Ada och Amanda, jag menar, jag hade inte kunnat hamna i bättre sällskap. Så goda och glada!

Amanda var störtskön! Precis sådan som jag skulle vilja våga vara, liksom, oavsett forum. Väldigt verbal. Vilket jag ju också brukar vara, men jösses, jag har känt mig som en guppy i litthavet. Eller än värre, en manet, i vissa fall. Det här med mässan är absolut en upplevelse. Nästa år lär jag känna mig tryggare i min roll.

Men jag pratade allt lite, det gjorde jag, om små gastar och Kaninhjärta, och spökhus, och vad som komma skall. Jag fick också förstå att Lotta Ohlsson satt i publiken – jag har verkligen ingen koll. Så förlåt, Lotta, jag visste inte hur du ser ut. Å andra sidan kanske det var bra, annars hade jag blivit ännu mer nervös! Ja jösses …Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg

Torsdagen i bilder

Lite bilder blev det allt, men jag glömde för det mesta själv att vara med på dem! Snurrig, snurrig dag igår, och en oerhört rolig erfarenhet!

Jag på spårvagnen mot bokmässan, nervös.

Det första jag gjorde var att ansluta mig till Ada och kolla in Jenny Jägerfeld och Calle Brunell i Svenska Tidskrifters monter, ”Psykologer läser”, den här gången Korparna av Tomas Bannerhed. Jag blev sugen på att läsa, den hamnar i min semesterhög.

Jag överraskade ett par heta författare i vår monter när de minst anade det! Yes! Åsa Anderberg Strollo var inte beredd, men det var Sara Ohlsson.

Ada var mycket nöjd med dagen. Och Katarina Sandberg ska alldeles snart debutera på Gilla Böcker! En riktigt lattjo tjej! 🙂

Tre suddiga damer på Ung Scen, de pratade om boken Het och om sex. Jäkligt trevligt.

Publiken var helspänd. Och Anna höll koll på det sociala nätverket (fröken som står upp i ljus blus).

Senare på dagen började vårt finfina mingel. Jag är ingen minglare, men jag klarade mig ändå bra.

Alltså, jag vet inte. Men loggan är helt klart snyggare än jag.

Lina Arvidsson höll låda.

Jenny och Lina, sista vettiga kortet jag lyckades ta. Efter detta begav vi oss till Tara’s för väldans trevlig förlagsmiddag, och sedan hamnade vi på Park. Och där träffade jag Amanda Hellberg! Så roligt att äntligen se henne i verkliga livet! Jag såg även Tommy Körberg, Thomas Bodström, Agneta Sjödin, ja, herre jävlar, det var smockat. Och intressant.

Och för er som undrar vad jag sysslade med igår har ni svaret här.

Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg

Korrigering av torsdagsschemat

26 september, 2012

Jag kommer att anlända till mässan kl. 14,45, och jag tar sikte på Modern Psykologis monter för att kolla in Jenny Jägerfeldt och Calle Brunell, och leta upp Ada i vimlet.
Sedan svängar jag förbi Gilla Böckers monter! Så vet ni.

Det ska bli väldigt roligt, detta. Jag vill bara dit! Inte sitta här och vänta. Tur är väl att jag köpt mig Guild Wars 2, så jag har något att göra på dagarna. Nästa respons på Fågelbarn kommer efter mässan och jag längtar till det, då blir jag produktiv igen.

Ses i vimlet!

Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg

Ännu mer pepp!

25 september, 2012

Jag lägger upp mitt schema här, det finns också under Kalender.

27-30 september – Bokmässan i Göteborg

 • torsdag 27 september
  Vad: mingel
  Var: Gilla Böckers monter
  När: kl.
  17,45

 • fredag 28 september
  Vad: samtal mellan mig och Amanda Hellberg, moderator
  Ada Wester
  Var: Unga Scenen
  När: kl. 17-17,20

 • lördag 29 september
  Vad: bloggträff
  Var: bloggambassadörernas rum,
  R3
  När: 17,30

Mina egna tider då jag dyker upp:

 • torsdag kl. 15
 • fredag kl. 14
 • lördag kl. 15,30

Då kommer jag vara i Gilla Böckers monter, vid dessa klockslag cirka, om ni vill få era böcker signerade eller bara tjingsa på mig. Sedan kommer jag ströva runt en del också, men någon kommer alltid stå i montern så det är bara att fråga efter mig!

Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg

Nu jävlar

Innan jag släpper vårt bröllop för bokmässan vill jag säga att det värmer mitt hjärta väldigt att så många ville läsa om det! Besöksantalet gick upp i taket när jag postade inlägget nedan, och det handlar inte om böcker överhuvudtaget, alltså tänker ni på mig. Och det vill jag tacka för, jag tycker det är så rart. Sötisar!

Okej. Nu jävlar. Jag stämmer in i kören som bokmässepeppar (aaaaaaaaaaah!) och lägger upp min attgöra-lista inför torsdagen, fredagen och lördagen:

 1. handla snygga bokis-kläder (idag ska det ske!)
 2. förhoppningsvis handla ett par snyggare skor (ja, jag vet, jag ska ha mina bekväma under dagtid, men dessa är inplanerade till middagen på torsdagen)
 3. göra eget schema över när jag tänker anlända till bokmässan, dag för dag (läggs upp under Kalender senare idag!)
 4. försöka förbereda mig mentalt (och inte vara så sablars nervös!)

Det här med att peppa inför, särskilt när jag läser andras pepp, kan ibland slå över i mig. Jag vet inte hur det känns för er, men för mig känns det som om de som varit med ett tag vet precis vad de ska göra och är så upp över öronen bokade att jag framstår som en mes bredvid dem. Liksom prestationsångest, ni vet? Jag har inga stora planer, bara några fasta punker, utöver det tänker jag bara vara, och det känns lite futtigt, samtidigt känns det bra. Enligt min mage kommer jag ha att göra all oplanerad tid ändå, och jag älskar spontanitet! Däri finns den sanna lyckan, den att spontant möta läsare, eller gamla vänner, eller författarkollegor, eller förlagsfolk, och trilla in i spontana samtal, och hamna på spontana tillställningar. Då har jag inte hunnit bygga upp en förväntan och kan leva i stunderna fullt ut, jag blir som ett barn igen.
Så, trots prestationsångest över att inte ha ett smockat schema tänker jag att jag gör rätt. Jag kommer som liten debutant ut i det stora bokhavet, jag kommer full av ödmjukhet.

Foto: Kajsa Sjölander
Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg, Fågelbarn, Kaninhjärta

Bröllopsnerver: 3 dagar kvar

19 september, 2012
Möhippebilder! Lisebergs spelhall, jag ville ha en liten jävla gosedjursalien.

Och tro’t eller ej, men jag fick en.

Sedan mötte syster och mor upp också, så vart vi fem med Denise bakom kameran!

Börjar få lite lätt panik. Jag vandrar runt i lägenheten med en känsla av att jag glömt någonting, trots att jag har listor på allt sedan ett halvår tillbaka. Förmodligen hade det här varit lättare att hantera om jag hade haft ett dagjobb, någonting som distraherar. Det gick sådär med det skrivrelaterade igår, också. Men jag fick en oerhört fantastisk nyhet som jag bara vill dela med er nu!!! Dock måste jag vänta tills allt är i hamn, jag säger bara; wow-faktor!

Så blev det ingen dans igår heller, vi var för trötta. Eller, Kristoffer var för trött, han hade varit iväg på säljmöte hela dagen. Därför SKA det bli dans ikväll, och sol. Sedan hoppas jag att mina sandaler kommer också, det är ju ett måste, när man gått runt en hel dag och sett snygg ut i ett par skor som kniper lite lite, och det vankas dans, då måste man ha någonting att byta till. Eller så får man dansa barfota.

Ja, så ser mina tankar ut, en salig blandning av allt. 

Åter till skrivet! Det pratades lite bokmässa igår också, och det börjar skuffa undan bröllopspaniken. Jag har hållit långa monologer för mig själv om vad jag ska säga i olika sammanhang, vid olika frågor, och det är bra. Måste liksom värma upp munlädret! Sedan är tanken att jag ska skissa på ett eget schema över när jag ska befinna mig på bokmässan, det blir att jag bestämmer mig först efter bröllopet, och då lägger jag upp det här. Så vet ni när jag kommer hänga i Gillas monter, i fall att ni vill ha signerat era kaninhjärtan, eller köpa boken rentav, eller bara tjingsa på mig. För som de flesta nog skriver på sina bloggar får ni hemskt gärna komma fram och säga hej och ta kort och så, jag kommer känna mig väldigt ensam och vilsen som debutant bland alla veteraner. Det kan jag garantera. Så kom fram, säg hej, fråga saker, jag är en extremt öppen och pladdrig människa.

Idag ska det bli skrivjobbat av! Jag måste rycka upp mig. Blir så nedrans trög av allt det här hemmavarandet …

Följ och gilla:
Fågelbarn

Bröllopsnerver: 4 dagar kvar

18 september, 2012
Möhippebilder! Lisebergs spelhall, juckandes på en ridhäst. Jag vann nästan.

Lotten hade bättre knix.

Jag fick gjort lite igår, småpill, sådant som ska vara med till dukningen och så vidare. Dessutom hjälptes vi åt, jag och Kristoffer, och skapade en skojig danslista på över tre timmar, jag provdansade till flera stycken av låtarna och de fungerar perfekt! Så släppte en del av stressen över finliret som ska till innan Dagen, och därför kom lite skriv igenom; jag insåg att jag har saker att fixa till bok två, Fågelbarn, riktigt mysiga saker. Så det ska jag göra idag.

Sedan ska vi:

 1. dansa ikväll

Och det ska bli skoj. Nu måste, måste det sitta, eller? Dansen är ju inte så komplicerad. Bara lyftet i slutet …

Hur känns det?
Magknipigt, och spännande. Och jag tittar på min lista över saker att göra och inser att det bästa vore att vänta med resten nu, tills typ två dagar innan, eller en dag (måla naglarna?), så jag känner mig lite sprattlig. Som ett barn som inte får. Därför kommer skrivet väl till pass, och innan dess en lång morgonpromenad, innan frukost. Gott.

Att tänka på?
Jag ska ta det lugnt, det har jag att tänka på. Lugn och fin, allting går att fixa till en viss punkt, sedan får saker och ting bli som de blir. Och jag ska tänka på att söka jobb efter bröllopet, för just nu går det inte att fokusera på, det går bara inte.

Följ och gilla:
Böcker

Krönika av Ada

12 september, 2012

… att läsa här.

Och i min stora glädje över att få upptäcka att Ada och jag är hästsystrar, bidrar jag med en egen liten goding:

I nummer 13, år 2000, av tidningen Min Häst fick jag med en liten story

… som önskat tecknad av min och Charlottes favoritillustratör, Lena Furberg. Och den rödhåriga tjejen är så klart jag. Och storyn är sann. Den sammanfattar min och Charlottes kärlek till en särskild häst, särskilt särskild för Charlotte; Fabian.

Vi blev lite ovänner, och sedan blev vi vänner igen.

Och vi spenderade våra somrar såhär, tills Fabian blev gammal, och köptes upp från ridskolan av en familj. Vilket var det finaste slut han kunde få på sitt liv. Men vi var ledsna, det var vi.
Följ och gilla:
Fågelbarn

Här är jag

11 september, 2012
 
Regnet piskar marken och mina fönster, och här är jag, inomhus, med en skål choklad och ett manus till bok två att brottas med. Jag tror det går bra. Och sviterna efter helgen börjar lägga sig. Så detta är en i sanning god dag, och det känns som om jag verkligen är där jag borde vara, vilket inte är mig förunnat särskilt ofta. Åtminstone har jag levt fram tills nu ganska vilsen och trevande, fram tills Ada ringde och sa som det var, att jag var antagen. Därför är det en särdeles god dag, och god känsla.
 
Sedan tänkte jag vara duktig och träna yoga. Eller så skiter jag i det. Vi ska ju dansa ikväll, Kristoffer och jag, brudvalsen måste sitta nu, det är elva (11??) dagar kvar innan vi ska dra den inför alla våra nära och kära.
Herregud. Jag börjar få seriöst PIRR. Jag menar, det här?
 
 
Det är lite att vara pirrig inför, känner jag. Både allt som ska klaffa, som innebörden i sig.
Följ och gilla:
Skrivande

Veckans skrivtips

10 september, 2012

Hur bygger du upp ett kapitel?

Det är olika, men jag gillar imperfekt (dåtid) då man kan skapa en ”om jag bara hade vetat”-ton, liksom ödesmättat, och sedan brukar jag alltid försöka börja med en händelse, och blir kapitlet långt delar jag upp det i stycken (med mellanrum) så att läsaren har någonstans att pausa.

Hur bygger du en karaktär? Gör du person-beskrivningar i förhand?

Jag har faktiskt ett karaktärs-dokument där jag stagat upp de mest grundläggande frågorna (födelse, adress, utseende, favoritfärg, favoritförfattare, favoritmusik, jobb), och jag fyller i det för varje karaktär. Sedan växer ju karaktärerna fram under skrivandet (och det måste man låta dem göra!).

Jag har så svårt för att skriva så att man rycks med – tips?

Om du satt vid en lägereld med ett gäng ungar, hur hade du berättat en saga då för att fånga deras uppmärksamhet? Det ska brännas. Eller hur?

Var sitter du oftast när du skriver?

Vid mitt skrivbord. Ibland blir det lite statiskt här, och då tar jag med mig datorn på en skiva och sätter mig i soffan eller i fåtöljen, ibland i sängen.

Vilket är det mest udda stället du har skrivit på någon gång?

Jag har nog inget udda ställe, men jag har suttit under ett parasoll i skuggan, mitt i högsommaren, och det skiljer sig rejält från min vanliga plats.

Skriver du för hand eller direkt på datorn?

Direkt i datorn, just för att jag där skriver ungefär lika snabbt som jag formulerar mig. Skriver jag för hand finns risken att jag tappar bort meningarna på vägen. Men jag har min moleskine, det är ett gott tips; ha alltid en anteckningsbok (inspirationsbok) där du samlar alla skrivrelaterade tankar (det kan vara attgöra-punkter till nuvarande manus eller idéer till andra manus, eller små teckningar).

Hur gör du för att kunna fokusera på skrivandet?

Det kallas självdisciplin, och har inte med skrivandet som sådant att göra, utan din bestämdhet; om du verkligen, verkligen vill någonting, slutför det. Bestäm dig och kämpa, det är den hårda sanningen.

Hur långa skrivpass kör du i snitt?

Jag kan sitta i timmar, en hel dag, inpå sena natten, och slarva med min mat. Det är inget bra tips, men jag märker att jag har svårt för att slita mig när jag väl har bestämt mig för att slutföra.

Följ och gilla:
Intervjuer & recensioner, Kaninhjärta, Läsare

Ena dagen inne

5 september, 2012

… andra dagen ute, det går fort på den Offentliga Scenen. Och varje dag är som en evighet (jag googlar Kaninhjärta och mig själv alldeles för mycket), tiden går jättejättelångsamt, därför är det så roligt när en recension helt plötsligt dyker upp, som denna. Eller när jag får kredd för lite videopostning. Eller när någon ser fram emot att träffa mig på bokmässan.
Sådant här gaskar upp de flesta författares vardag, kan jag lova er. Så tack.

Följ och gilla:
Fågelbarn, Förlag, Skrivande

Jag är glad

… idag 🙂

Framförallt nu, när jag precis pratat med Ada, och jag vet vad jag ska göra med Fågelbarn, liksom en fin punktlista, och hela september har plötsligt fått mening. Eller flera meningar. Som det ska fnulas med, som Ada säger.

Här, lite skrivinspiration till oss alla!

Följ och gilla:
Skrivande

Veckans skrivtips, hoppsan!

Något jag fullständigt glömde bort i måndags, ju! Fy skäms!

Hur kritisk ska man vara mot sig själv och sin idé under skrivandets gång?

Under skrivandets gång tycker jag att man inte ska vara kritisk. Det hindrar åtminstone mig från att fullfölja och avsluta. När jag skapar behöver jag vara förbehållslös och fri, försöka ha roligt, och följa magkänslan, och vika från vägen jag stakat ut om det känns rätt, och låta mina karaktärer utvecklas, kreativ och tillåtande. Och jag försöker att aldrig ignorera en tanke eller känsla av lathet – lathet hör inte hemma i ett mästerverk. Utan jag försöker följa sådana tankar och känslor, jobba mig genom dem.
När det sedan kommer till redigeringsarbetet är ett bra tips att du låter texten vila, gärna en månad, och att du ställer om mentalt till redigeringsarbetet, att du tänker dig att texten är någon annans och att du korrigerar, rättar, kräver utveckling och stryker på precis de ställen du tycker (smit inte undan och lata dig!).

Finns det dagar då du inte skriver alls?

Absolut. Jag tror man behöver se på detta nyktert; man kan inte skriva jämt. Ibland måste man få leva också. Som sagt handlar det om att prioritera. Sedan säger vissa som skriver att man ska hålla skrivandet uppe, liksom varmt, men det där tror jag är individuellt. När mitt skriv vilar händer också saker med det som kan vara spännande.

Hur gör du för att få djup i karaktärerna? Några knep?

Ställ alltid frågan; hur skulle du ha reagerat i denna situation? Hur skulle din mamma/din vän/din lärare ha reagerat och handlat? Tänker jag så, om mina nära och kära, hittar jag oftast realistiska reaktioner och följder. Och när det kommer till dialoger; högläs dem. Säger man verkligen så? Låt talet komma fram, dialoger tycker i vart fall jag inte ska vara ”skrivspåkiga”. Å andra sidan har jag väldigt svårt för dialektala dialoger (”va sa ho?”), men jag använder alltid ”dom” istället för ”de/dem”, och ibland ”va?”, eller ”nä”, när det passar.

Hur bestämmer du vad i handlingen som läsaren ska kunna gissa eller ana på förhand och vad som ska bli en total överraskning?

Läsaren förstår alltid mer än man tror – det är en regel. Vi som läser har oerhörda känselspröt. Sedan är det svårt att säga på rak arm, utan ett exempel, men det värsta som finns är att bli skriven på näsan så känn dig fram med detta.  Lagom med mystik och lager på lager är, ja, lagom.

Följ och gilla:
Fågelbarn

Den som känner för det

4 september, 2012

Jag sitter med Adas fina respons på Fåbelbarn framför mig och kan inte riktigt fokusera. Vilket vore fint att kunna, liksom nödvändigt. Den som känner för det får gärna ge mig energi idag, för fy katten så låg jag känner mig. Det är jobbsök, bröllopsnerver, tjafs kring min möhippa, framtidsoro, saker att göra, saker att planera, och tankarna bara maler, och magen gör ont.

Suck.

Hjälp?

Följ och gilla:
Fågelbarn

Utmaning från Amanda

3 september, 2012

Amanda Hellberg har en skoj utmaning på sin blogg idag, läs!

Jag tänker anta den.

Åtta fakta ni inte visste om Hanna:

 1. Hon kommer från en rik familj med djupa rötter i Vallda.
 2. Hennes tatuering höljer många saker.
 3. När hon var liten samlade hon på skräp.
 4. Hon är den röda tråden i mina böcker, min ”riktiga” protagonist.
 5. Hon är väldigt modig och väldigt stark, just så som jag själv många gånger önskar att jag var.
 6. Hon är ensamt vittne till någonting som hände när hon var barn.
 7. Hon gick på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka.
 8. Hon har väldigt, väldigt känsliga händer.

Följ och gilla: