Månad: oktober 2012

Fågelbarn, Kaninhjärta

Omslagsskiss

31 oktober, 2012

Nej, än så länge är det inte färdigt, omslaget till Fågelbarn, men OJ så jag GILLAR! (!!!) Det är så fint, så mystiskt, så magiskt, stort, stort hjärta på det! Ni ska absolut få se direkt det är klart, jag hojtar till.

Jag har dessutom fått ett oerhört glädjande besked angående Fågelbarn, någonting som är min idé men som förlaget gillat och som nu ska bli verklighet. Även detta är det hysch om, men ÅH, jag är så jäklars glad!

Det är annorlunda att ge ut bok två, på många sätt. Kaninhjärta stoppade in mig i en torktumlare, jag kastades runt och kände och tänkte massor på väldigt kort tid. Allting var nytt och jag visste inte vad jag hade att förvänta. Nu vet jag, även om mycket ligger i dunkel fortfarande; jag kan det grundläggande arbetet och vet vad som kommer först, och hur lång tid varje procedur tar. Det känns oerhört skönt. Då kan jag njuta mer av varje positiv aspekt, och ta de eventuella motgångarna eller tråkigheterna med jämnmod.

Man vet aldrig hur långlivad en bok kan bli.

Åh, idag är det faktiskt lite längt efter Stugan … Kristoffer och jag, vi är av samma sort, vart vi än är längtar vi alltid bort. Eller som Astrid Lindgren skriver i Draken med de röda ögonen: ”Det var en sådan kväll då man längtar, fast man vet inte vart.” Så himla fint, tycker jag.

Följ och gilla:
Läsare, Litteraturevenemang

De rara

Augustpriset kom och gick, och Kaninhjärta var inte en av de lyckliga böckerna som blev nominerad. Givetvis lite sorgligt för mig, oddsen var hyfsade (det hade kunnat se sämre ut!), men samtidigt, vad sjutton. Det blir att ruska av sig.

Jag vill ändå ge er, de rara, som hoppades med mig en stor kram! Det värmer så innerligt att läsa sådana här saker:

Det jag är mest spänd på är kategorin barn- och ungdom. Kan kanske Christin Ljungqvist med Kaninhjärta bli en av de nominerade?

/Vasagymnasiets blogg

Saknade Kaninhjärta bland nomineringarna…

/Maria på Bokfreak

Hur hade juryn mage att inte nominera någon av mina tre favoriter? Jag blev faktiskt nästan lite upprörd, när jag satt i Bryssel och kollade Twitter på mobilen, och upptäckte att varken Kaninhjärta eller Resan till världens farligaste land blev nominerade.

/Janina Kastevik

Jag hoppas på ett Augustpris för Kaninhjärta.
/Elin på Bokguldet

Bland ungdomsböckerna saknar jag dock en av årets bästa läsupplevelser Kaninhjärta av Christin Ljungqvist.

/Linda med bloggen EnligtO

Jag hade verkligen hoppats på Kaninhjärta och blev lite ledsen att den inte nominerades.

/Eli

Följ och gilla:
Läsare

Offline

16 oktober, 2012

Vi ses igen i slutet av oktober. Till dess; tänd ljus, läs, promenera och fånga de solglimtar som kommer igenom. Jag läste någonstans att en kvarts sol om dagen gör att vi orkar genom vinterns mörker. Tänk på det.
Och kommer ingen sol kan man titta sig glad i en lampa, eller åka någonstans ljust och varmt.

Stor kram till er!

 
Har ni sett att dessa släppt nytt, förresten? Så in i helvete bra, jag får gåshud, ryyys.
  
 
Ja, särskilt när han spelar skiten ur gitarren i slutet. Underbart. Senaste skivan heter Babel, och den här låten, Broken Crown, är min favorit. Den ger mig inre bilder till bok tre, massor av bilder, ja … det är stor, stor kärlek, skulle jag säga … 
Följ och gilla:
Förlag, Kaninhjärta

Kaninhjerte

Nu äntligen får jag berätta, såhär innan jag kliver ner från nätet ett tag; Kaninhjärta ska komma ut i Danmark! (!!!) Papperna är klara med det danska förlaget Rosinante, och jag är så himla pepp, det är stort! Jag undrar hur min röst låter på danska, jag undrar hur omslaget kommer se ut, jag undrar hur den kommer tas emot i Danmark, jag undrar om den kommer sprida sig till fler länder efter detta första, jag undrar, jag undrar …

Som jag sa till Denise igår; jag skulle önska att jag hade en kristallkula ibland, men bara ibland.

Sedan vet jag inte, jag upprepar: jag vet inte, vad den danska titeln blir. Men kör man den på google translate blir det rätt och slätt Kaninhjerte. Det är upp till Rosinante att sätta titel och så vidare.

Jag vet inte när boken släpps, heller, men jag kan tänka mig att det tar åtminstone ett halvår, möjligen ett år. Eller kanske inte alls så lång tid. Återkommer om detta!

Kram och hej!

Följ och gilla:
Förlag, Läsare

Nej, hörni!

15 oktober, 2012

Det är dags för mig att avrunda. Jag går offline till den 29 oktober!

För brådskande ärenden kan man alltid höra av sig till Anna på Gilla Böcker:
anna[at]gillabocker.se
+46 (0)709 94 21 60

I övrigt är jag nedloggad, det kommer kännas konstigt! Men ändå, min hjärna behöver paus.

Stor kram till er alla, jag hoppas oktober kommer med lite mer sol här i Sverige, vi behöver ljuset!

Följ och gilla:
Fågelbarn, Rävsång, Skrivande

Skrivet

13 oktober, 2012

… kliar i mina fingrar, kittlar i mina armar, långt inifrån magen, och det är gott. Det är bra. Äntligen känns det såhär igen. Kan nog hända att jag pillar lite med Fågelbarn innan vi far. Eller kanske bok tre, sätter tonen, hittar rösten? Och sedan kan hända att jag skissar på den under vår semester, mest på kul. Större delen av tiden på ön ska jag ändå försöka sola, om det nu blir någon sol. Trots sol i sinnet är det inte sol ute, vart vi än far, jag och Kristoffer. Det var mulet på vår bröllopsdag och det spöregnar på Capri. Det åskar också. Isn’t it ironic, don’t you think?

Vi är lyckliga ändå. Vi blir de tokiga turisterna som kastar sig i poolen i pissregnet och ylande springer in igen. Vi blir de tokiga turisterna som köper varsitt paraply och klättrar upp över ön för att ta oss en titt på semesterparadiset när det ligger öde och grått. För på något sätt gör det mig inte särskilt nedslagen, jag vet att det kommer komma soliga dagar också. Och då kan de där grå kännas magiska.
Sedan ska jag läsa också, massor. Men mest kommer jag mysa med Kristoffer. Hotellet vi ska bo på är ju inte det minsta tråkigt, om man säger.

 
Sedan ska vi kolla in en grotta, och prova en ny restaurang varje kväll, och gå på långa vandringar, och kolla in torget, piazzan, som ska vara någonting alldeles särskilt, för att inte tala om skobutiken Canfora. ASDYRT, men skitsnygga sandaler. Prova är gratis. Hoppas jag?

 

Följ och gilla:
Förlag, Kaninhjärta

Hoppsan!

12 oktober, 2012

Jag har ju missat en väldigt viktig årsdag! I lördags, 6 oktober, var det ett år sedan jag muntligen blev författare. Det var då jag stod inne på dåvarande brödjobbets lager och pratade med Ada för första gången, och hon sa alla fina saker om Kaninhjärta och särskilt det att de ville ge ut den.

Det var en magisk dag. SLARV av mig att glömma den såhär! Jag skyller på postbröllop- och postmässesyndromen, det som händer närmast varje människa efter så stora saker; hjärnan är som deg, och kroppen är energilös, och jag glömmer saker. Efter Capri kommer det vara en annan Christin som sitter här bakom skärmen, då jävlar ska här skrivas!

Vi var på kyrkogården och tog mitt debutantporträttsfoto! Allting var så nytt då, och det var så lite jag visste.
Följ och gilla:
Litteraturevenemang

Fint initiativ

10 oktober, 2012

Breakfast Book Club instiftade ett bokbloggarnas litteraturpris för två år sedan, och nu är det dags för årets nomineringar! Man kan ju hoppas …

I övrigr är jag en lat kvinna just nu, här händer inte mycket. Jag drar i de trådar jag har för lite juljobb, och jag har en attgöra-lista på saker inför resan, och jag skulle kunna pilla lite med bok tre (!), för jag har ju skrivabstinens, men det händer liksom inte. Så, jag tänkte sparka mig själv ut genom dörren idag, för det är fantastiskt vackert väder! Inte ett moln, hög blå himmel, svag frostkänsla i luften, prassliga gula löv på marken, romantiskt. Och det bästa av allt är att Kristoffer jobbar hemifrån idag. Jag kan nog allt tvinga med honom.

Om en vecka far vi. Äntligen! (!!!)

På tal om resa är förlaget (Gilla Böcker) i Frankfurt på stora rättighetsmässan, vi önskar dem all lycka till, ja? Tänk, om Kaninhjärta kan komma ut i fler länder …

Dessutom; i morgon är det littkväll på bokkaféet Vulgo, Nordhemsgatan 49 i GÖTEBORG, kolla in!


Jessica Schiefauer och Inti Chavez Perez läser ur sina erotiska noveller i nyutkomna antologin ”Het”

Efter följer ett samtal mellan novellförfattarna och Hanna Wikman om erotiska skildringars politiska, fantasi- och lustexpanderande potential och sprängkraft.

Läsningen börjar kl 18 och efterföljande samtal håller på till ca kl 19.30


Kom i tid!

Under kvällen serveras rödbetssoppa med bröd för 40 kr
Samt kaffe, te, läsk och kakor för en billig slant.

Jessica Schiefauer har tidigare skrivit ”Om du var jag” (2009) och ”Pojkarna” (2011) ­Vinnare av Augustpriset 2011.
http://www.provlas.se/pojkarna/

Inti Chavez Perez har varit redaktör för ”Pittstim” (2008) och skrivit ”Respekt: en sexbok för killar”. (2010). Vinnare av Slangbellan (2010).

Hanna Wikman har skrivit ”Lift” (2010) som kan beskrivas som en queerfeministisk pikareskroman.

Passa på att få ”Het” signerad under kvällen!

http://www.provlas.se/het/

Välkomna!

 

Jag och Kristoffer kommer att cykla dit vid gott väder, och är det inte gott tar vi spårvagn men vi kommer! Egentligen ska vi väl inte klaga, bokmässan är i Göteborg, men allting annat tycks hända uppe i Stockholm så det här initiativet gillar vi!

Följ och gilla:
Författarskap, Läsare

Bokhandeln Laholms bokcirkel

6 oktober, 2012
Idag var Bokhandeln Laholm fylld till bredden med entustiastiska läsare! Det var en oerhört tacksam publik, alla var så vänliga och nyfikna, och jag var väldans nervös innan jag skulle fram.
Först pratade Diana kort om varje bok i höstens bokcirkel, jag blev pepp på en handfull och det är mycket för mig, som är så nedrans kräsen! Sist fick jag gå fram, så pratade vi om Kaninhjärta.
Diana sa massor av fina saker om boken, och det blev ett riktigt bra samtal. Dessutom god träning för mig, det är ju en så trygg miljö hos Diana och Stefan! Man känner sig omhuldad så snart man kliver över tröskeln. Jag fick vrida mig mer mot de som satt och lyssnade för att det jag sa skulle höras, ändå hade jag kunnat ta i mer, tror jag. Hur som var det god träning, jag kände hur jag växte inombords.
Och ju mer jag pratade, desto varmare blev jag i kläderna.
Sedan började det dyka upp händer i luften, och det kom en rad intressanta och roliga frågor om mig som person och om skrivandet som process. Det kändes väldigt, väldigt roligt att få svara på dessa! Som avslutning räckte Diana över en flaska champagne, med tanke på att jag och Kristoffer ju gifte oss nyligen, och alla applåderade, och det var så fintEfteråt kom flera fram för att berätta sina spökhistorier för mig (jag hade bett om det, och jag lyssnade tacksamt), jag fick massor av nytt stoff till mina böcker.

Jag vill rikta ett stort tack till Diana och Stefan för den här trevliga eftermiddagen! Jag tyckte det var så roligt, och jag var alldeles lyrisk när jag gick därifrån. Stor kram till er!

Och ja, ni får absolut ta bilder av mig härifrån om ni vill, bara att tjuva på! 😉
Följ och gilla:
Författarskap, Läsare

Svår att hitta?

Jag verkar, överlag, svår att hitta på Facebook. Därför, om ni letar, kan ni klicka här för att komma direkt till min författarsida.

Lägger också upp den i menyn till höger.

Och idag, för er som befinner sig i närheten av Laholm, kommer jag gästspela på en Bokhandeln Laholms bokcirkel runt kl. 14,30. Föranmälan krävs.
Från deras hemsida: vi berättar om favoriter och godbitar ur höstens utgivning – allt från fackböcker till barnböcker! Dessutom presenterar vi några av böckerna i vår läsecirkel. En eftermiddag där alla nyfikna och lässugna är välkomna! Boklotteri! Vi bjuder på kaffe och kaka, utan kostnad.
Mysigt så det förslår!

Följ och gilla:
Fågelbarn

Och så lite tid emellan

5 oktober, 2012

… skrivet, det blev bäst så. Fågelbarn har varit en första vända hos Ada, sedan hos mig, och nu är den hos Ada igen tills efter bröllopsresan. 17 oktober far jag och Kristoffer, och vi blir borta tills 29 oktober. Det blir Capri och det blir Venedig, och vi båda längtar oss blå! Vi har inte haft semester på över två år, det är länge, sjukt länge. Liksom från det ena jobbet till det andra för mig, och Kristoffer har haft lite veckor här och där som han spenderat här nere med sina farföräldrar, liksom hjälpt dem måla staket och bygga förvaringsbod. Det är inte heller semester.
Semester är god bok i skuggan av palm, varmt hav och god drink, gammal ruin och sandiga tår, sådana saker. Det är framförallt att bryta ny mark, åtminstone för mig. Är jag på samma mark är jag i samma tankar och då är jag inte ledig, då är jag inte vilsam.

Men efter semestern, då smäller det! Då ska Fågelbarn formas, och ett omslag kommer ganska snart bli till, och jag hoppas på ännu en grej när det gäller boken. Vi får se vad Ada och Anna tycker. Och sedan finns någonting riktigt roligt att berätta om Kaninhjärta, men inte riktigt än. Papper ska skrivas först.

Så, lite semesterlängt, lite teasers. Och en förhoppning om att hitta något trevligt bokhandelsjobb inför november och december. Hm …Från det här (lån från Christine) …
… till det här …

… med min man
… till det här.
Följ och gilla:
Fågelbarn

Magpie

4 oktober, 2012

Lustigt ord för skata, egentligen. Paj?

I vart fall en vacker låt som får mig att tänka på Hanna.

 

I won’t turn back, I’ve seen the sign
I won’t turn back, not for anyone
I’ve seen the sign, and I know what is mine


What a lie, what a lie, what a lie, what a lie looks like

Följ och gilla:
Böcker

Läsvärde

2 oktober, 2012

Jag är ingen god läsare i den bemärkelsen att jag läser vad som helst, när som helst. För exempel plöjer jag snabbt igenom Simona Ahrnstedts härliga böcker, de är händelsedrivna och har massor av erotik och spänning i sig and I love! Men på byrån hemma ligger Korparna av Tomas Bannerhed i sällskap med annan ”måsteläsning” orörd, och dessutom tycker jag det är oerhört svårt att läsa medan jag skriver, alltså, när min egen story trängs i hjärnan. Och det är också svårt att flika in läsning i vardagen, och däri tror jag att problemet många gånger ligger.

Det pratas mycket om att läsandet minskar, särskilt hos barn. Vilket i sig inte är konstigare än att barn inte gör som vi säger åt dem att göra, de gör som vi själva gör, och läser vi? Jag ska ärligt erkänna att datorn är en central del i mitt liv, jag slår på den direkt på morgonen och har igång den hela dagen som mitt enda sällskap. Jag jobbar i den, jag har min fritid i den, och så vidare, och många gånger ger den mig ångest. Den tar massor av tid i anspråk, och dessutom, den stressar mig. Jag tror inte jag är ensam om detta, jag tror de flesta använder datorn frekvent. Alltså prioriterar jag bort annat, däribland en god lässtund varje dag, i en god fåtölj, under en läslampa.

Vad är då läsandet? Om vi ställer upp läsandet intill vad jag vill kalla Den Moderna Tekniken blir det ganska solklart för mig att läsande är något så modernt som mindfulness. Jag vill ha papper i mina händer när jag läser, jag vill fästa ögonen på någonting sant fysiskt, alltså tänker jag mig att läsandet av en pappersbok lugnar hjärnan medan Den Moderna Tekniken i form av dator, smartphones och allt annat som bidrar till att du är nåbar stressar hjärnan. Åtminstone min hjärna. När jag bloggar och mailar och läser på datorn, vad det än är för text, har jag mitt ”sök-mode” på, jag skummar alltid texter, och medan jag skummar kollar jag om någon uppdaterat sin Facebook eller om förlaget skrivit någonting till mig via mailen. Det blir ingen behaglig läsning på det sätt som jag tror att vi, idag, behöver.

Jag tror att läsandet, det stilla läsandet av böcker, förtjänar att prioriteras, särskilt i en tid då allting går så hiskeligt snabbt att vi sällan har tid över, särskilt inte till viktiga saker. När vi läser formas vårt språk och våra hjärnor. Säkert går också pulsen ner, vad vet jag? Våra ögon mår bättre av att läsa på papper än på skärm, och vi lär oss för varje bok nya saker om livet och oss själva, vi inser. Ju snabbare allting går desto viktigare är det med läsande eller mindfulness, desto viktigare är det att varje kväll läsa för sina barn innan de somnar, och sedan för sin egen skull. Jag ser det som mat för själen. Och jag bryr mig om min själ.

Jag är inte särskilt insatt i hur läroplanen för skolorna ser ut, men det hade varit urmysigt med ”lässtunder” på lektionstid, kanske särskilda läsrum med mjuka möbler och läslampor? Kanske att läraren, i samråd med eventuell skolbibliotekarie, sätter ihop ett slags bokklubb och väljer ut böcker som eleverna sedan får välja bland? Det finns hur många barnböcker och ungdomsböcker som är bra, och flera som blivit film, vilket kan vara en lockande morot att efter avslutad och redogjord läsning se filmen, som ”roliga timmen” när jag var liten.

När det gäller att få vuxna att läsa mer kanske biblioteken kan ha en ”kom igång med ditt läsande”-stapel med ett urval av ”lättlästa” böcker, sådana med snabb handling och flödande språk, helst inte Odyssén. Gärna ungdomsböcker, spänningsböcker! Gärna böcker med erotik! Samma sak kan gälla bokhandlar, att de kör med aktiviteter som successivt ökar läsningen. Sedan handlar det givetvis om val. Vi som läsare måste aktivt avsätta tid för någonting som tar tid från det vi brukar göra, som att surfa och berätta om vad vi åt på Facebook, eller läsa vad andra åt, för all del. I början kan det kännas trögt men tids nog blir det en vana, som allting annat, en rutin, en tradition. Som läsande människa, särskilt som läsande förälder, påverkar vi vår omgivning, rentav inspirerar. Någon måste alltid vara första ringen på vattnet, någon måste alltid vara den som väljer först.

Sammanfattningsvis tänker jag mig läsandet som den nya medvetna närvaron, den som formar vårt inre och utvecklar våra själar. Ju mer teknologi som flikar sig in i vår vardag desto viktigare tror jag att böckerna blir. En läshörna borde vara obligatorisk i varje hem, den där fåtöljen, den där läslampan, mysigt.

Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg

Hur gick bloggminglet, då?

1 oktober, 2012

Det gick jättejättebra. Fasen, så gulliga ni var, tjejer! Jag var breddfylld av fniss och värme när jag traskade därifrån, stort tack för att jag och Lina fick vara med!

Jag lånar (läs: snor) lite bilder från eminenta Sofie:

Jag skrev lite spretigt, men jag tror det blev bra?
 
Nu fick vi inte med Linas jättelika signeringspenna (som jag misstog för en cykelpump), dammit! 🙂 Anna står och kliar sig i huvudet lite fundersamt …
 
Jag nämnde det till några av er innan jag gick, men om ni hade fler frågor och inte hann ställa dem får ni gärna maila mig på info at christinljungqvist punkt se
 
Hoppas nu att er söndag var fin, också! Själv stack jag till Stugan igår med Kristoffer, här kommer vi stanna i en vecka, och jäklars så bra jag redan mår …
Följ och gilla: