Månad: november 2012

Författarskap

En bra historia …

30 november, 2012

… har ingen ålder. Det är en tanke jag haft länge, men den förstärks nu när jag jobbar i bokhandeln och dag för dag kommer i kontakt med kategoriseringen. Så många bra historier som aldrig hittas. För att de står under tonår. Så många fina bilderböcker som vuxna aldrig skulle komma på tanken att bläddra i. För att de står under barn 3-6 år. Fina historier missas helt. Av vana går många rakt på skönlitteratur för vuxna, eller deckare, and that’s it.

Hur ska vi kategorisera i butikerna för att läsarna ska hitta de goda historierna?

Jag har en tanke: Spänning (Amanda Hellberg, John Ajvide Lindqvist, jag själv, Camilla Läckberg, all form av spänning), Bilderböcker (vilket kan innefatta bilderböcker för barn eller bilderböcker för vuxna, som historieböcker eller fotoböcker eller A day in the world), Romance (ni börjar förstå, säkert). Under varje kategori ska de sorteras i underkategorier, exempelvis Small, Medium, Large, eller Lätt, Medel, Svår. Eller Lätt, Mellan, Tung. Eller något som inte har sådana värderingar i sig.

Vad tycker ni?

Följ och gilla:
Författarskap

Jag kände ett behov

28 november, 2012

… av att köpa mig den här. Ska vara lättillgänglig, särskilt för oss gröngölingar. Bara jag kommer över min räddharetröskel brukar jag dessutom bli lite smårolig att lyssna på. Tror jag. Så det ska nog gå. Med lite avslappnad attityd, rätt kläder, bra hårdag och några skämt på lager.

Jag ska tillbaka till mitt gamla gymnasium. 26 januari. Och jag ska föreläsa. För första gången i mitt liv. Om hur jag kom dit jag är idag. Om min tid på Aranäs. Om vikten i att lyssna på sig själv när de flesta runt en säger att man ska lägga av. Om friheten som kommer när man väl lyckas. Jag ska prata inspirerande om alternativa vägar än dem som ligger utstakade med gymnasium, högskola, jobb, hus, familj. Hur man kan leva, istället. Jag ser SÅ fram emot detta.

Följ och gilla:
Kaninhjärta, Läsare

Jenny!

27 november, 2012

Den är på g!

Det finns 3 Kaninhjärta kvar att köpa av mig, signerade så klart! Maila mig på info at christinljungqvist punkt se, så fixar jag.
Pris inklusive frakt blir 136 kronor. 
Följ och gilla:
Förlag

Just precis nu

… saknar jag mitt förlag. De är mycket, mycket upptagna. Böcker som ska slutjobbas och gå till tryck väldigt snart. Kontrakt som ska skrivas. Det är så när förlagen är mindre. Man har kontakt när det behövs, men tiden däremellan kan bli lång. Bor man dessutom i olika städer blir det där mysfikandet inte så vanligt.

Och just precis nu saknar jag det. Mysfikandet. Jag får bli bättre på att åka tåg, tror jag.

Mysfikande med Ada & Anna, snodd från Lisa och Johanna på bloggen Inte nu.
Följ och gilla:
Författarskap, Kaninhjärta

För allas information!

24 november, 2012

Idag befinns jag på Akademibokhandeln, Frölunda Torg, mellan klockan 11 och 17.30 i egenskap av bokhandelsbiträde. Men jag kan absolut sälja er ett signerat Kaninhjärta, inslaget dessutom. Bara att komma förbi så grejar vi det.

I övrigt – trevlig helg på er!


Såhär ser jag ut. Utan smink. Det brukar vara mer färg när jag jobbar offentligt!
Följ och gilla:
Fågelbarn, Kaninhjärta

Hanna

23 november, 2012

Jag läser här och var att ni gillar Hanna. Somliga av er rentav favoriserar henne, och det gör mig så glad! (!!!). För hon är, och var redan från början, min sanna protagonist (1). Jag smög medvetet in henne någonstans i mitten av Kaninhjärta för att hon skulle presenteras successivt. Sedan hoppades jag innerligt att hon skulle upplevas som spännande och intressant nog att bära historien vidare.

I min fristående uppföljare till Kaninhjärta, med titeln Fågelbarn, berättar Hanna sin historia. Varifrån hon kommer. Vilka hon kommer ifrån. Stegvis söker hon upp såren hos sin egen familj. Det har varit svårt att skriva om. Inte minst för att idén är gammal. Men med Adas hjälp går det framåt. Jag hoppas på att få första redigeringsvändan av henne i slutet av året. Mer om det kan ni läsa här.

1) Protagonist = bokens eller filmens huvudperson/hjälte/antihjälte.

Visionboard för Fågelbarn
Följ och gilla:
Kaninhjärta

Två julklappar signerade!

 
Det finns 6 stycken böcker kvar. Vill någon mer köpa en särskild julklapp i år, signerad och kuslig, är det bara att höra av sig på info (at) christinljungqvist (punkt) se! Jag tar 100 kronor styck inklusive frakt.
 
Och för er som läser detta och redan har min bok; spriiid!
 
Tack. 

Följ och gilla:
Litteraturevenemang

Babel

22 november, 2012

Jag gillar Babel som program, men jag gillar inte Jessika Gedin som programledare. Ibland kan jag fascineras av hennes sätt att prata. Men jag stör mig desto mer på det faktum att hon kammar noll när det gäller förmåga. Hon kan ju inte intervjua! Hon följer sina kort slaviskt. Ungefär som Agneta Sjödin. Inte för att jag skulle göra det bättre. Skavlan skulle, däremot, eller Malou von Sivers. De har säkerligen sina repertoar, sina kort i handen, men framförallt har de båda ett öra för vilken fråga som passar därnäst. Och det är det som är grejen! Man måste köra lite improvisation. Man måste ”ta emot” personen man intervjuar, istället för att köra på med nästa fråga, och nästa igen. Gärna också ställa en fråga utanför vad man planerat av ren skär lust. Det är ju inte programmet som är programmet, utan människorna som kommer dit. De måste få forma lite fritt. Säga vad som är viktigt att sägas. Och man måste, som programledare, vilja veta mer.

Som när Jonas Gardell var där, och Jessika helt tappade hans krokar, gång efter gång. Jag höll på att få krupp! Samtalet hade kunnat bli enormt fantastiskt. Istället stacks det hål på. De har säkerligen kortare tid att syssla med på Babel än på Skavlans pratprogram eller Efter tio. Jag VET. Men ändå. Det viktiga är väl inte vad som står på korten, utan hur jag som tittare upplever programmet?

Någon som är mjukare i sin person skulle jag vilja se, någon som är avslappnad i sin roll. Någon som ställer frågor utanför, som går på magkänsla, som vågar. Tänk, vilket program det skulle bli då.

Följ och gilla:
Fågelbarn, Författarskap

Efter några dagar

… på Akademibokhandeln har jag kommit in i något slags läsrus. Jag håller på att klämma Tomas Bannerheds Korparna men fy, ingen bok för mig. Den rör sig i allt djupare cirklar. Givetvis förändras karaktärerna, och jag börjar se varthän det barkar, men kära någon. Jag gillar tydligen mer händelsedrivna böcker än så.
Så jag har läst Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald på en dag (!), mellan läsningarna av Korparna, och gillar jättejättemycket. Ny filmatisering kommer i maj nästa år, och säkert är det så som vissa säger, varför göra ännu en filmatisering? Men ändå, jag sugs in i det här (kanske för att jag inte har sett någon av de andra filmerna):

Nu har jag raskt påbörjat Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs. En bok jag förmodligen bör läsa när det är ljust ute. Eller med väldigt många lampor tända.

Två lediga dagar har jag nu. Och jag är produktiv. Något som kan vara sista omskrivningsvändan(1) av Fågelbarn avklarad, jag skickade tillbaka manuset till Ada och får lov att vänta tills slutet av december innan hon, förhoppningsvis, skickar första redigeringsvändan (2). Eller en omskrivningsvända till, beroende på vad hon stöter i. Nu kan jag ägna resten av tiden åt att skriva på bok tre, eller tredje manus. Jag är ganska inne på kärlek just nu. Stormig kärlek.

1) Omskrivning = när manuset är rått, som i pinfärskt, även kallat råmanus, skickas det mellan redaktör och författare med respons som ”flyttar vi om det kapitlet blir övergången bättre” eller ”vi måste utveckla den här scenen, gärna från två kapitel till sju stycken” eller ”det behövs mer här, hitta på en bihistoria”. Alltså: stora grejer. Stora förändringar. JOBB.

2) Redigering = när manuset är fast i sin form, när allting ligger där det ska, när historien är satt, ska det redigeras. Nu flyttar man runt orden, funderar över meningar, rättar till svaga ställen. Ser till att texten flyter bra och inte knagglar fast. Letar stavfel, putsar scener, finjusterar. Efter sista redigeringen är det klart. Då sätter förlaget sidorna, det vill säga, ser till att sidorna blir färdiga för tryck, att kapitlen inte bryts på dåliga ställen så det plötsligt uppstår blanksidor mitt i boken eller att det blivit ett mellanslag för lite någonstans. Sedan går boken till tryck, som det så fint heter. Då är det dags att fira rejält.  

Följ och gilla:
Rävsång

Inspiration

16 november, 2012

… till bok tre. Grabbarna gör ju så nedrans bra musik. Jag menar:

Jag vet, jag har lagt upp den här förut. Men jag ryser när jag ser hur de går in i musiken. Och de skriver så fantastiskt vackra texter.

Touch my mouth and hold my tongue

I’ll never be your chosen one

I’ll be home, safe and tucked away

You can’t tempt me if I don’t see the dayThe pull on my flesh was just too strong

It stifled the choice and the air in my lungs

Better not to breathe than to breathe a lie

‘Cause when I open my body I breathe a
lie


Rys. Då blir det helg på detta. 84 sidor (vansinnigt) långt synopsis skrevs igår till bok tre, och idag börjar jag på riktigt. För jag måste, måste skriva. Och den här boken drar i mig, som de andra. Den drar väldigt starkt.

Gott vi har det ändå, när det känns i kroppen vad man borde göra. Och det känns absolut i kroppen när man gör någonting man inte borde. På det sättet kan man egentligen aldrig gå vilse.

Stor kram till er, så hörs vi i nästa vecka!

Följ och gilla:
Författarskap, Kaninhjärta, Läsare

Ett litet avslöjande

14 november, 2012

Jag frågade Emma idag, som min chef numera heter, om jag kunde ”outa” var jag ska jobba över jul. Vilket hon nickade glatt åt. Så; Akademibokhandeln på Frölunda Torg!

Med andra ord, vill ni köpa ett signerat exemplar av Kaninhjärta direkt av mig, kanske till någon i julklapp, är det bara att knata förbi! Jag jobbar inte alla dagar, men skulle jag fattas just den dagen ni kommer går det bra att köpa boken och lämna kvar den till mig, så signerar jag och slår in sådär tjusigt. Sedan får ni dock komma och hämta klappen, vi har inga möjligheter att posta.

Och har ni inte vägarna förbi Frölunda Torg, och missar denna oerhörda chans att träffa mig, har jag några exemplar av Kaninhjärta hemma. Så vill ni köpa den av mig, signerad så klart, går det också bra! Jag tar 100 kronor för den, plus frakt.

Merry Christmas! Booohoho!

Följ och gilla:
Fågelbarn, Förlag

Inte nu

13 november, 2012

Jag ser att jag ska få nya kollegor; Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck! De hade lyxen att få välja mellan fyra förlag (jag fick välja mellan två …) och valde, klokt nog, Gilla Böcker. För Gilla Böcker förlag är GRYMT, det vet vi ju alla. Så grattis, Lisa, Johanna, Ada och Anna!

Något knäppt har dessutom hänt; Lisa och Johanna döpt sina karaktärer till Hanna och Jens! I deras bok (Inte nu) tror jag de är ett förälskat par, men i min bok (Fågelbarn) är de syskon och hatiskt inställda till varandra. Vad är oddsen att man väljer samma namn, liksom? Därför tänkte jag redan nu säga att nej, det är inte samma karaktärer. De är fyra av alla Hannor och Jensar som lever i vårt avlånga land, och har historier att berätta.


Det här är min Hanna, så som jag tänker mig henne, i vår barndoms domäner (Vallda).
Följ och gilla:
Rävsång

O helga natt

Hur värmer ni upp inför jul? Några särskilda traditioner/rutiner/måsten?
 

Jag och Kristoffer har bott i vår lägenhet i fyra år, om jag räknar rätt, och jag slogs av tanken igår att det är så gott att verkligen bo in sig någonstans. För jag är urdålig på att hitta platser åt saker och ting, det brukar ta sin tid, och samma sak för hemkänslan, den att höra till. Nu hittar jag hit även i mina drömmar. Vi vet liksom var granen ska stå varje år, och det är stort!
Sedan har vi några jullåtar som är ett måste. Jag tror dock vi förstörde just det där med jullåtar för mamma i helgen. Hon brukar lyssna på Carolas julskiva, så började vi alla fnissa kring bordet och fråga om hon inte hört när Carola får spel på en Livets Ord-tokfest? Nej, det hade hon inte. Så klart, att gå från det här:

Till det här:

För att inte tala om …

Ja. Det blev lite chockartat för mamma. Hon såg blek ut, stackaren. Därför funderar jag på att stifta ny jultradition i år, som ett slags tröst för Carolas märkligheter, och kanske också beställa en till mig själv. Så lyssnar vi på det här istället:

Klassiskt. Och lite fånigt samtidigt. Dessutom tror jag julen blir vit, med tanke på allt regn i somras, det känns som Nederbördens År, detta. Massa vitt:

Åh, vad jag längtar!

Idag ska det städas lite, och möbleras om till Kristoffers stora FÖRVÅNING när han kommer hem senare. Jag funderar också på att börja lite lätt på bok tre, den är enorm i mig, jättejättestor, som ett stor massa mitt i hjärnan. Förstår inte varför jag ska stoppa in så mycket detaljer, men det blir å andra sidan bra då. Tycker jag. Respons på Fågelbarn blir inte förrän på måndag då Ada är lite överhopad i nuläget. Och författare skriver, annars får vi abstinens.
Bok tre:

Jag älskar fabler. To state the obviously.

Följ och gilla:
Skrivande

Denna dag

12 november, 2012

… är en dag då jag gör allt annat än det jag borde. Som att städa skrivbordet efter flera månaders blandad belastning, jag hittade först och främst damm, sedan kvitton, kom-ihåg-lappar med bokanteckningar och böcker att läsa, arbetsbetyg, lönespecar, papper från Skatteverket, och så vidare, helt galet hur jag alls kunnat jobba i den här röran! Nu känns det vitt och lätt, som om jag sitter på ett moln och plitar. Jag menar, kolla in!

Ja … så, till det jag ska göra idag, egentligen:

  • bokföra
  • fylla i en preliminär självdeklaration, igen

Och det kommer ta sin lilla tid, detta. Jag önskar att egenföretagande vore lättare, liksom mer självklart än det är. Nu är de flesta regler och möjligheter så hoptrasslade att jag undrar jag, om de på Skatteverket inte suttit och ansträngt sig för att så få som möjligt ska pröva på det här.

Följ och gilla:
Kaninhjärta, Läsare, Litteraturevenemang

SVB 9 november

10 november, 2012
 
 
 
Linda, eller Enligt O, jag vet att du gillar Kaninhjärta och inte säger allt fint om den bara för att vara snäll, jag vill ändå tacka dig. Dina ord, som andra läsares ord, är så viktiga för en bok och indirekt för en författare, de både stärker, värmer och gör att boken sprider sig. Så tack. Hemskt mycket tack. Och kram. 
Följ och gilla:
Fågelbarn, Författarskap

Tillbaka till samtiden 1

9 november, 2012

Jag får faktiskt rycka in på nya boklådejobbet redan idag! Alltså kommer jag inte gå hemma och såsa och vänta längre, och det är ett välkommet avbrott. Innan jag får jobba ska jag besiktiga bilen, dock. Och det är mindre roligt, lite sådär tråkigt egentligen. Jag hoppas det går fort.

Hur som helst. Fågelbarn ska få respons, det blir kanske om någon vecka, och snart, mycket snart, ska allt omslaget poppa upp här tillsammans med innehållsförteckning. Det ska även komma ännu ett honorar för boken från förlaget, så blir det till att bokföra och skicka in en preliminär självdeklaration igen (bara namnet får mig att må illa), det är också lite sådär skittråkigt. Tänk, när det är dags för bokslut, jag avlider. Jag har blivit precis det jag som ung sa att jag aldrig skulle bli; egenföretagare … 
Därutöver har min gamla gymnasieskola, Aranäs i Kungsbacka, hört av sig och frågat om jag vill komma och föreläsa hos dem i början på nästa år, typ vecka fyra eller fem. Vilket jag så klart vill, nu tar jag mig i kragen och vågar saker. Det växer i mig, kan jag säga, jag går här hemma och prövar ut vad jag ska säga, snart sitter jag nog här och skriver ner alltsammans och börjar öva på allvar.

Så, en liten fredagssummering. Nu ska jag kila! Trevlig helg på er, och jag lovar; bättre bloggning nästa vecka.

Nya mobilen, jag och Kristoffer på Järntorget i veckan som var.
Följ och gilla:
Fågelbarn, Författarskap, Kaninhjärta

Den långlivade boken

2 november, 2012

Det är så gott att hitta recensioner av Kaninhjärta, fortfarande! Jag blir så glad!

Idag är en av de dagar jag får innan brödjobbet drar igång, den här julen, som en jul tidigare, blir det i en boklåda och det känns fantastiskt roligt och spännande! Jag ska höra med chefen om jag får nämna exakt var jag är här på bloggen, det hade varit lite kul. Då kan ni komma och handla era julklappar av mig, jag lovar, jag är en jäkel på att slå in paket. Och inte bara på att skriva 😀
Så, idag är en skrivdag, som igår, och som nästa vecka. Och den här omgången av Fågelbarn är också snart klar. Det går undan när jag väl sitter här.

Den här helgen ska jag och Kristoffer till Vallda på middag, vi ska visa lite bilder från vår resa och träffa min goda familj, varenda liten kotte kommer! Ska bli skönt att se dem. I övrigt skulle vi behöva städa. Jag har inte sett mitt skrivbord på flera månader, för att inte tala om byrån i sovrummet; full av bröllopsgrejer, fortfarande. Men hur kul är det att städa, jag menar, på en skala från ett till fem?

Nu gör jag helg. Stor kram till er!

Brännan börjar redan blekna, men inte minnena. Jag är så tacksam för resan vi fick och vädret, som var på vår sida, åtminstoe på Capri.
 
Följ och gilla:
Författarskap

John Irving

I don’t think you get to choose your voice. I think the way you sound is who you are.

John Irving i Babel häromsistens. Klockrent.

Följ och gilla:
Fågelbarn, Skrivande

Jag skriver

1 november, 2012

… alltså finns jag inte här. Istället önskar jag er andra som skriver en god skrivdag, här på västkusten passar det utmärkt, det är höstrusk ute!

Och till er som jobbar eller skolar, så klart, god dag på er också!

Jag längtar efter vintern nu, efter julmyset och julpyntet och julsnön och julbelysningen. Jag vill krypa in vid granen och sniffa på barren och käka knäck och nötter tills jag mår illa. Jul är ju inte jul, egentligen. Det är ett barndomsminne vi en gång per år får återuppleva. Sedan förändras det så klart, allting blir annorlunda. Men jag tror det är det vi längtar efter när vi längtar efter jul; det där vi hade som barn, när världen var oändlig och allting var möjligt, och det sprudlade av magi i varje liten vrå.

Följ och gilla: