Månad: mars 2013

Rävsång

Antingen är jag för snabb

31 mars, 2013

… eller världen för långsam. Men jag tror att jag, mitt i släppet av Fågelbarn, mitt i förkylningar och krämpor, håller på att avsluta bok tre. Ett kapitel kvar, så jo. Det är nog garanterat. Idag är dagen.

Det här blev en lat påsk.

Sol varje inomhusdag …

… med hela familjen drällande här och där.

Somliga gjorde inget märkvärdigt.

Andra avslutade råmanus till bok tre, och skrattade gott.
Följ och gilla:
Fågelbarn

Vilken känsla!

27 mars, 2013
När jag sitter här, cirka en timme efter sändningen från Kanalhuset på Lindholmen (Göteborg, Sverige, Världen), och lyssnar på mig själv, får jag en enorm känsla av belåtenhet. För jag låter ju som ett proffs. Jag KÄNDE mig inte som ett proffs (i början var jag nervös, som vanligt), men grejen är den att det ju inte HÖRS. Och det är det som räknas.
 
Klippet har dessvärre sållats bort, de verkar göra så efter ungefär en månad. Men jag vill göra det här igen. Så jag tänker ta Lena Rångeby på orden och dyka upp i samband med rävbokssläppet, be aware!
 
Följ och gilla:
Fågelbarn, Intervjuer & recensioner

Inför imorgon + summan av dagen

26 mars, 2013

Imorgon (27 mars) klockan 10 på förmiddagen sitter jag och Lena Rångeby i P4 Göteborg och pratar om min nya bok, Fågelbarn. Glöm inte lyssna! Det sänds LIVE!

HJÄLP!

Gilla Böcker är nere i Bologna, Italien, på bokmässa. De skickade det här idag:

Jag är osäker på vad det är för tidning, men gissar att den har med mässan att göra. FATTAR NI? Kunde inte komma lägligare. Hoppas, hoppas, hoppas förlaget kommer hem med lite glada nyheter om rättigheter som blivit sålda till typ England, och Island, där 60-70% av befolkningen tror på spöken …

Jag fick ett mail från ett par bokbloggare, som kom på släppminglet igår. De har lagt upp en jättefin text om jippot här, in och läs!

Sedan har kära Lingonhjärta recenserat. Jag började nästan gråta av lättnad där jag satt och åt min lunch …

Anna lät också hälsa: ”Och, vi råkar veta att det kommer att komma en recension
nästnästa lördag i SvD … Och att du inte behöver vara orolig …”

Jag börjar se vart det barkar, det här. Än vågar jag inte ropa hej, men när några tidningar recenserat (som GP), då ska jag vårskrika.

Följ och gilla:
Fågelbarn, Intervjuer & recensioner

Dagen då Fågelbarn släpptes

… sken solen över Göteborg. Det var några grader varmt, och skator i trädet utanför mitt fönster. Symboliskt värre.

Jag kunde inte låta bli att googla mig själv, på vinst eller förlust. Men jag vann.
Här kommer ett axplock:
Det mörka tornet
Stringhyllan
Bokbild/Ella
Elina
Christine med e
Bim
Anna

Kanske kommer en tidningsrecension idag (som är imorgon, i skrivande stund), jag jobbar 9-18 och hinner inte få in länkarna i det här inlägget. MEN, om ni snubblar över en recension i någon tidning eller så, maila mig gärna på info at christinljungqvist punkt se, jag vore väldans tacksam!

Släppfesten på Akademibokhandeln Frölunda Torg gick fantastiskt fantastiskt! Se, bara:

Nervositeten har i det närmaste släppt. Här är jag mest förväntansfull och glad.Emma, min chef, var SUPERDUKTIG! Som om hon inte hade gjort annat än suttit på scen och ställt kloka frågor.  

… så kloka frågor att man var tvungen att blunda, och begrunda dem ett slag.

Efteråt fick jag blommor av mina kära kollegor, med FJÄDRAR i. Cool …

Tack alla ni som kom! Tack alla ni som recenserat! Och tack alla ni som läser mig.

Följ och gilla:
Fågelbarn

Författaryrket

24 mars, 2013

… är inget att rekommendera till människor med stökiga magar och känsliga nerver. För jävlar. Jag är lite tossig idag. Kan inte fokusera, tänker på en massa möjliga scenarier för morgondagen, irrar runt.

Dock har jag googlat mig själv (fyyyy), och sett att Fågelbarn fått två stycken fullpoängre på goodreads. Titta, får ni se! Glädjen, lättnaden …

Nu ska jag prova kläder inför imorgon. Hej hopp!!!!!!!

Följ och gilla:
Fågelbarn, Förlag, Kaninhjärta

Stockholm

20 mars, 2013

Idag åker jag till Stockholm. Med tåg. Alldeles ensam. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men jag reser sällan själv. Dessutom väntar ett författarframträdande på mig, där uppe. Tillsammans med snö och blåst. Jag hoppas att tågtrafiken inte påverkas. Jag vill ju komma hem igen!

Hur som.

Jag bloggar från mobilen under dagen och kvällen. Kanske även imorgon.

Vi får se hur jag klarar alltsammans. Vi får se.

Följ och gilla:
Skrivande

Inför

19 mars, 2013

… författarskapet kunde det ofta se ut såhär:

Bilden är från 2008, tagen nere i Stugan. Min gamla dator, min gamla lugg, mina gamla kläder, samma katt. Jag skrev så mycket, så sent, att jag somnade framför datorn. Ändå skulle det ta fyra år till innan Ada ringde och sa ja. Tur att man inte vet allt, ibland. Det gör att man i längden lyckas. Det, och att man aldrig ger sig.

Följ och gilla:
Fågelbarn

Om en vecka

16 mars, 2013

… alltså måndagen 25 mars, är det det här som gäller för samtliga av er:

 
Jag ser att texten är lite liten, här kommer en uppförstoring:
 
 
Boken kommer, så klart, finnas till försäljning. Vad jag förstått INNAN den kommit ut i butik (eller ens går att köpa på nätet). Så, ni kommer, eller hur?
Följ och gilla:
Kaninhjärta

Kaninunge!

Det är inte bara NI BOKBLOGGARE som får böcker från Gilla Böcker, nähä, mhm!

Se där! En kaninunge!

Den är så liten!

Världens sötaste. Och kommer att gå som smör, eller vad säger ni?


Kaninhjärta kommer på pocket i slutet av mars. Då kan man köpa den, och läsa den, eller ge den till vem som helst!

Följ och gilla:
Fågelbarn

VIKTIGT: 25 mars

Kära bloggare och läsare! Det verkar bli ett litet släppjippo här i Göteborg för Fågelbarn, samma dag som boken recenseras (25 mars). Det pratas om klockan 19-20, platsen håller vi hemlig tills allt är klart. Vad jag kan säga är att det inte blir fest, utan mer som ett författarsamtal med alkoholfritt mingel och signering. Inget är spikat, men vik detta datum om ni kan.

Jag återkommer med detaljer. Nu är det dock av yttersta vikt att detta SPRIDS i eflte timmen! Om det blir något (99 % säkert) vore det ju roligt att alla som vill komma KAN komma. Så sprid!!!!!!!

Boken kommer finnas till försäljning, dock vet jag inte till vilket pris (om det blir releasefestpris eller bokhandelspris), och jag signerar, som sagt, mycket gärna. Även de böcker ni råkat få som recensionsex, så klart!

Okej!

Och en sak till: för att jag ska klara av att ha släppjippo samma dag som recensionerna kommer, ber jag er alla att inte säga ett knyst om dem. Givetvis får ni prata om boken med mig! Det är bara kul. Men jag tänker avskärma mig tills dagen efter, för får jag en sågning i någon tidning, eller på en blogg, blir det inte lätt att stå där och verka glad 🙂

Det var det. Nu ska jag sluta skrika, och fortsätta skriva.

Följ och gilla:
Förlag

Det lilla förlaget

13 mars, 2013

Janina tar sig en fundelurare på hur stort inflytande författaren har, beroende på förlagets storlek. Jag tänkte spinna vidare på den tråden, och berätta hur jag har det som författare på Gilla Böcker.

Ada Wester och Anna Danielsson Levin är oerhört duktiga på vad de gör (det märker man, oavsett vem man är), jag lär mig mycket av dem, och trots detta lyssnar de (i viss mån tålmodigt) på mina lekmannaförslag när det kommer till marknadsföring, omslag, form. Vissa förslag har de nappat rejält på, andra förslag har de talat mig tillrätta om. Vi tar det i bokstavsordning:

Form: formen på böckerna, i mitt fall danskt band, är något jag inte lägger mig i. Jag är mycket nöjd med formen som sådan, sedan har det, på ett sätt, med marknadsföring att göra. Hur slutprodukten blir till kund. Sådant kan jag inte särskilt mycket om. Jag märkte att sidorna i Fågelbarn är mjukare, de glider under fingertopparna som sand, och det skrev jag till förlaget att jag gillade. Och de gillade att jag gillade.

Innehåll: det är av största vikt att man, som författare, lyssnar på sin redaktör och förläggare. Samtidigt som man lyssnar på sin egen mage. Det mesta Ada föreslår håller jag med om. När det kommer saker jag inte håller med om diskuterar vi dem, eller struntar i dem/låter dem vara/ger mig rätt. Den där rättigheten ska man dock, enligt mig, inte överanvända. Redaktören har för det mesta bättre koll.
När jag skrivit färdigt, gjort min egen redigering, skickat manuset till förlaget, fått manuset antaget, då släpper jag taget. Och när jag får respons begrundar jag den noga. Ada är världens bästa redaktör. Hon hittar alltid alla mina svagheter, och är mycket duktig på att ge kritik man kan ta i, utan att bränna sig.
I Fågelbarn kommer ni märka att det finns illustrationer. Det var min idé. Jag blev så glad när förlaget okejade och sa att vi skulle ha med dem i boken. Man kan alltid chansa, liksom! Och eftersom jag kan teckna/illustrera är det fantastiskt roligt att få öppna ännu en kanal.

Lansering/marknadsföring: Anna sköter all kontakt utåt, med tidningar, radio, tv, allt som tänkas kan när det kommer till att sprida böckerna. Hon, och Ada, brukar ha massor av roliga idéer. Sedan brukar jag bidra. Som det här med Books & Dreams = min idé. Intervjuerna jag ska göra för Göteborgs-Posten och radio P4 framöver (jajamen!) = Annas förtjänst. Tillsammans med scenpratet nere i LitteraLund, och medverkan i Studentradion där.
Jag får lov att vägra allt, om jag vill. Förlaget kan inte tvinga mig. Men varför skulle jag vägra? All publicitet är viktig, särskilt för en gröngöling som jag! Däremot brukar jag tveka inför uppläsning av mina böcker. Jag har faktiskt aldrig gjort det, någonsin, och känner mig inte helt trygg på scen. Istället brukar vi köra på scensamtal, det är helt klart bekvämare.

Omslag: omslaget tas fram av omslagsmakare. Inför Fågelbarn gav jag dem min visionboard:

 
De hade den som inspiration när de jobbade fram omslagsbilden. Sedan är jag inte med och petar i detaljerna, eller står över deras axlar. Istället får jag se ett utkast, och först då tycka till. Min omedelbara kärlek för det här omslaget gjorde det enkelt.
 
 
 
 
På baksidan av Kaninhjärta och Fågelbarn finns en liten figur, kanin respektive fågel. Det var min idé. Som ett genomgående fabeltema i mina böcker. Jag är väldigt glad att det här okejades!
 
Sammanfattningsvis: det här är ett teamwork. Förlaget kan en del, jag kan en del, tillsammans skapar vi böcker.  
Följ och gilla:
Fågelbarn

Saker jag inte hinner

Det kanske är lite för mycket begärt av mig själv att hinna skriva, just nu. Boklådejobb, inför boksläpp-grejer, vårspritt i benen, oro, massor av grubbel. Jag är rejält nervös inför Fågelbarns recensionsdag (25 mars).

Alltså lyssnar jag på musik istället. Som det här liveframträdandet. JÄVLAR, så bra hon är.

Jag ordnar med bokföringen, också (jättetråkigt), och skriver inlägg på B&D. Ni förstår säkert, det blir ganska torftigt här tills maj månad är över. Och jag kommer nog inte komma särskilt mycket längre på bok tre. Trots att jag längtar.

Följ och gilla:
Fågelbarn, Intervjuer & recensioner

En måndag som denna

11 mars, 2013
… känner jag mig lite Fleetwood Mac-isk. Vet inte riktigt varför. Å andra sidan behöver inte allt ha sina förklaringar. Vissa saker bara ÄR, right? De är bra mysiga, dessutom.
 
 
 
I helgen har vi sorterat fotona från bröllopet (jag vet, väldigt sent efter). Jag menar:  
 
Platsar i fotoboken.Platsar inte i fotoboken. Möjligen i ett album. Det är alltså machmallows.
 
I övrigt har vi tagit det väldigt lugnt. Fruktansvärt lugnt, faktiskt. Hela lördagen satt vi mest i soffan och läste eller pillade med mobilerna (spridda tidningar och böcker, kuddar och filtar, katter och hårtussar, gott för själen, det).
 
Idag har jag varit på jobbmöte på Akademibokhandeln, sedan har jag klippt mig, rejält. Det blev såhär:
 
 
Mitt hår blir som halmfnöske när jag har det uppklippt. Nu sparar jag ut i hela längder, känns mycket bra, och rätt.
 
Förra veckan fick jag möjlighet att ställa upp bok två vid den första. Det börjar likna något.

 
Som om allt detta inte vore nog, finns det ett långt inlägg på B&D-bloggen här. Färdigt att läsas!

 
Följ och gilla:
Fågelbarn

To state the obvious …

8 mars, 2013

 
PRESSMEDDELANDE 2013 03 08
 
 
 
Fågelbarn
 
Christin Ljungqvist
Roman 15+, danskt band, 288 s.
ISBN 978-91-86634-34-6
Utk. mars 2013
Recensionsdag 25 mars
Även som e-bok
 
 
Kaninhjärta
 
Utk. i pocket 20 mars 2013
ISBN 978-91-86634-36-0
Även som e-bok
NY ROMAN AV CHRISTIN LJUNGQVIST
Christin Ljungqvist debuterade 2012 med Kaninhjärta, en
genreöverskridande roman som nått såväl unga som vuxna läsare och som nu
utkommer i pocket. Den fristående uppföljaren Fågelbarn är ett
suggestivt thrillerdrama om en familj som bär på mörka hemligheter.
 
Från
början hade Hanna två bröder, Samuel och Jens. Det skiljde bara ett år
mellan dem, men medan Samuel var känslig och försiktig, var Jens hans raka motsats.
Nu är de borta, båda två. Och allt är Jens fel. Och kanske Hannas också,
hon visste ju vad som skulle hända, kanske kunde hon ha stoppat det. Är det
därför Jens har kommit tillbaka, för att hämnas?
 
I
Christin Ljungqvists nya roman för unga vuxna har Hanna, en av
bikaraktärerna från debuten Kaninhjärta,
huvudrollen. Med återblickar till barndomens tragedi varvat med den unga
kvinnans frigörelse från familjens kvävande famn skapar Christin Ljungqvist
ett suggestivt thrillerdrama.
 

alt=”Foto: Ola Kjelbye” title=”Foto: Ola Kjelbye”>Christin
Ljungqvist
är född 1983 i Vallda, utanför Kungsbacka,
och bor idag i Göteborg. Hon bloggar, jobbar i bokhandel och målar gärna
vid sidan om sitt skrivande, och beskriver sig själv som en spöktroende
drömmare. 
 
 
För
mer information, pressbilder och recensionsexemplar:
Anna
Danielsson Levin
anna@gillabocker.se
+46(0)709 94 21 60
www.gillabocker.se
 
 
 
Gilla
Böcker AB
Lövholmsgränd 12
SE-117 43 Stockholm
Ada
Wester
ada@gillabocker.se
+46(0)736 70 37 47
Anna
Danielsson Levin
anna@gillabocker.se
+46(0)709 94 21 60
 

Trevlig helg!

Följ och gilla:
Intervjuer & recensioner

Farfars goda mat

Ibland bara han gör så: kommer förbi Kristoffers jobb och lämnar lite av sin HIMMELSKA hemmamatlagning. Den mannen är världens finaste. Tack, Börje!

 
För dagens inlägg på Books & Dreams, klicka här!
 
I övrigt tar vi helg, tycker jag.
Följ och gilla:
Fågelbarn

Fågelbarn är här

6 mars, 2013
Efter märklig jobbdag med bokkund som fullständigt ballade ur (skrek, drämde sin köpta bok i disken, nära att hoppa på mig, ja … Johan fick ta honom, istället, eftersom kunden verkade full) kom jag hem till det här superfina paketet. Gilla Böcker vet hur man SLÅR IN!

Jag ÄLSKAR. Jag är SÅ STOLT. Lustigt, men det känns mer nu. Mer än det gjorde med Kaninhjärta. Good or bad?

Kopparblank titel. Jag jämförde just med mitt hår. Och faktiskt, precis rätt nyans.

”Bibliografi” … det här blev alltså dagen då jag fick läsa min, för första gången.

SER NI SKATAN? Så jäkla häftig!

… men, vad kan det här vara? Vad har det för samband med texten? Och VEM tecknar så fint? VEM?

Sidorna känns som sval sand. Åtminstone i mina händer.

SKATAN! Och ett utsnitt ur Kaninhjärta-recensionen i GP, helt klart den bästa.

Nu blev det såhär. Världens godaste miniskumpa (rekommenderas!)!

Följ och gilla: