Månad: oktober 2013

Litteraturevenemang

Augustpriset brister

31 oktober, 2013

Kan vi prata om en sak?

Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Årets svenska skönlitterära bok innefattar romaner, noveller, deckare och poesi för vuxna. Årets svenska fackbok innefattar biografier, reportageböcker och faktaböcker för vuxna. Årets svenska barn- och ungdomsbok innefattar pekböcker, ungdomsböcker, kapitelböcker, bilderböcker, ung vuxenböcker och faktaböcker för barn och unga.

Jag hoppas detta är en fullgod summering.

Hur som. Har någon någonsin tänkt på att den svenska barn- och ungdomsboken inte existerar? Jag menar, barnböcker är en sak, ungdomsböcker en annan. Att dessa delat kategori sedan nittiotalet är oerhört märkligt. För att inte säga oseriöst. Ingen jury borde tvingas jämföra en illustrerad barnbok för ettåringar med en ungdomsthriller för sjuttonåringar i syfte att bedöma vilken av dem som är bäst, när böckerna befinner sig så långt ifrån varandra. Vad gäller allt. Författarna som vunnit i den här kategorin hittills har absolut förtjänat det. Tillsammans med de som nominerats, och de som aldrig ens kommit så långt. Eftersom platserna varit få, och förutsättningarna dåliga. Augustpriset brister, här. Det vill ”belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år”, men premierar viss litteratur och försvårar för annan.

Enligt min mening är detta del av ett större problem. Barn- och ungdomsböcker behandlas som ”sämre litteratur” rent generellt. De klumpas ihop på ett sätt som man aldrig skulle göra med den vuxna litteraturen, får mindre utrymme bland gammelmedias recensioner, och författarna till desamma syns inte lika ofta som vuxenboksförfattarna i exempelvis Babel, morgonsofforna. Trots att tidningsläsarna/tittarna förmodligen är föräldrar, eller ungdomar, eller vuxna som läser crossover. Den allmänna uppfattningen kommer sig mycket av tidningarnas och tv-programmens vinklingar, prisernas och utmärkelsernas kategoriseringar. Med detta följer ett ansvar. Uttryck som ”en medelgod ungdomsroman” som ”innehåller lite för mycket av, tja … alltihop” borde inte få passera en kunnig redaktör hos de stora tidningarna. Babel och morgonsofforna har massor av intressanta barn- och ungdomsboksförfattare att bjuda in, om de hade velat. Augustpriset borde veta bättre än att anse att barnböcker och ungdomsböcker är samma sak.

Oavsett ålder på läsarna, eller antal böcker som släpps varje år, borde litteraturen och dess författare belönas för kvalitet, skicklighet och skapande. Eller, bara för att man skriver för något slags minoritet, vars läsande tydligen sjunker, förtjänar man inte mindre fokus. Snarare tvärtom. Som ett stort, litterärt pris borde Augustpriset gå i bräschen för sådant här, uppmuntra alla författargrupper.

Mitt förslag ser ut såhär: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok, Årets svenska ungdomsbok, Årets svenska barnbok. Fackböcker för barn och unga ingår i de unga kategorierna. Böcker från 12 eller 13 år och uppåt klassificeras som ungdomsböcker. Samtliga fyra kategorier prisas på ett identiskt sätt, eftersom ingen bok är mindre viktig, ingen författare är mindre viktig, ingen läsare är mindre viktig än någon annan.

Jag tycker det är dags att reformera Augustpriset, och vet att jag inte är ensam om det. Vore fint att få igång ett prat.
De av er som vill, får absolut tipsa tidningarna om mitt inlägg. Om jag gör det blir jag en partisk författare som gnäller – om ni gör det väcker ni debatt. Och då blir det en annan sak.

Följ och gilla:
Fågelbarn, Kaninhjärta, Läsare

Utlottning av Kaninhjärta och Fågelbarn!

30 oktober, 2013

Tävlingen är nu avslutad. Jag kommer att dra vinnarna imorgon, onsdag 6 november, på morgonen. Vinnarna får sedan maila mig sina kontaktuppgifter, så jag kan skicka böckerna.

Lycka till nu, hör ni! Och jättekul att så många vill vara med. Jag ska försöka ha fler utlottningar i framtiden, helt klart.

___________________________________________________________________________

Jag har ett gäng böcker hemma som jag tänkte lotta ut. 6 stycken Kaninhjärta i pocketversion och 4 stycken Fågelbarn, förstautgåva. Ni får dem signerade, så klart!

Praktiskt går det till såhär: ni skriver i kommentarsfältet att ni är med, och vad ni vill ha. Det går fint att vilja ha båda. Sen skriver jag ner era namn på lappar, och drar 10 vinnare om en vecka.

Man får absolut länka till det här inlägget från sin blogg, också. Om man har en. Länkkärlek!

Följ och gilla:
Rävsång

Inför Simone

29 oktober, 2013

… satt jag hos systerbarnen och tittade på Gruffalo, the movie. Superfin. Sen pärlade vi. Pratade. God dag. När jag kom hem satte jag mig och spelade Guild Wars. Vad författare gör när de INTE skriver. Fast de borde. Dock kan jag avslöja att det går bra. Det blir en fin berättelse. Och jag tror jag lyckas fånga själva kärnfrågan; what is love?
Really?

 
Fast på svenska, så klart.
Följ och gilla:
Litteraturevenemang

Jag funderar på att släppa en bomb

28 oktober, 2013

… på Augustpriset. Jag menar, varför gör ingen något? Tycks ju som varenda en anser att prisets kategoriseringar inte håller. Med tanke på att böcker för 0 till 20 år samsas om en och samma prisplats, medan vuxenböckerna har hela två kategorier.
Inte ett dugg rättvist.

Frågan är bara om jag orkar. Bråka. Just precis nu.
Men jag har skrivit ett inlägg, redo att publiceras och skickas till de stora tidningarna plus Augustprisets mail.
Så.
Ja ….

Följ och gilla:
Litteraturevenemang

Grattis till alla er

21 oktober, 2013
… som blir nominerade idag!

(säger hon lite bittert, tar på sig regnjackan, skorna, och åker spårvagn till sitt dagjobb. Eftersom mannen tagit bilen. Och livet är orättvist.)

Följ och gilla:
Läsare

Svar på frågorna

15 oktober, 2013

… jag bad om för nån veckan sen. Tar även med en som ställdes över Facebook.

Alekzandra;
Vad läser du för böcker? Vad läste du när du var ung? Hur kom du in på gotik? Vart börjar du i en ny bok? Kommer du fortsätta på samma tema?
Jag är väldigt, väldigt kräsen. Väldigt. På sängbordet och byrån ligger knappt påbörjade, redan ratade, böcker som på ett eller annat sätt stör mig. De böcker som har fallit mig i smaken är Donna Tartts, Marisha Pessls, Linda Olssons, Tana Frenchs. Oftast tjocka böcker, märker jag, skrivna av kvinnor, och oerhört välskrivna. När jag var ung läste jag mycket Kitty-böcker. Sen ”avancerade” jag till Marian Keyes. Min första stora läsupplevelse är och förblir Den hemliga historien av Donna Tartt.
Jag har aldrig sett det som gotik. Menar du spökena? Eller det mörka? Jag tycker om mörka historier. Och jag tycker om livets och dödens stora mysterier. Är väldigt filosofiskt lagd. Tänker ofta på vad det som händer runt oss verkligen betyder. Ställer vardagsgnäll mot allt det obevisade med universum. Påminner mig själv om att varje stund räknas, och att vi tjänar på att se bortom varandras dåliga humör, och så. Därför skriver jag gärna om böcker som ligger på gränsen, för att skapa den rätta känslan av att det är bråttom att leva, bråttom att älska.
Nu får jag bromsa mig.
Jag börjar alltid från början när jag skriver. Så snart jag fått en idé öppnar jag ett nytt dokument och bara blajjar loss. Sen försöker jag hitta struktur i texten, delar upp den i vad som sen ska bli kapitel, och så vidare.
Jag kommer delvis fortsätta på samma tema. Men jag har också uppslag till nåt helt annat. Som faktiskt kan bli stort.

Alma:
Kanske något om hur du får ihop historien: mindmap? Postitlappar på en vägg? Eller gör du som jag och bara skriver på där det känns kul och så sitter man till sist med en massa scener som inte hänger ihop och…. Nej just ja, det är ju vad som skiljer hobbyförfattaren från yrkesförfattaren, förmågan att få ihop en bok. Hur gjorde du?? Tack.
Haha, ja, det här med hur är väldigt skräddarsytt, beroende på person. Man märker liksom vad som funkar bäst. För mig är det att skriva ner hela idén i ett dokument, skriva till information allt eftersom jag går runt och grunnar, flytta om och dela upp texten till nåt som sen blir kapitelskisser. När jag är klar med detta, som jag kallar synops, alltså sammanfattning, öppnar jag ännu ett nytt dokument, döper det till en arbetstitel, som hittills också blivit böckernas sluttitel eftersom jag brukar väva min historia runt namnen. Och i det nya dokumentet, som ju är råmanus, eller grunden för en bok, och som förlaget till slut får läsa, klistrar jag in textdelarna från synopset. Sätter namn på kapitlen (kör aldrig med siffror, av nån anledning …), strukterar upp. Sen börjar jag skriva. Första kapitlen är alltid de lättaste. Nånstans i mitten blir det trögt. Där är jag dessvärre nu, med Rävsång. Närmare slutet blir det lättare. Men när jag når slutet blir jag alltid så velig. För jag vet oftast inte var jag ska sätta den sista punkten.

Anonym:
Det är alltid spännande att höra spök-snack. Kanske någon självupplevd spökhistoria? Var tar du insperation till din spöktema i dina böcker?
På releasefesten av Kaninhjärta fick jag veta av en bloggare att det finns en riktig historia om ett par tvillingar i Vallda, eller Kungsbacka, där en av dem dog. Jag kommer inte ihåg vem som sa det, så läser du detta får du gärna återkomma till mig! Har försökt leta lite information om detta då det ju är superduperintressant, men än så länge inte hittat nåt! Dock inte letat speciellt noga, heller. Vet inte riktigt var jag ska börja. Prövade med Kungsbackas tidningar men fick inget svar … Det tycker jag dock klassas som spökhistoria. Samma sak med exemplet jag drog på Utbudsdagen. Att Astrid Lindgren alltid varit, och alltid kommer vara, en stor inspiration för mig. Att jag citerar henne i Kaninhjärta, ville citera henne igen i Fågelbarn. Surfar in på hennes hemsida under tiden jag skriver på tvåan, och inser att jag vet väldigt lite om henne. Så jag börjar läsa under fliken ”Människan”. Och får där veta att Astrids bästa vän hette Anne-Marie (tvillingarna i Kaninhjärta heter Mary och Anne), att Astrids pappa hette Samuel, hennes mamma Hanna. Ja, som huvudkaraktärerna i Fågelbarn. Rys på den.
Samma sak har hänt nu, när jag skriver Rävsång. Ett lustigt sammanträffande som än så länge inte går att avslöja, men som är på samma nivå. Som om det viskas i mina öron …
Sen har jag gått hos ett medium sen jag var runt arton år. Hon är vass som satan. Träffar precis rätt på så mycket privat, outtalat, att det är så långt från ett horoskop i tidningen man bara kan komma. Det var hon som övertygade mig om spökens existens. Det finns ingen annan rimlig förklaring.

Eva Selin:

Det finns förstås en nyfikenhet kring ditt förhållande till det övernaturliga. Och så undrar jag om fler karaktärer ur den första bokens grupp kommer att träda fram mer.

Jag har gått in på spöken här ovan. Och ja, absolut, karaktärerna kommer att dyka upp igen. Rävsång utspelar sig under samma tid som både Fågelbarn och Kaninhjärta. Men i ett annat liv. Ur ett par andra ögon. Hanna får vi se om och om igen, för hon är ju, som sagt, min röda tråd 😉

Rävsång – how boy meets girl.
 
Följ och gilla:
Läsare, Litteraturevenemang

Jag lyser

11 oktober, 2013

… av glädje. Det var en fantastisk Utbudsdag på Pedagogen. Så många människor! Och finast av alla tjejerna från Alingsås, och ungdomsbibliotekarie Nicklas, som hänger ihop i samma bokcirkel, läser Fågelbarn just nu, och kommit bara för min skull. Suttit hela dagen, i väntan på. Lyssnade till varje ord jag sa. Hade hur många frågor som helst, efteråt. Lät mig signera böcker, medan de omringade mig med leenden. Alltså … kära tjejer. Det kändes så fantastiskt fint, för mig, att ni gjorde det här. Gav mig så mycket energi att jag känner mig självlysande, nu, och skuttar runt. Lyssnar på Kent. Såna saker.

Maila mig, hör ni, så fort ni har en fundering eller reflektion. Det är absolut för läsare som er jag finns.

Jag vill också tacka mormor och gänget. Den här dagen, alltså … alla ”sammanträffanden”? Som till och med lyssnarna blev lite liksom ställda inför? Vilken synkronisering. Det gjorde ni riktigt, riktigt bra. Mitt fina entourage. Tack!Innan jag åkte in till centrum tog jag en promenad på kyrkogården, bland de gamla träden,
i solens ljus. Så kallad energiboost.LÖVEN! De är så bländande vackra. Som om de suger upp små partiklar av solskenet,
och återger det.

Tick, tick, tick … LADDAD! Och ser ni? Jag har faktiskt naturligt höstfärgat hår.

… och höstfärgade skor.

En liten, blygsam bild innan Erika Hedman klev upp. Rara kvinna. Jag ville bara krama henne efteråt, och säga att det hon
gjort, och det hon gör, är så drabbande och rörande och viktigt. Att skapa något konstruktivt av personlig sorg, det kan bara bli bra. Tack till dig också, Erika. Dessutom föll det sig ju så att du öppnade upp helt perfekt för mig … Konstiga ”sammanträffande”, eller hur? Ja. Döden, döden.
Följ och gilla:
Litteraturevenemang

Alice Munro

10 oktober, 2013
… var en av våra förhandstippade i butiken. Jag hade dessvärre inget med gissningarna att göra, men heja vår butikschef Emma Salomonsson! Här på en bild från min lilla releasefest på lilla Akademibokhandeln, Frölunda Torg. Ja. Där jag jobbar.

Och jag lovar, jag är inte alls så tyken som jag ser ut just här …

 
Följ och gilla:
Författarskap

10 %

9 oktober, 2013

… på lite godingar i butiken. Just sayin’ …

För att inte tala om vår supersnygga gavelskyltning på tonårshyllan. Dock inte 10 %. But very nice price, so …

Följ och gilla:
Läsare, Litteraturevenemang

Utbudsdagen i Göteborg

… först och främst för bibliotekarier och lärare, men även allmänheten, alltså läsare, är välkomna i mån av plats. Jag går på scen 14:30, men kommer finnas på plats vid lunchtid, redan.

Hoppas ni kan komma/får plats!

Anmälan görs här.
Och det är bråttom. Sista anmälningsdag idag!

Följ och gilla:
Intervjuer & recensioner, Läsare

I dagens Sydsvenskan

7 oktober, 2013

… finns en intervju med mig som gjordes under bokmässan. Tycker bilden blev väldigt fin.

Idag jobbar jag 12 timmar på grund av ett tidigt morgonmöte. Dessutom har vi 10% favoritrabatt på båda mina böcker. Med andra ord, är det nån dag man ska passa på att komma in och träffa mig är det idag. 100% träffsäkerhet, liksom.

Jag jobbar alltså på lilla Akademibokhandeln, Frölunda Torg, Göteborg. Sverige. Världen.Foto: Emma Larsson
Följ och gilla:
Läsare

Frågor till en författare

5 oktober, 2013

Jag vill ha er hjälp. Ska skriva en föresläsning, och behöver veta vad ni vill veta om mig. Vad undrar man när man läser mina böcker, eller ser mig? Det vore finfint om ni ville dela med er av era undringar. Då kan jag bygga föresläningen på dessa, tänker jag.

Skriv i kommentarerna, så samlar jag in om några dagar.

Jag kommer så klart också besvara frågorna i ett senare inlägg. Men inte förrän efter 11 oktober …

Monterminglet hos Gilla Böcker under bokmässan. Med glas i högsta hugg. Skoj, var det.
Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg

Anna Carlén på Dagens Bok

4 oktober, 2013

… skriver så fint och träffande att jag måste citera:

”Bokmässan blir aldrig så bra som de där timmarna strax innan, när alla är på väg till mässan. Att sitta på vagnen från den lånade sängen i Kortedala, sitta i höstsol med nävarna fulla av tomma tygpåsar och läsa på twitter och facebook om alla människor som just i detta nu är på väg till mässan – det skapar pirr. Att pirret sen inte alltid infrias spelar mindre roll. Det är ögonblickets poesi, bokmässans förmåga att skapa förväntan, som räknas.”

Bra formulerat! Precis så är det. Magiskt.

Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg

Ett sista ord om bokmässan

… sen är jag klar; VÅGA VÄGRA SVART!

Svart är en jättejättetråkig färg. Tycker jag. Så våga, allesammans. Låt oss göra litteraturen till nåt enormt färgsprakande och sprudlande och fantasieggande. Mmkey?
Om ni absolut vill ha nåt mörkt på er, välj marinblått.
Det här gäller faktiskt till vardags, också. Svart är tråkigt. Svart är fegt. Och jag fattar inte varför alla vill se exakt likadana ut på vanligt golv, på mässgolv. Smälta in, sköljas med?
Nä.
Jag säger bara det.
VÅGA.

Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg

Förlagsmiddagen

1 oktober, 2013

… såg ut såhär. Jag kände mig oerhört lyckligt lottad i denna stund. Även om bilden mest visar min trötthet. Tittade mig omkring på två Augustprisvinnare (Jenny Jägerfeld, Jessica Schiefauer), en bokhora (Johanna Lindbäck), flera fabulösa författare (Lina Arvidsson, bildtagare, Marta Söderberg, Lisa Bjärbo, Inti Chavez Perez, Katarina Sandberg, Annakarin Thorburn), för att inte tala om Gilla Böcker-representanterna (Anna Danielsson Levin, Ada Wester, Christine med E, Klara aka MiniAda) och var bara så lycklig.

Ett av bokmässans finaste ögonblick. Vi hade SÅ kul. Högljutt kackel, massor av skratt, och litterära planer som smiddes. Mhm. That’s right.
Jag har väl inte glömt nån?

Följ och gilla: