Jag brukar inte researcha. Eller, jag brukar inte behöva. För materialet finns där jag står och lever, och inom mig. Men den här gången behövs research. Massor av research.

Vilka hus kommer stå i hundratals år till?

Var kommer tygerna från i framtiden – Nääs spinneri? Borås väveri? Lin, ull? Bomull från Indien?

Förnyelsebar energi? Naturkatastrofer? Flerfamiljsboenden, nya monarkier, matriarkat?

Jag inser att jag samlar till den här boken främst för min egen skull. För ibland, när jag tittar på världen av idag, känner jag en enda stor naturkatastrof inom mig. Vi lever så knepigt, ojämnt, ohållbart, osolidariskt, miljöovänligt. Och fram tills jag kom på den här manusidén har jag, personligen, inte kunnat föreställa mig en möjlig framtid för oss. Helt ärligt. Jag har tänkt; vad händer när oljan tar slut och allting försvinner? Persondatorer, mobilertelefoner, asfaltsvägar, gummidäck, allt, allt, allt av plast, och med detta import, export, globalisering? Vart ska vi ta vägen? Vad kommer hända?

Med den här boken skapar jag en framtid jag kan tro på. Jag tittar på tendenser som redan finns, letar efter hållbar, förnyelsebar energi, tänker om, tänker om, tänker om … och den här är faktiskt något jag kan föreställa mig, och sträva efter. Och det känns bra. Mer än bra. Det känns som en fantasti(s)k framtid.

Retropunk är ett slags hopplock av den ur scifi förgrenade genren steampunk, och retrostilen från 40- och 50-talen. Jag började skriva på min trilogin för unga vuxna den 21 augusti 2014. Vill ni läsa ikapp er kan ni klicka här, då dyker alla retropunk-inlägg upp. Ni kan också kika på videoserien ”Boken blir till” under SKRIVFABRIK/Mitt skriv, där även tredje och avslutande delen hamnar när jag antingen blivit refuserad eller antagen.

Följ och gilla: