Månad: juni 2014

Rävsång

Svensk Bokhandels höstkatalog

19 juni, 2014

… med Rävsång i:

Hoppsan! Men … ah, äh. Ni ser?

Nytt från Gilla Böcker!

Rävsång, så klart! Och ovanför mig, lite dumt utanför bilden, är Marta Söderberg som jag eventuellt ska hålla släppfest med i höst. Mer om det efter sommaren!
Följ och gilla:
Skrivande

Johanna Magoria

18 juni, 2014

Bara namnet låter magiskt, eller hur? Råkade hitta hennes fantastiska fågelalfabet i ett gammalt nummer av tidningen Skriva, köpte mig ett signerat ex och satte mig att rama in.

Et voilá!
Så jäkla fint!! Min skrivarvrå fick liksom sin prick. För att inte tala om att jag hittade Hanna bland alla fåglar, dessutom.
Eller, så klart?
Tusen tack, Johanna!
Vill ni också köpa fågelbokstäver kan ni göra det här.
Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg, Rävsång, Vita Tigern

Inför sommaren

17 juni, 2014

Jag har gått in i något slags sommarzoon där det är helt okej att glömma bort saker, eller ställa in smöret i skafferiet, eller kisa på allt jag ser med halvslutna ögon. Som om det hela tiden är sommarlovsskymning. Jag är innesluten i en känsla av att ingenting är riktigt på riktigt. Särskilt inte efter igår, då jag gjorde det sista riktigt riktiga inför sommaren: höll i skrivarkursen för unga på Kungsbackas bibliotek Fyren. Kidsen var helt grymma! Och direkt efteråt började jag kisa såhär.

Såklart, jag har 3,5 veckors boklådejobb och Rävsångsredigering kvar. Men det gör mig inte ens hälften så nervös eller ens nervös som framträdanden av olika slag. Jobbar och skriver gör jag liksom på rutin, så. Det blir successiv nedtrappning från och med nu. Och vad jag försöker komma till är att detta twilightmode gör skrivet ganska slappt. Min primetime är absolut hösten! Märker jag.
Särskilt nu, när arbetsstipendiet från Sveriges Författarfond trillat in på kontot. Hösten blir min.
Det här är vad som kommer att hända framöver:
  1. boklådejobb på Akademibokhandeln, Frölunda Torg
  2. redigering och sättning av Rävsång
  3. research och småpill på retropunk-boken
Och sedan, i början av juli, går jag på semester. Men bloggen går på semester redan nu.
Kära, kära läsare, tack för den här våren. Tack för att ni håller koll på mig och bryr er om vad som händer i mitt liv, både privat och skrivmässigt. Det gör mig väldigt glad. Att jag syns. Att jag hörs. Ord blir så mycket starkare då.
Ta vara på er, nu. Ta vara på varann, ta vara på tiden som kommer.
Ha en fin sommar!
Retropunk är ett slags hopplock av den ur scifi förgrenade genren steampunk, och retrostilen från 40- och 50-talen. Jag började skriva på min trilogin för unga vuxna den 21 augusti 2014. Vill ni läsa ikapp er kan ni klicka här, då dyker alla retropunk-inlägg upp. Ni kan också kika på videoserien ”Boken blir till” under SKRIVFABRIK/Mitt skriv, där även tredje och avslutande delen hamnar när jag antingen blivit refuserad eller antagen.
Följ och gilla:
Skrivande

Gratis skrivkurs på måndag!

Men bara för dig mellan 13-19 år! Jag håller i kickoffen, vi kör klockan 10 till 16. Sedan är det tänkt att ni ska bilda en egen liten skrivgrupp och ses ytterligare ett par dagar, samt samlas igen till hösten. Ramarna fär detta är inte riktigt satta, än. Därför kommer det finnas utrymme för önskemål – ska ni ses för att skriva ihop i tystnad, som jag och min bästa vän när vi var i den åldern? Eller ska ni peta in lite responsomgångar, det vill säga, att ni läser varandras texter och kommer med mjuka åsikter?

Jag kommer gå in lätt på varje skrivmoment, exempelvis dialog, synops, tempus, perspektiv, snuddar vid gestaltning. Jag kommer också ge tips på olika sätt att hålla skrivet igång, så man inte tappar det mitt i.

Skrivkursen hålls på Kungsbacka Fyren, och anmäler sig gör man hos Niklas: niklas.hedqvist@kungsbacka.se

Hoppas vi ses där!

Följ och gilla:
Rävsång

Rävsångs omslag!

9 juni, 2014

Nu är omslaget till Rävsång äntligen färdigt! Det har varit lite klurerier (som vanligt, jag har alltid saker jag vill ändra …), men denna vecka släpps både omslaget och Svensk Bokhandels höstkatalog, där min bok skulle vara med, varför vi behövde bestämma oss.

Omslaget blev inte som jag tänkte mig det från allra första början, då jag var väldigt rävfokuserad och fantiserade om varma, orangea toner. Ändå, det är en bild som växer i mig. Som jag tycker om mer och mer. Där finns massor av detaljer som omslagsmakarna plockat ur storyn, detaljer man vet om bara man läst. Stjärnor, ändlösa vägar, en ung man med sin gitarr, en skugga som följer några steg bakom.  

Längtar så tills jag får se boken i tryck!

Följ och gilla:
Böcker

Min pappa, Ann-Christine

8 juni, 2014

… av Ester Roxberg, som jag anser kvalar in på punkt 1. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson.

Baksidestext:
År 2010 kommer 58-årige
prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut som Ann-Christine och lever idag som
kvinna. Detta är dottern Esters berättelse om vad som händer när man plötsligt
får en pappa som heter Ann-Christine.
Ingen var förberedd på att den
hobbysnickrande prästen och trebarnspappan Åke Roxberg skulle förändra sitt liv,
allra minst familjen. Ester Roxberg skriver om att förlora en förälder, som ändå
finns kvar i en annan skepnad. Hon försöker förstå och acceptera, döljer sin
vrede, lägger pussel med sina hågkomster. Hon minns sin barndom som prästens
yngsta och vilda dotter och sin uppväxt i Zimbabwe och Småland under en tid då
hemligheten ännu var gömd. Minnen som nu måste omprövas på väg mot det nya, som
ingen vet hur det ska bli.
 

En lätt bok, ljus bok om något oerhört tungt och svårt. Så full av känslor och tankar att jag känner mig alldeles förtvivlad när jag läst klart. Ester Roxberg har ett rakt och avskalat och ömt språk, och hon ger inga svar utan lämnar allt åt mig som läsare, vilket jag älskar. Boken är fragmentariskt berättad, där Ester varvar minnen och nutid med gamla dagboksanteckningar, snabbt norpade dialoger och farmors brev till pappa Åke när han låg på något slags ”lasarett” för att bli av med sin -”sängvätning” som liten. Och kanske är det inte meningen, men jag blir rosenrasande på den där farmodern. Vilket avstånd hon tar till sin son i dessa brev. Så hon stöter bort honom, håller honom ifrån sig. HON om någon vet EXAKT hur kluven han är, men som dåtidens gammaldags tankesätt ignorerade hon det svåra och ”förbjudna”. Samtidigt tvingade hon Åke långt in i sig själv. Först när han är 58 får han nog, liksom! Ett helt liv, intvingad!

Berättelsen är makalös, inte bara för detta, utan också för att Åke/Ann-Christine är präst, men att Ann-Christines inträdande tas emot så varmt, så fint, när jag förväntade mig motsatsen. Kyrkan har förändrats. De gamla könsnormativa tankarna har luckrats upp. Nu får man lov att vara den man är, åtminstone där Åke/Ann-Christine var präst.
Att våga det här är så himla modigt. Både att som man bli kvinna (eller för all del, kvinna bli man), men också att skriva om sin förälder, öppna upp dörren till sitt privatliv. Det är en balansgång, en risk. Jag utgår ifrån att Ann-Christine fått läsa manuset innan tryck, men det är ju så jättelätt att såra någon, vem som helst, bara man skriver en bok som är fullständigt påhittad! För alltid tar man små bitar av allt och alla runt sig, och att då ta hela biten?
 
Jag är berörd av, och tacksam för, att Ester och hennes pappa vågade.
Boken får 4 av 5.
 
Kaosutmaningen är ursprungligen
en tysk utmaning, som via
How Hollow Heart and
Full
kom till Sverige för snart ett år sedan. Ett gäng
bokbloggare skapade tillsammans en ny utmaning för år 2014, och döpte den till
Kaosutmaning 2.0. Utmaningen går ut på att läsa 20 av
40 böcker enligt en förbestämd lista, som hittas här. Startdatum är 1 januari 2014 och
utmaningen håller på till 31 december 2014. Böckerna du läser får endast
förekomma en gång på listan.
Följ och gilla:
Författarskap

Sveriges Författarfond

5 juni, 2014

… tror på mig. Jag kom hem, fann ett kuvert från dem på hallmattan, spärrade upp munnen, ögonen, tänkte ”dom skickar inte brev om det inte är ett stipendiebesked”. Sliter upp, och ja. Så är det. Jag har fått ett stipendium.

JAG HAR FÅTT ETT STIPENDIUM!Följ och gilla:
Rävsång

Redigerar Rävsång

3 juni, 2014

… väntar på besked från Sveriges Författarfond, som fattar beslut om stipendier idag, och blänger på de där jäkla typerna som för sånt liv utanför en författares fönster, när hon försöker fokusera.
Särskilt när hon snart ska yoga.
JÄKLA typer.

Följ och gilla: