Månad: december 2014

Årssummering

Mitt 2014

30 december, 2014

Jag älskar årssummeringar! Att få sammanställt allting är att avsluta det, på något sätt. Och så läste jag igenom förra årets summering och fann detta längst ner inför 2014: 


Vad tänker du göra annorlunda nästa år? 
Förbereda mig en lång tid innan jag går upp på någon scen, lägga in om semester minst tre veckor i rad mitt i sommaren, och högläsa ur min nästa bok när helst det passar, utan att skämmas, eller fega ur.Allt detta har jag faktiskt också gjort, vilket jag tycker är fint och bra och anmärkningsvärt! 


Okej, nu kör vi: 


Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut? 
Säkert mer än såhär, men åtminstone: reste till Lincolnshire och steampunkfestivalen där, och filmade mig själv medan jag skrev, så att ni läsare fick se mig in action och bakom kulisserna.
Genomdrev du någon stor förändring?
Ja, flera, faktiskt! Under hösten hade jag bokat upp mig på två skrivkurser (i egenskap av lärare), flera framträdanden, ett vikariat på Akademibokhandeln, och så vidare. Och jag genomdrev förändringar som i att jag avsade mig praktiskt taget allting för att istället skriva på Ava och Vita Tigern, baserat på stipendiet från Sveriges Författarfond. Det var en god förändring, för jag hade sannerligen tagit mig vatten över huvudet …

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nej.


Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas?
18 december, när Rävsång nämndes bland årets bästa böcker i SVT’s Gomorron!!!

Dog någon som stod dig nära?
Nej, men farfar.


Vilka länder besökte du?
Kroatien, Stockholm (ha ha).

Bästa köpet?
Mina brills.


Gjorde någonting dig riktigt glad?
Vår ljuvliga semester, alla dagar vi spenderade i sol och goda människor sällskap, alla gånger vi badade i havet, all god mat … vi tog tillvara på sommaren, precis så som jag önskade 2013. Jag är god på att sträva efter mina önskningar, jag.

Saknar du något från år 2014 som du vill ha år 2015?
Ett barn, och ett stort författarkarriärsmässigt steg framåt, både vad gäller vidgande av läsekrets och klirr i kassan. 
 

Vad önskar du att du gjort mer?
Städat, och tränat. Men nu jävlar! Nu tränas det minst två gånger i veckan på Fysiken i stan, och det är helt fantastiskt till min stora förvåning och oerhörda lättnad! 


Vad önskar du att du gjort mindre?
Grubblat, som vanligt.  


Favoritprogram på TV?
Downton Abbey, Historieätarna. 


Bästa boken du läste i år? 


Största musikaliska upptäckten?


Vad var din största framgång på jobbet 2014?
Stipendiet från Sveriges Författarfond.

Din största framgång på det privata planet?
Att jag tagit tag i min träning och mitt välmående.  


Största misstaget?
Allting jag tackade ja till under hösten, och sedan ställde in. Inte bra för imagen. 


Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare. Men det var inte lätt att hantera Rävsångs recensionslöshet, och den generella tystnaden. 
Vad spenderade du mest pengar på?
Resan till Kroatien. 

Något du önskade dig och fick?
Stipendiet, och mer ekonomisk trygghet.  

Något du önskade dig och inte fick?
Ja. 


Vad gjorde du på din födelsedag 2014?
Vilade mig, efter ett särdeles livat kalas dagen innan, och sedan åt vi ute, Kristoffer och jag.  

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Recensioner av Rävsång,fler tillfällen för mig att synas på Bokmässan. Denna nedåtrörelse, denna dipp i författarkarriären, gjorde mig ganska ledsen och fundersam.  


Vad fick dig att må bra?
Kristoffer, och mina fantastiskt fina vänner. 

Vem saknade du?
Det är närmast en filosofisk fråga: jag har inte saknat någon, men jag har saknat, och saknar, någon. 


De bästa nya människorna du träffade?
Nej, detta år har jag bara mina gamla människor att referera till, jag håller mig väl med dem, de är bäst i världen! 

Mest stolt över?
Illustrationerna till kommande boken, med inlämning 7 januari (en spännande tid väntar!).


 Högsta önskan just nu?
Att Ava och Vita Tigern blir en storsäljare.  


Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Behålla den visshet jag har nu, som ger lugn i magen och tron att allting ordnar sig, trots att ingenting är säkert. Den känslan, dessa tankar, tror jag gör att det blir just så som jag vill att det ska bli, och tvärtom: att oro bromsar upp. 

Följ och gilla:
Rävsång

Rävsång i SVT’s morgonsoffa!

18 december, 2014

06:05 in, RÄVSÅNG’s in da house!!!

Jag citerar Magnus Utvik, som för mig blir Fader Jul (om jag ser dig kommer du få en rejäl kram, var beredd!): ”Christin Ljungqvist, en av Sveriges mest intressanta ungdomsboksförfattare [har skrivit] en av årets bästa och finaste ungdomsböcker”.

Det har nog aldrig känts så fantastiskt att bli recenserad (om än i kortform) någonsin tidigare, lyckan tindrade och stack genom kroppen, och jag skuttade runt här hemma som en gasell och tjöt! Jag menar, jag hade gett upp! Min största önskan har varit att Rävsång ska få någon som helst cred, särskilt inför julhandeln, så att så många ungdomar och vuxna som möjligt nås av ett rävpaket till jul, men ingen, inte ens min egen stadstidning, har sagt ett ord om den. Och så kommer detta? Önskan slår in, som ren magi, på TV dessutom.

Lite fler fina citat, bara för att riktigt gotta sig och mysa.

”Ljungqvist har
gjort det igen, skrivit en överraskande och fascinerande bok om hur gränsen mellan livet och döden är tunn och
lätt kan rivas ner – hur lögner överlever döden och att man måste ta itu med dem hur ont det än gör. Hennes
porträttgalleri är exakt och ömsint beskrivet. Ett ungt Göteborg – inte bara Håkan Hellströms – skildras insiktsfullt
och ösigt. Ljungqvist kan konsten att hålla sina läsare i ett fast och vänligt grepp. Till hjälp har hon sitt gnistrande
språk – realistiskt och poetiskt drömskt. Rävsång är så himla bra!”
Gull Åkerblom, Bibliotekstjänst

”Ungt vemod utan Håkan Hellström är för övrigt närmast otänkbart. Även i uppföljaren till ”Kaninhjärta” och ”Fågelbarn” finns han där. Hänger på den unge (gitarrspelande) göteborgaren Finns hårt spända ångeststrängar: ”Jag var bara inte gjord för dessa dar, och dessa dar är inte gjorda för mig.”

En sorgebok, och en uppslukande lycka för läsaren.”
Östgötacorren

”Mycket läsvärd, av många skäl – och det språkliga uttrycket gillar jag lite extra – hur underbart Ljungqvist lyckats åskådliggöra Finns tankevärld – som fortsätter att löpa parallellt med andras babbel och pladder. Ett ovanligt grepp som jag gillar mycket!”
Bokstugan

Köper Rävsång gör man precis överallt, bland annat här.

Följ och gilla:
Skrivande, Vita Tigern

Missa inte mitt insta!

8 december, 2014

Där händer en hel del nu och framöver, i och med alla illustrationer som ska till för nya retropunk-duetten.

Kika här!

Retropunk är ett slags hopplock av den ur scifi förgrenade genren steampunk, och retrostilen från 40- och 50-talen. Jag började skriva på min duett för unga vuxna den 21 augusti 2014. Vill ni läsa ikapp er kan ni klicka här, då dyker alla retropunk-inlägg upp. Ni kan också kika på videoserien ”Boken blir till” under SKRIVFABRIK/Mitt skriv, där tredje och avslutande delen hamnar när jag antingen blivit antagen eller refuserad.

Följ och gilla:
Skrivande, Vita Tigern

Writers journal: sista punkten

5 december, 2014

Min writers journal är klar, eftersom råmanuset är klart. Och jag är så tömd på ord att jag inte kan säga mer än detta: jag känner mig nöjd, glad, spänd, orolig, i en salig blandning, som det ska vara, och jag tänker vårda mina känslor så länge de varar, vilket brukar bli uppskattningsvis någon dag eller två, innan tvivlet väger över och jag måste bläddra i manuset för att påminna mig om att jag visst kom ihåg att skriva det där, eller ta med det andra, eller nog missade just den tråden … hur som helst, eufori. Denna dag, ett liv, ett ord: eufori.

Nu ska jag unna mig lite brunch, ett storstäd, ett kakbak. Denna blogg går ner i viloläge med start nu (om ingenting oförutsett händer!) för att plockas upp igen i början på nästa år, då jag, förhoppningsvis, har ett bokkontrakt att vifta med …

Fin jul på er, och tack för att ni läst!

Arbetstitel: Ava & Vita Tigern
Typsnitt: Candara, 10,5 pt
Indrag: 4 cm på alla håll och kanter
Totalt antal sidor: 345
Totalt antal tecken: 116 627
Några sista sök: ryska förnamn, ryska efternamn, hjärnskakning

Av nostalgiska skäl:Och andra kanaler att följa mig på: InstagramFacebookTwitterYoutube – där sista delen i Boken blir till läggs upp inom kort!

Retropunk är ett slags hopplock av den ur scifi förgrenade genren steampunk, och retrostilen från 40- och 50-talen. Jag började skriva på min duett för unga vuxna den 21 augusti 2014. Vill ni läsa ikapp er kan ni klicka här, då dyker alla retropunk-inlägg upp. Ni kan också kika på videoserien ”Boken blir till” under SKRIVFABRIK/Mitt skriv, där tredje och avslutande delen hamnar när jag antingen blivit antagen eller refuserad.

Följ och gilla:
Skrivande, Vita Tigern

Alla dessa dagar som kom och gick

… inte visste jag att det var NaNoWriMo
Jag är så nära slutet på första boken nu att jag närmast inte kan skriva, att det spritter i kroppen och knoppen, att jag kommer på mig själv att prokrastinera grovt (surfa efter ullkappa med ”swing”? Läsa på Blondinbellas blog, I mean COME ON?!). 

Det är både skönt och oskönt att låta allting karaktären kämpat mot och för tippa över, för att sedan plocka upp henne på andra sidan raset. Här är hon förändrad, situationen också, och jag måste tänka om och gå försiktigt fram. Dessutom har Upplösningen precis varit i form av en tvärnit, vilket ställt till med en hel del.
Nu är jag mellan den och avtoningen, där jag ska skriva en ”miniupplösning”/”cliffhanger” inför bok två. Sedan kommer en smått melankolisk, ändå lättande avtoning, och slutligen den sista punkten.
RYS på den jag tycker det är så svårt!

Jag har dock som plan att fortsätta skriva direkt på nästa bok, åtminstone början, för att föra över Avalons röst. Det kan jag ju se som en tröst, eller övergång, så att ”sista punkten” blir som en i mängden, snarare. 

Nu ska den här lilla författarbaken träna pilates med Pelle. Hörs i morgon!

Retropunk är ett slags hopplock av den ur scifi förgrenade genren steampunk, och retrostilen från 40- och 50-talen. Jag började skriva på min duett för unga vuxna den 21 augusti 2014. Vill ni läsa ikapp er kan ni klicka här, då dyker alla retropunk-inlägg upp. Ni kan också kika på videoserien ”Boken blir till” under SKRIVFABRIK/Mitt skriv, där tredje och avslutande delen hamnar när jag antingen blivit antagen eller refuserad.

Följ och gilla:
Rävsång

Finn önskar God Jul

1 december, 2014
Furry Fox - illustration (A4)
Illustrationen går att köpa här.
Och boken, Rävsång, går att köpa här, här och här, bland annat. Vill man dessutom ha den signerad? Får man gärna höra av sig, så ser vi till att ordna signering, kanske på Mariaplans bokhandel?
Följ och gilla:
Skrivande, Vita Tigern

En flisa ur retropunks-manuset

… denna 1:a december:

Hennes andetag slog ut över mitt ansikte som heta moln av ursinne, jag vågade inte röra mig, inte vika undan. Sedan vände hon om (en bit av hennes hår snärtade till mig), stegade genom korridoren och nerför personaltrapporna, och jag tyckte hon hade krossat mitt hjärta, att hon hade sårat mig djupast av alla, att jag aldrig skulle förlåta henne. Men egentligen räddade hon mitt liv.


God förmiddag, och fin nedräkning till jul önskas Er alla!

Följ och gilla: