Månad: januari 2016

Skrivande, Vita Tigern

Det sista

22 januari, 2016

Jag är asnära slutet av Vita Tiger nu (!!!), det är så att det hissnar i bröstet, och bara därför blir skrivet så himla känsligt att prata om. Men jag satt i vart fall på Göteborgs Stadsbibliotek från klockan 10 till 14 idag, och pausade just som tredje växeln ska i. Det är menat att bli ett andlöst, hjärtsmattrande sista kapitel, jag behöver vara utvilad och fräsch i huvudet när jag tar mig an det. Alltså behövs en skrivsession till, eller kanske två, sen lite småpill, sen är jag klar. Och det ska bli så satans skönt (!!!) att äntligen lämna in igen, igen, även om jag inte längtar efter mellantiden och den jobbiga beskedsväntan. Jag har ju hållit på med det här bokprojektet så länge, tecknat illustrationer till, klippt mitt hår kort, bestämt vem som ska vara omslagsmakare, filmat mig själv under arbetets gång, fantiserat, drömt, köpt två par runda ”goggles” (fast det är egentligen solglasögon), åkt på steampunk-festival och levt mig in. Precis som när jag var 14 år och skrev den där fantastikserien för hand med min bästa vän. Det har varit en rejäl resa, rolig och enormt krävande, och jag hoppas för min skull att det nu är dags för nästa etapp, nämligen den där förlaget gör entré.

(Tiger-sviten, där Vita Tiger är första av planerat tre böcker, har funnits i mitt huvud sen 2013. Jag började skriva i augusti 2014, lämnade in första manuset i januari 2015, skrev om och lämnade in det igen i april 2015, skrev om ännu en gång från augusti 2015 fram till dags dato. Historiens kärna finns kvar men hur saker och ting berättas har förändrats flera gånger om. Vill man veta mer exakt hur det har gått till kan man kolla in mina Att-inlägg eller alla inlägg under etiketten Vita Tiger.)

Det var i vart fall länge, länge sen jag la ner så mycket tid på ett bokprojekt. Senast var jag mellan 20 och 27 år, då jag skrev om, skrev om, skrev om det som slutligen skulle bli Fågelbarn, min andrabok. Men det är väl så med viktiga historier – de biter sig fast, hårt. Nu försvinner jag in i skrivbubblan igen, så hoppas jag att jag, nästa gång vi hörs, kan säga att grejer är på gång!

Följ och gilla:
Funderingar & tips, Rävsång, Skrivande, Vita Tigern

Massor av rävar

16 januari, 2016

Jag har visst en drömtydare bland mina läsare? Jag drömde himla märkligt, och tydligt i natt. Det var massor av rävar, alltså överallt! Orangea, och ungarna var svarta. De såg ut att vara döda i snön, sen rörde jag vid dem och då levde de. Så jag försökte rädda dem. Sen befann vi oss på nån medelhavsö där rävarna flöt runt döda under vattenytan.
Och jag förstår inget.
Shoot! 🙂

I går satt jag och skrev på Göteborgs Stadsbibliotek. Gick bra! När det där gänget som missuppfattade enmansplatserna till grupplatser och som pladdrade om att öppna en pizzeria gick, innan de två chalmeristerna som med monotona basröster rabblade ekvationer. Jag fick i ordning på början till slutet och nu känns det fullt möjligt att fortsätta. Det blir att försöka igen, nästa vecka. Får se om jag kommer över ett grupprum då, eller en väl dold vrå på bibblan. 
Nu ska vi
  • dansa ut julen
  • ta snöpromenad (i termobyxor)
  • hämta baddräkt från Zalando
Senare i kväll blir det middag hos svärfar. Och i morgon kikar vi på ett möjligt lägenhetsbyte i Kungsbacka!
Följ och gilla:
Författarskap, Förlag, Vita Tigern

Vad fan ska man annars göra?

8 januari, 2016

… som fotograf Ola Kjelbye sa efter dagens fotosession nere vid Älvsborgsbron, på tal om oss kulturarbetare, vår svajiga ekonomi, bekvämligheten i ett ”vanligt arbete”, men att man ändå vill ha det såhär och göra just det man gör. Han är fotograf, jag är författare, på grund av val vi gjort och val som gjorts åt oss. Vi gör det vi är bäst på, fast vi inte blir jätterika av det. Och vad fan skulle vi annars göra? Meka runt som usla rörmokare, köra fel med spårvagnen, tappa bort halva skolklassen?
Det tyckte jag var en skön insikt. Vi gör det vi är bäst på, för att det är meningen.
Jag brukar också tänka att man kan vara ekonomiskt rik på två sätt: genom att tjäna mycket eller ha små utgifter. Jag tillhör den senare kategorin. Vi har liksom fortfarande tjocktv hemma.

Fotograferingen var till ett reportage i Svensk Bokhandels sommarkatalog och bilderna blev så, så bra! Inte som bilden nedan, den tog jag själv direkt efteråt. Tänk er snö, gråskalor och den vackra miljön runt Älvsborgsbron! Hårt samtidigt mjukt, varmt samtidigt kallt, vackert samtidigt hemskt, den bitande kylan och det förföriskt virvlande vita. Flera av bilderna kan lätt användas som nya författarbilder till kommande bok, också. Om den kommer, så klart. Just saying.

Följ och gilla:
Författarskap, Intervjuer & recensioner, Vita Tigern

Från och med nu

4 januari, 2016

… kommer det hända saker, både här och där. Såhär har jag tänkt:

  1. skriva klart Vita Tiger och lämna in
  2. göra bokslut
  3. fotograferas till reportage i Svensk Bokhandel
  4. starta podd
  5. släppa fler Att-inlägg allt eftersom, exempelvis ”Att få ett manus antaget” och ”Att göra ett manus till bok”
  6. berätta hemlis
Jag ska också skärpa läget här på bloggen. Jag ska bli en mer seriös bloggare. När manus blir klara tenderar jag att bubbla över av ord som plötsligt inte har nånstans att ta vägen, av pirr, nervositet och ivrig längtan, och då brukar bloggen vara ett perfekt tillhåll. Om ett par veckor, ungefär. Men jag smygbloggar några gånger i veckan, från och med nu. 
Följ och gilla: