Månad: september 2016

Bokmässan i Göteborg, Rävsång

Vad är väl en bal på slottet?

27 september, 2016

Det är väl ändå den typiska titeln till ett inlägg om att inte ha varit på bokmässan i år? Å andra sidan brukar jag alltid känna att bokmässan är bäst på håll – det har aldrig hänt mig att det känts lika härligt som det sett ut att vara i social media. Som att jag vill djupare in i detta fantastiska men aldrig riktigt lyckats. Som att den verkliga festen pågår i rum dit jag inte har nyckeln.
Vilket nog också är sant.

Hur som helst, det har sugit av längtan i hela min mage när jag sett bild efter bild efter bild på instagram (och lite irritation över att folk vågar ta selfies med varandra, jag vågar aldrig ens fråga), små, korta anekdoter om möten och framgångar och scenframträdanden – det ska bli så kul nästa år, så himla spännande att se vad som händer med ny bok i ny genre på ”nytt” förlag och med ny agentur i ryggen!

Jag fick lov att följa med ut på årets förlagsmiddag i alla fall, sitta bordsgranne med Christoffer Carlsson, Patrik Bergström, Ada Wester, Sara Ohlsson och Christina Kivi på Byns Bistro, dricka mitt första och andra glas på snart ett år och försöka hänga med i de litterära diskussionerna. Och det räckte gott. Som jag skrev på instagram är jag inte uträknad än! Fast det snart gått 3 år sen jag sist gav ut nåt. 3 år! Herregud..

363 dagar kvar till bokmässan, och jag räknar.
Under tiden filar vi på Vita Tigern. Snart tror jag faktiskt vi är klara. Några omgångar finredigering och sen sätter Ada ihop korrekturversionen. Och sen ska vi kontrolläsa. Och sen ska ett omslag godkännas.
Och sen går boken till tryck. Kanske med hårda pärmar denna gång.

Från släppminglet för Rävsång, hösten 2014

Följ och gilla:
Vita Tigern

Vita Tigern, bestämd form

17 september, 2016

Mellan amningar, blöjbyten, långpromenader och bebisgos händer en del på författarfronten faktiskt. Jag hoppar över bokmässan i år (jag orkar helt enkelt inte), bortsett från en förlagsmiddag med Gilla Böcker/Lilla Piratförlaget under torsdagskvällen – däremot har jag och förlaget mailats sen 1 september, både om Vita Tigerns grovredigerade manus som jag lämnade in i mitten av juni, omslagsmakare och titel, och vi har fattat en del beslut. Och det är fantastiskt att ha nåt riktigt att fylla huvudet med! Nåt att tänka på, bestämma sig för, se fram emot, nåt som handlar om mig och det jag gör. Nåt som är för mig. För man ger och ger och ger av sig själv som mamma och förälder, inte mycket rör sig åt andra hållet. Författarskapet blir därför ännu mer som en självuppfyllelse – jag känner mig uppfylld och verklig.

Det ska dock bli intressant att se exakt hur skrivvänlig min hjärna är just nu, och hur mycket skrivtid jag får loss. Vi börjar hitta nåt slags rutin, jag och Rut – börjar hitta. Men den kan likväl ändra sig eller försvinna helt. Plus att jag sover typ en, två, tre, högst fyra timmar i stöten per natt, en sömn upphackad som köttfärs.

Nästa vecka skickar Ada Wester över manuset på nytt, förmodligen för en sista grovredigering. Sen blir det Klara Bjelkenäs tur – då kör vi finredigering!
Utgivning i mars, om allt vill sig väl, och titeln är Vita Tigern, bestämd form.

Mitt gaspunkiga jag, taget på steampunkfestivalen i Lincolnshire 2014.

Följ och gilla:
Böcker

Betygsätt böcker, och gör det nu

16 september, 2016

… för då blir det lättare för kunder att köpa dem. Tror jag. Faktiskt.
I’m talking to you, Svenska Dagbladet. Och Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter, och så vidare. Och jag säger det i egenskap av författare – jag menar, man betygsätter redan skivor och filmer. Böcker är inte mycket finare än så. Jag hade helt klart köpt fler böcker om jag fått dem på en skala.
Så är jag funtad. Japp.
Särskilt nu, med unge – allt måste vara lättfattat och snabbt, annars hinner jag inte.

Följ och gilla:
Läsare, Vita Tigern

Är ni taggade?

1 september, 2016

I know I am. Suget efter att släppa Vita Tiger till er växer och växer, särskilt i kontrast till allt hemmamys jag utsätts för dessa tider – i skrivande stund med en liten smurf mellan brösten i käck bärsjal. Jag längtar efter att få ta offentlig plats igen, efter att utsätta mig för den där litterära pressen. Det blir ingen bokmässa för mig i år men ta mig tusan vad det ska bli mässa nästa!

Så, hur många av er är taggade då? Har jag väckt någons läslust?

Foto: Ola Kjelbye

Följ och gilla: