Månad: oktober 2017

Böcker

35 %

31 oktober, 2017

… av svenska föräldrar läser inte för sina barn. LÄSER INTE FÖR SINA BARN. Jag blir fan arg.

Man ger någonting oersättligt till sitt barn genom att läsa för det, jag tänker att det är en av de minst kostsamma, minst ansträngande gåvorna barnet kan få. Jag menar, i lässtunden sker inte bara allt det där vi redan vet, som att barnet får ett rikt vokabulär och lär sig sympatisera med andra människor, andra varelser, man får även en stund av närhet och kärlek, av stillsam vila ihop. En stressad dag omvandlas direkt till lugnt fokus, bara genom att öppna en bok och uppleva den tillsammans.

Därtill får barnet rent oförglömliga minnen av dig som förälder, jag minns fortfarande hur min mamma vände blad, bara en sådan sak! Jag minns hennes värme, hennes doft, och kärleken som en boll i min mage. Hennes totala närvaro hos mig, med mig.
Tänk, att missa det? Jag blir inte bara arg, jag blir ledsen för dessa barns skull ????

Följ och gilla:
Författarskap, Litteraturevenemang, Vita Tigern

Utbudsdagen i Göteborg

29 oktober, 2017

Datum: 24 november, 2017
Tid: 09.00-15.30
Plats: Göteborgs litteraturhus 

Gata: Heurlins Plats, Göteborg
Anmälan: Läs mer och anmäl dig här

Dagen där närproducerade västsvenska, och en och annan långväga barn-och ungdomsboksförfattare, illustratör och serieskapare presenterar sig och sitt arbete.

Det kommer att handla om forskning kring nyskriven LL-litteratur för unga, olika genrer, teman och hur man kan nå ut och främja läsning bland unga genom en podd.

Välkomna till en dag där du får träffa forskare, författare, serieskapare och läsfrämjare i en härlig kompott!

Program

 • 9.00 Samling med fika 
 • 9.30 – 10.20 Lättläst ungdomslitteratur Anna Nordenstam 
 • 10.30 – 11.15 Hemligheter, utanförskap, perspektiv och möten mellan olika världar Sara Lövestam 
 • 11.20 – 11.40 Vita tigern Christin Ljungqvist 
 • 11.45 – 12.05 Att skriva lättläst för unga Ann Charlotte Ekensten 
 • 12.05 LUNCH på egen hand 
 • 13.15 – 13.35 Arrangörsstödet – så funkar det, praktiskt kunnande för bokare och andra. Jenny Berner, Kultur i Väst och om Barnboksnätet och Författarcentrum Väst
  Pia Johansson, Författarcentrum Väst
 • 13.40 -14.10 Jannah – socialrealistisk science fictionberättelse i serieform. Frida Ulvegren och Johan Jergner-Ekervik 
 • 14.15 -14.35 Hejdå tonårsångest. Louise Halvardsson 
 • 14.40 -15.00 Jag och du. Inti Chavez Perez 
 • 15.00–15.30 Liveinspelning av Dynamopodden – en lekfull podcast om böcker, serier, spel och massa annat! Vad blir månadens OMG? Vad kommer ut ur boktitelgeneratorn?
  Med Frida Ulvegren, Christina Roos och Jonas Asp från Stadsbibliotekets ungdomsavdelning Dynamo. 
 • 15.30 avslutande kaffemingel 

Dagen är gratis men vi vill att du anmäler dig senast den 17 november.

Arrangörer är Kultur i Väst i samarbete med Stadsbiblioteket Göteborg och Författarcentrum Väst.

Följ och gilla:
Författarskap, Litteraturevenemang

GBG Romanfestival

11 oktober, 2017

… som jag tror kommer bli helt jäkla superb, kolla bara in vilka författare som kommer!

Mats Strandberg och jag kör ett scenprat på söndagen 19 november kl. 15:00-17:00, kort presentation:

Räds inte mörkret – ett samtal om att skriva skräck

I mer än tvåhundra år har författare sökt sig till det mörka och skrämmande för att utforska naturens och människans väsen. Mats Strandberg och Christin Ljungqvist är två svenska författare som hittat inspiration i skräcklitteraturen.
Mats Strandberg frammanar i Stephen Kings anda onda världar som bryter in i det mest vardagliga. Christin Ljungqvist skriver i en gotisk tradition om mänskliga relationer på gränsen till det övernaturliga. Möt dem i ett samtal om skräckromanens lockelser.

Biljetter köper man här.

Följ och gilla:
Bokmässan i Göteborg

Bokmässan 2017 – the true story

8 oktober, 2017

Mässinlägg som detta tenderar ofta vara mest för den som skriver det, inte så stor behållning för läsaren, am I right? Jag ska försöka göra det intressant om någon ändå är nyfiken, samt skriva det som ett kom-ihåg för bloggen.

TORSDAG

Kl. 12:00 satt Ada Wester, förläggare på Lilla Piratförlaget/Gilla Böcker, och jag på Piratförlagets scen i 10 minuter, ”10 minutes of fame”, och pratade om Vita Tigern, bra publik, bra stämning, kände mig pepprad av kärlek och support. Bilden tog eminenta Saga-Mariah Sandberg. Efteråt flöt jag runt, stötte på Patrik Lundberg, åt en wrap och lyssnade på hans prat om krönikeskriv på Aftonbladets scen, besökte tidningen Skrivas scen, timade in Kristina Hårds och Frida Arwen Rosesunds prat om serier, Charlotte Cederlunds och en kvinna till, vars namn jag visst glömt bort, om att slåss med sina böcker, och i kaféet intill råkades jag och Christine Lundberg, tidigare förlagskontakt, numera författare också. Det var en fin känsla att träffa så många jag känner, en insikt som slog mig; att jag börjar få upp ett gediget kontaktnät.
Kl. 17:45 började minglet i montrarna, jag hängde så klart på Lilla Piratförlagets, fick träffa Elin Säfström, Alex Haridi, Johan Ehn, Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo, Martin Stenbeck, Helena Dahlgren och många fler, supertrevligt! Och bra social övning, nog för alla oss som skriver …
Kl. 19:30 knödde vi in oss i taxibussar och for till Byns Bistro för en, som alltid, magiskt glimmande förlagsmiddag som man sedan går ifrån med hjärtat lite utanpå kroppen, pulserande av varm glädje över att få höra till.

FREDAG

Kl. 17:00 signerade jag efter Mats Strandberg och Sofia Falkenhem i SF-bokhandelns monter, träffade bland andra Alekzandra Kelahaara, bibliotekarie på Fyren i Kungsbacka, som tog bilden ovan! Hade som plan att skriva typ hela dagen i lobbyn innan, sedan blev Rut sjuk och allting kastades om. Hann med någon timme bara, men det var en golden hour; satte ett bra kapitel i vuxenuppföljaren till Fågelbarn.  
LÖRDAG

Kl. 10:00 hade jag möte med min agentur, Brandt New Agency, i Rights Center, spånade lite baktid, nutid, framtid.
Kl. 11:30 träffade jag Ada Wester i montern för en kort eskort till Press Center och Katta och Fia, som bland annat driver En förbannad podd – en verkligt kul medverkan som gav mersmak, radio/podd är verkligen ett kul medium! Går att lyssna på här.
Kl. 13:00 lunchade bloggare/skribenten Denise Fernström och jag i det nybyggda lobbykaféet, 
kl. 14:30 fikade jag med Charlotte Cederlund, sedan gav jag mig av hem i en halvt nedstängd stad och ett vakuum som uppstod efter demonstrationen, där folk drällde runt och alla såg ut att undra. Men det gick bra, inte ens hälften så dramatiskt som media vill framhäva. 
SÖNDAG

Kl. 15:00 pratade Ada Wester och jag på Bibliotek- och Berättarscenen, min största punkt, vi fokuserade särskilt på människorna som flyr/flyttar på sig även i vår framtid och parallellerna som finns i Vita Tigern med idag, det blev ett bra samtal.

Efteråt signerade jag några böcker och följde med Ada och Klara Bjelkenäs till montern där jag tog adjö av alla, söndagarna på bokmässan är verkligen knepiga … det vilar ett slags bitterljuv känsla i luften, folk har börjat åka hem trots att mässan ännu pågår, ungefär som när man känner skiftningen mellan sommar och höst, just innan uteserveringarna monteras ner. Det är vackert, det är sorgligt.

Jag avslutar med att citera mig själv i ett instagraminlägg: 

”Nu står jag en stund innanför entrén och andas det sista av mässluften, tänker på det massiva jobb som ligger för @bokmassan ett år framöver. För ett är säkert: de kan inte upprepa sitt misstag, det skadar deras anseende och trovärdighet. Dessutom bjuder deras låga acceptans upp till våldsdåd. Vår tid är avgörande för dagarna som ska komma, och som ett stort företag har de makten att styra framtiden i rätt riktning, eller fel.”

Följ och gilla:
Författarskap, Litteraturevenemang

Fika med mig!

4 oktober, 2017

Är du mellan 13-19 år kan du författarfika med mig 27 oktober kl. 18:30 på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka! Jag kommer att berätta om mina böcker och mitt författarskap, alltsammans kostar gratis, fikan likaså, och vi ska dessutom, vad jag fått höra, pyssla och köra piñata! (!!!)
Inget man vill missa, alltså.

Ingen föranmäla krävs. Nedan hittar du lite mer praktiska detaljer:

Rummet ”Kungen” på Kulturhuset Fyren
Borgmästaregatan 6
434 23 Kungsbacka
Tel: 46-0300-838020
Epost: bibliotek.info@kungsbacka.se
Hemsida: www.ungikungsbacka.se

Följ och gilla: