Synopsis – det går inte annars


Jag har ett kontrollbehov. I vart fall över det jag verkligen bryr mig om – jag är en projektledare, en ledare, om än en mjukis på insidan. När jag skriver mina böcker har jag kontroll över dem, från början till slut, med visst utrymme för överraskningar. Det går inte annars.

För hur ska jag kunna upptäcka logiska luckor och hinna täppa till dem utan ett övergripande perspektiv? Onödiga transportsträckor, karaktärer som begår karaktärsbrott? För att inte tala om alla snitsiga planteringar, där för att lura läsaren lite, hinta eller förvilla? Jag måste veta mer än läsaren, och jag är inget fan av att bara skriva, trassla fast och hamna i valet att antingen backa tillbaka och radera, eller skriva mig ur det med en halvbra förklaring. Hellre planerar jag först än löser sen, för mig ger det ett starkare flöde i skapandeprocessen.

Såhär jobbar jag med synops:

  1. Jag kommer på en idé, öppnar ett dokument i datorn och skriver in den i ett virrvarr.
  2. Jag fyller på virrvarret allt eftersom jag kommer på saker – scener, karaktärsdrag, omständigheter.
  3. Jag sätter ihop ett soundtrack till storyn – det hjälper mig att få form på storyn, komma på fler scener och se karaktärerna tydligare. Jag kan faktiskt se dem röra sig i mitt huvud. I bästa fall kan jag rentav se deras ansikten, höra deras röster, önska att de fanns på riktigt.
  4. När jag tycker att ramberättelsen är klar delar jag upp virrvarret i kapitel, flyttar om textbitar till där de bättre hör hemma, skriver till än mer som jag kommer på. Slutet vet jag, även om det inte är helt säkert var sista punkten sätts.
  5. Sen börjar jag skriva.

Hur jobbar ni och varför?

Christin

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

Du kanske också vill läsa:

Lämna en kommentar

Denna sida uppdateras tisdagar och söndagar.

Tidigare inlägg

Christin Ljungqvist

Christin Ljungqvist

Jag debuterade som författare 2012 med Kaninhjärta, en skräckbok för unga vuxna. Den fick ett varmt mottagande av både läsare, bloggare och litteraturkritiker. Därefter har jag släppt ytterligare tre böcker, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Jag bor i Göteborg med min familj och jobbar som copy/contentwriter på en av stadens webbyråer.

Kontakt

Har du frågor eller vill boka mig för intervjuer, framträdanden eller annan form av medverkan?

Populära inlägg

Mitt 2018

30 december, 2018

Bygga (a)hus!

4 februari, 2019

Blogglovers!

14 januari, 2019

Följ mig via e-post eller Bloglovin!

Follow