Instagram

Dedikation

21 februari, 2018

Vad som ska stå i min nästa bok om den någonsin blir färdig: för min man och min dotter, för mig.

Manuset är cirka 45 sidor långt and counting – ingen aning om hur lång tid den här boken tar att skriva 4 år? Har i vilket fall hört av mig till fem olika ”hus” och skickat de 40 första sidorna för påseende. Om det väcker intresse sporrar det mig att skriva klart, tänker jag.

#skriv #skriva #varförskriverjag #varförjagskriver #skrivabok #skräck #thriller #monark #bokenmonark #hannafagerströmchronicles

Skrivande

Dark på Netflix

16 februari, 2018

Kollar Dark på Netflix (#darknetflix) och gillar skarpt! Närmar oss slutet på första säsongen 😱🤯🤐 se den! Så smart manus att jag blir lite avis …

Och på tal om manus: jag skriver. Litegrann på svinottemorgnarna, innan jobbet, och ibland på kvällarna. Storyn tar form, språket också och Hannas bångstyriga person är tillbaka men i vuxen form. Det är skönt att skriva för vuxna människor, att kunna gå förbi de unga gränserna och helt in i mörkret.

Familj & vänner, Skrivande

Finn en katt

3 februari, 2018

Japp, still funny! 😜

Spenderar denna helg med min lilla fröken, som är förkyld, annars var en Vallda-tripp till mamma/mormor planerad, dit syster/moster med syskonbarn/kusiner skulle sluta upp. Istället snorar vi runt här hemma medan maken/pappan jobbar båtmässa, och så snart lilla fröken sover kapar jag åt mig skrivtid. Manuset är omstartat, var innan betaläsning ca 50 sidor och nu nere på 15 igen. Skam den som ger sig och allt det där …

Det är upp till mig nu. Jag känner mer än någonsin hur skrivet utmanar min styrka, att det i viljan och energin avgörs. Inget är självklart längre, inga genvägar finns. Jag måste jobba 32 timmar i veckan på dagjobbet och klämma in skrivtid runt omkring, och orkar jag inte det blir det inget.

Därför sitter jag ensam på en lördag bakom datorskärmen, omgiven av mörker som rör på sig, som viskar.

Skrivande

13 år tidigare

21 januari, 2018

… knackade jag fram ord på den här burken, i det soligaste hörnet av makens lägenhet (där för övrigt tvillingarnas pappa bor i Kaninhjärta), och ett bokavtal var långt, långt borta. Ändå fortsatte jag kämpa, driven av drömmars längtan och envishet, en dåres starka övertygelse. För jag trodde att det låg i mina händer, att om jag jobbade för drömmen utan att ge upp skulle attraktionslagen bara ge mig den till slut, eller universum, eller ödet, or what not.

Jag hade eoner av tid, jag var ung, och 7 år senare (!) blev min dröm verklig.

Igår brunchade jag med mina vänner, en av dem fyllde nyligen år. Vi pratade om svårigheten med att få loss tid till saker när man blivit förälder och jag sa det högt för första gången: kanske lägga skrivet på hyllan ett tag? Fokusera på familj, jobb, hus? Ta det längre fram bara? De där eonerna är borta, kvar finns små kvartar här och där (I don’t do kvartar), och splittrade tankar (dagjobb, Rut, hus), och no room of one’s own. Jag är dock orolig för att jag, när skrivet väl är nedlagt, inte tar upp det igen. Att jag låter det ligga medan åren går och allting jag aldrig fått forma mina tankar kring ligger kvar i mig som i en sopbil, hårt komprimerat, oförbränt.

Sent igår, just innan läggning cirka 23:30, fann jag det:

 • Måndagar – skriv från valfri starttid till 11:30 här hemma, med tjocka hörselskydd och sovrumsdörren stängd, sen lunch, sen dagjobb 4 timmar
 • Tisdag-fredag – dagjobb från 8:00 sharp till 16:00 sharp, sen hem för att vara med Rut innan hon lägger sig

För utebliven lön tänker jag söka alla litterära stipendier jag kan och ignorera det faktum att jag inte tränar. Så! Livspusslet är lagt! Mitt livspussel! (!!!)

Hälsningar

🤯

Skrivande

Journalister, se hit!

17 januari, 2018

Jag behöver era minnen av första åren som journalist, särskilt dem från ett sommarvikariat på en liten ortstidning, allra helst i Kungsbacka:

 1. Vad fick ni göra?
 2. Hur gick arbetet till på redaktionen/hur fick ni era arbetsuppgifter?
 3. Hur såg där ut?
 4. Fick ni en egen plats?
 5. Hur var stämningen?
 6. Hur var chefen?
 7. Några roliga anekdoter?

Det är till boken jag skriver nu, jag försöker få till ett studiebesök på lite olika redaktioner men det här kan hjälpa mig långt! Maila svaren till forfattare @ christinljungqvist.se.

Stort tack på förhand!

Funderingar & tips, Skrivande

Göteborgsväder

16 januari, 2018

… kräver fodrade stövlar. Efter många vuxenår har jag äntligen förstått det här och fått ett par i present (decemberbarn).

I dag vankas kontorsröj på Mild Media, massa gammal elektronik som ska hivas, och i morgon ska jag skriva. Sen Denise Fernströms och Susanna Martelins fantastiska testläsar-respons har massor av trådar och idéer och scener poppat upp i huvudet på mig. Ser på boken med ny, klarare blick nu, så taggad på att få sätta igång!!

Dagjobb

Jobbglädje

12 januari, 2018

För första gången i mitt liv har jag så roligt på jobbet att jag längtar till måndag.

Hur sjukt?!

Jag längtar inte hemifrån, eller från den stundande helgen, bara … efter jobbskrivet, hetluften, alla kreativa proffs 🤓

Kolla bara! This is mine.

Familj & vänner

Barnomelett

… gjord på ett ekologiskt, handknäckt ägg, varsamt vispat samman med en matsked ekologisk, röd mjölk, stekt under lång tid på mellanvärme, strösslad med småskuren tomat och skivor av vällagrad ost, och som barnet inte ville äta.

😬

Familj & vänner, Funderingar & tips, Skrivande

Skriv för livet!

10 januari, 2018

Det här var jag förra veckan, när lokalfiket jag numer skriver på fortfarande hade storhelgstider (och inte öppnade förrän 10!).

Mitt skrivande har förändrats. Rut har förändrat det, och mig, som varje unge förändrar sin mamma. För(er)ut var Boken vad som fick större delen av min mentala energi, alla tankar och idéer, alla planer för dagen, nu är det hon. Och som jag älskar henne, behöver henne, det är inte det.

Det är insikten att tiden för första gången i mitt liv inte räcker till, på riktigt inte räcker till. Själen vill så mycket mer än kroppen klarar av, mina ben hinner inte med tankarna.

Jag bär på Rut i mitt huvud nu, och en vuxen skräckbok om Hanna Fagerström i desperat behov av att bli skriven, och dagjobbet på Mild Media, där jag ska få mer att göra framöver, och hemmastöket (när städade vi senast och vad ska vi äta?!), och träning, och husletande, to name a few.

Min fråga är: får man ihop det där sablars livspusslet? Eller måste man välja bort saker, viktiga saker, saker som avgör hur man mår?

Du som har barn och skriver och jobbar och lever i största allmänhet, hur gör du? Och klarar du det?

Familj & vänner, Förlag, Skrivande

Allting

9 januari, 2018

… kan hända det här året, jag börjar inse det nu. Det blir en del att göra och en del att fira, privat och karriärmässigt. Jag menar, drömmer man om hus, som vi gör, är det snart läge 🏡

Bara en sån sak.

Skrivande

Skrivklok

8 januari, 2018

6 år gamla ord  från precis innan jag debuterade med Kaninhjärta:

Jag vill ha ett vassare språk, ett som skär i hjärtat både smärtsamt och ljuvt. Jag vill veta saker om skrivandet, vara sådär skrivklok, med ett tag, publicerad redan. Jag vill skapa böcker som utvecklar och bidrar, som håller hög litterär nivå.

Är detta min generations akilleshäl? Vår ömma punkt som får oss att vilja ha allting bara ett musklick bort?

Vid middagen idag försökte jag återskapa ett citat jag läst en gång, every journey begins with one step, är det rätt så? Jag kände mig nöjd med mina steg, att vara mitt bland stegen, men den där ömma punkten ömmar ändå. Ibland önskar jag att allting kunde gå fortare, förutom åldrandet, att framgång plötsligt rasar ner över mig, att jag redan har ett vassare språk och vet saker om skrivandet och redan är publicerad och med i det offentliga rummet där författare diskuterar och skapar böcker som utvecklar och bidrar och håller en fantastisk nivå. Det där musklicket, jag kan inte sluta önska.

Tyckte det var fint att läsa nu.

Familj & vänner

Fredagsmys i Majorna

5 januari, 2018

Emil i Lönneberga medan maken lagar köttfärssås, så ska en vecka avslutas! Lina har ont i tanden, Emil försöker rida ut den, prima underhållning.

Vackert också, där i Småland, och så långt från världens surr. Tänk att vara barn på en sådan plats. Majorna är inte tokigt det heller, här bor väl 90 % av Göteborgs småbarnsfamiljer! 🤘🏻

Författarskap, Funderingar & tips

Facebook under lupp

13 timmar efter publicering såg det ut som på bilden. Över 100 gilla-markeringar, vänner till vänner till följare som sett och kommenterat, ett par tusen användare som ögnat förbi i sitt flöde … jag läste Sölve Dahlgrens inlägg gällande trender i bokbranschen inför 2018 och insåg att han satte ord på en känsla jag haft ett tag:

Har du en Facebooksida (författare, bokhandlare, förlag, bibliotek) så har du säkert redan under hösten märkt av att dina inlägg når ut till färre läsare och får mindre spridning än för ett år sedan. Det är egentligen bara en fortsättning på det som redan tidigare är Facebooks utmaning – allt mer innehåll publiceras samtidigt som medlemmarna inte kan se fler inlägg än de gjort tidigare. Förr pratade man om att ett inlägg på en Facebooksida visades för 8 procent av dem som gillade sidan. Om inlägget får reaktioner eller kommentarer så visas det för fler. Om det delas når man utanför gruppen av fans.

Hur fungerar algoritmen? Som en av mina följare kommenterade: ”de vet inte ens själva”. Mitt inlägg verkar ha fått just den effekten att ju fler som gillat, kommenterat, desto mer har algoritmen öppnat upp för det. Det smått ovetenskapliga testet gick i vart fall bättre än mina lågt ställda förväntningar (tyngda av faktum att Instagram också kör en algoritm som styr när ens bilder visas för följarna, alltså spelar det ingen roll om du själv har en plan med tidpunkt, bild, text). Utifrån inläggets statistik finns bara vissa delar att läsa ut, jag hade velat kunna se en sammanställning eller graf över vilka som är mina följare (en uppskattning ger hälften följare, hälften vänners vänner), hur många procent som fått se inlägget kontra dem som interagerat, hur inlägget rört sig (kedjorna), någon som vet om det går att gräva fram?

Det här vet jag i vart fall: allt mer sprids via Facebook och Instagram, allt färre syns, och du som användare får mindre och mindre kontroll. Vi som läser andras inlägg börjar också bli trötta på mängden, varför algoritmerna alls tagits fram, och det här, sammanlagt, har gjort mig kliande sugen på att köra härifrån istället. Kanske en tråkig slutsats (och det betyder inte att jag försvinner från de andra ställena!), men jag tänker på det Austin Kléon skrev om att behålla sin domän, sin webbplats, oavsett vilka nya plattformer som tas fram – att låta hemsidan vara källan, och på något sätt göra den enkel att följa, ungefär som Instagram, med en fungerade evenemangskalender och delningsalternativ, som Facebook, men utan algoritmer.

Jag tror på den idén.

Familj & vänner, Skrivande

Den olydiga

… småbarnsföräldern, som inte lägger sig i tid utan pillar med hemsida, ror ihop varma mackor, kollar Modern Family. Hon tror hon har all ork i världen, att hon klarar att gå upp i tid till jobbet oavsett vad.

Don’t be like Christin.

Ser på den här veckan som en learning-by-failing, tillbaka till verkligheten efter mammadagarna, och att det nästa vecka är allvar. Då vankas spännande möte på dagjobbet (Mild Media) om min skrivtillvaro hos dem och ännu en ren skrivdag åt boken (arbetstitel Fantom) – skrivet i onsdags gick kanon!! Kanske, kanske för att jag släpper taget om Rut en bit, eller för att jag börjar hitta mitt skrivande mammajag.

Familj & vänner

Hej från verkligheten

Efter dagjobbet på Mild (webbyrå) kommer jag hem precis i tid för att leka den sista lilla timman med Rut innan kvällsmål, tandborstning, bokläsning, sov. Gäller att gå rejält in och göra det mesta av’et! 🐶🦄⚽️🥁🚗🐰🙈

Årssummering

Mitt 2017

18 december, 2017

2017 var året då vi skulle köpa hus (förlåt min besatthet, det är beyond huslängtan nu, mer som ett existentiellt behov), så blev det inte. Istället slet vi för att få ihop tillvaron och det gav både toppar och dalar.


Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut? 
Jag hade sagt till mig själv att jag efter Ruts 1-årsdag skulle ta tag i skrivandet igen, samtidigt som jag redan hade stora planer på var jag skulle dyka upp och medverka när Vita Tigern väl var ute. Det blev en del tågresande och nya upplevelser bara därför:

Uppsala och årets Swecon (Kontur), där jag bland annat satt i panel med Henrik Fexeus, Sofia Falkenhem, Mats Strandberg och Anders Björkelid. 

Sollentuna och sista Multicon någonsin, där jag satt i panel med Anna Arvidsson och Sara Bergmark Elfgren, modererade av Christine Lundgren.

Genomdrev du någon stor förändring?
Jobbet jag la ner på att nå ut med Vita Tigern, det kan man kalla förändring, och på många sätt synd att jag förstod grejen så sent (det tycks göra skillnad för böckerna när författarna kuskar runt och söker läsare på olika sätt). Önskar att jag hade lagt ner samma glöd på Kaninhjärta, Fågelbarn och Rävsång.


Unboxing.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Lars + Eva = Noel ????

Vita Tigerns släppfest på Steampunk Bar i Göteborg!Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?
Som småbarnsmamma har jag än sämre minne än tidigare och det säger en del … borde väl äta fiskleverolja. Men tur nog har jag skrivit upp viktiga datum: 9 augusti, när jag valde att skriva hemma istället för på stadsbibblan och Rut tog sina första steg mellan mig och Kristoffer i köket!

Dog någon som stod dig nära?
Nej, men min mans mormor, Elise, som Rut fått sitt andranamn ifrån.

En av alla signeringar.

Vilka länder besökte du?
Räknas Skåne?

Bästa köpet?

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Saknar du något från år 2017 som du vill ha år 2018?
HUS, GOD DAMMIT!

Vad önskar du att du gjort mer?
Skrivit. Jag behöver det som andra behöver luft – blir smygande olycklig och känslomässigt, tankfullt förstoppad när jag inte gestaltat på ett tag.


Rut och jag under en av alla hustittar vi gjort under året.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Grubblat.

Favoritprogram på TV?
Många (småbarnsföräldrar + Netflix = sant!), men bland annat Mindhunter, Allt för Sverige, Better call Saul, På spåret.

Sommaren som var.

Bästa boken du läste i år? 
Ordbrodösen, Anna Arvidsson

Största musikaliska upptäckten?
Steve Earle (Oxycontin Blues!!)

Höstfesten på Piratförlaget, Patrik Bergström, Filippo Onez Vanzo och jag.

Vad var din största framgång på jobbet 2017?
Den här lilla, vita pärlan + att tjänsten jag har på byrån verkar utökas till årsskiftet, att jag ska få skriva än mer professionellt!

Din största framgång på det privata planet?
Jag börjar återfå mitt jämna humör, det jag hade innan Rut (och innan hormoner + sömnbrist), vilket ger stunder av total nöjdhet. De stunderna är fina.


Största misstaget?
Mina alltid så höga, långt förutfattade förväntningar + bristen på träning, särskilt av rygg, axlar och armar.


Medverkade i En förbannad podd under Bokmässan!Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Barn innebär ett visst mått av känslostormar, så både gladare och ledsnare.

Vad spenderade du mest pengar på?
Rut, sen mig själv.


Utbudsdagen i Göteborg!

Något du önskade dig och fick?
Tidningsrecensioner, Vita Tigern i tv, radiointervju och så vidare, och sol på Ruts födelsedag så att vi kunde fira henne nere på gården:

Något du önskade dig och inte fick?
Mer tidningsrecensioner och fler läsare.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017 ?
Själva dagen var ganska lugn, blev väckt på sängen med skönsång och presenter och senare på kvällen lagade min man middag. Följande lördag däremot knödde vi in 14 personer (alltså min innersta familj) i vårt kök och serverade lunch, sen tog min man med mig ut på middag på Champagnebaren (jättemysigt!).

Bokskåpets adventsmingel, Lisen Adbåge, Kerstin Lundberg Hahn, Linnéa Krylén och jag.Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Hus, slutsåld förstaupplaga, fler skrivdagar.

Vad fick dig att må bra?

Vem saknade du?
Efter sommaren, när jag började jobba 50 % …

De bästa nya människorna du träffade?
Noel, Anna Arvidsson.

Mest stolt över?
Rut, Vita Tigerns medverkan i årets Musikhjälpen och det korta snacket jag körde med Ada Wester i Piratförlagets monter under årets Bokmässan!

Högsta önskan just nu?
Att vi köper hus innan våren.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Jobba för att tjäna pengar – det blir helt enkelt mindre skriv, en dag i veckan. Dessa dagar ska jag försöka göra så mycket av som möjligt, dessutom håller jag i skrivande stund på att boka lite beta-läsare. Och en förläggare har mina 50 första sidor av Fantom (arbetstitel), hon ska återkoppla i februari. Vi får helt enkelt se hur annorlunda nästa år blir …

Vita Tigern

Musikhjälpen 2017

12 december, 2017Saxat från Bokhoras blogg: 

Musikhjälpen drar igång idag! Och därför också den traditionsenliga Bokbloggarhjälpen. Wohoo!
I år har 32 st böcker donerats av förlag och författare. Rekord! Tack till alla er! Bland mycket annat hittar du i år: bästsäljare, Augustpristagare, poeter, brittiska tv-serieskapare och serietecknare.
Samtliga auktioner har utropspris 1 kr på tradera och pengarna går direkt in till Musikhjälpenkontot. Alla böcker skickas ut innan julafton med spårbar frakt så passa på att köpa bokklappar nu när pengarna går till en så god sak som det gör i år: att motarbeta sexhandeln med barn.
Alla bokauktioner finns här: tradera.com/search?q=bokbloggarhj%C3%A4lpen


Litteraturevenemang, Vita Tigern

Glöggmingel hos Bokskåpet!

20 november, 2017

Saxat från boklådans Facebooksida:

Glöggmingel med lite godsaker, musik, julklappstips och sagolika erbjudanden inför jul!

Anmäl dig gärna på info@bokskapet.se för att vara säker på att få en plats till denna fina kväll!
Biljettpris 30kr

Kom och lyssna på:
Niclas Abrahamsson, förgyller kvällen med att sjunga och spela från sin rykande färska CD.
Lisen Adbåge, presenterar sin nya bok Samtidigt som, smått genialisk bilderbok för de yngsta.
Linnéa Krylén, pratar om sin Handbok för kartläsare som inspirerar den mest kartmotvillige till att älska kartor.
Christin Ljungqvist, berättar om Vita Tigern, ett äventyr från framtida Göteborg i steampunkmiljö som är omöjlig att lägga ifrån sig 
när man börjat läsa.
Kerstin Lundberg Hahn, i år aktuell med Pojken från längesen, en oförglömlig både spännande och finstämd historia.

VARMT VÄLKOMNA!


Bokskåpets vänners foto.

Författarskap, Litteraturevenemang

Bokcirkla med mig!

8 november, 2017

I december månad, då vi behöver kura ihop och läsa som allra mest, bokcirklar Dynamo (Göteborgs Stadsbibliotek) min senaste bok Vita Tigern. Bokcirkeln passar dig som är 13-25 år och gillar att läsa, och jag kommer att gästa cirkeln den 14e december kl. 17:00.
Såhär går det till: inför varje träff läser alla den utvalda boken, sedan pratar man om sin läsupplevelse, så mycket eller så lite man vill, och får gratis smörgås och te. Om en författare gör besök kan man dessutom passa på att bolla tankar och ställa frågor.
Not to miss, alltså! (!!!) Välkomna.

Anmäl dig hos Jonas på jonas.asp@kultur.goteborg.se

Böcker

35 %

31 oktober, 2017

… av svenska föräldrar läser inte för sina barn. LÄSER INTE FÖR SINA BARN. Jag blir fan arg.

Man ger någonting oersättligt till sitt barn genom att läsa för det, jag tänker att det är en av de minst kostsamma, minst ansträngande gåvorna barnet kan få. Jag menar, i lässtunden sker inte bara allt det där vi redan vet, som att barnet får ett rikt vokabulär och lär sig sympatisera med andra människor, andra varelser, man får även en stund av närhet och kärlek, av stillsam vila ihop. En stressad dag omvandlas direkt till lugnt fokus, bara genom att öppna en bok och uppleva den tillsammans.

Därtill får barnet rent oförglömliga minnen av dig som förälder, jag minns fortfarande hur min mamma vände blad, bara en sådan sak! Jag minns hennes värme, hennes doft, och kärleken som en boll i min mage. Hennes totala närvaro hos mig, med mig.
Tänk, att missa det? Jag blir inte bara arg, jag blir ledsen för dessa barns skull ????

Författarskap, Litteraturevenemang, Vita Tigern

Utbudsdagen i Göteborg

29 oktober, 2017

Datum: 24 november, 2017
Tid: 09.00-15.30
Plats: Göteborgs litteraturhus 

Gata: Heurlins Plats, Göteborg
Anmälan: Läs mer och anmäl dig här

Dagen där närproducerade västsvenska, och en och annan långväga barn-och ungdomsboksförfattare, illustratör och serieskapare presenterar sig och sitt arbete.

Det kommer att handla om forskning kring nyskriven LL-litteratur för unga, olika genrer, teman och hur man kan nå ut och främja läsning bland unga genom en podd.

Välkomna till en dag där du får träffa forskare, författare, serieskapare och läsfrämjare i en härlig kompott!

Program

 • 9.00 Samling med fika 
 • 9.30 – 10.20 Lättläst ungdomslitteratur Anna Nordenstam 
 • 10.30 – 11.15 Hemligheter, utanförskap, perspektiv och möten mellan olika världar Sara Lövestam 
 • 11.20 – 11.40 Vita tigern Christin Ljungqvist 
 • 11.45 – 12.05 Att skriva lättläst för unga Ann Charlotte Ekensten 
 • 12.05 LUNCH på egen hand 
 • 13.15 – 13.35 Arrangörsstödet – så funkar det, praktiskt kunnande för bokare och andra. Jenny Berner, Kultur i Väst och om Barnboksnätet och Författarcentrum Väst
  Pia Johansson, Författarcentrum Väst
 • 13.40 -14.10 Jannah – socialrealistisk science fictionberättelse i serieform. Frida Ulvegren och Johan Jergner-Ekervik 
 • 14.15 -14.35 Hejdå tonårsångest. Louise Halvardsson 
 • 14.40 -15.00 Jag och du. Inti Chavez Perez 
 • 15.00–15.30 Liveinspelning av Dynamopodden – en lekfull podcast om böcker, serier, spel och massa annat! Vad blir månadens OMG? Vad kommer ut ur boktitelgeneratorn?
  Med Frida Ulvegren, Christina Roos och Jonas Asp från Stadsbibliotekets ungdomsavdelning Dynamo. 
 • 15.30 avslutande kaffemingel 

Dagen är gratis men vi vill att du anmäler dig senast den 17 november.

Arrangörer är Kultur i Väst i samarbete med Stadsbiblioteket Göteborg och Författarcentrum Väst.

Författarskap, Litteraturevenemang

GBG Romanfestival

11 oktober, 2017

… som jag tror kommer bli helt jäkla superb, kolla bara in vilka författare som kommer!

Mats Strandberg och jag kör ett scenprat på söndagen 19 november kl. 15:00-17:00, kort presentation:

Räds inte mörkret – ett samtal om att skriva skräck

I mer än tvåhundra år har författare sökt sig till det mörka och skrämmande för att utforska naturens och människans väsen. Mats Strandberg och Christin Ljungqvist är två svenska författare som hittat inspiration i skräcklitteraturen.
Mats Strandberg frammanar i Stephen Kings anda onda världar som bryter in i det mest vardagliga. Christin Ljungqvist skriver i en gotisk tradition om mänskliga relationer på gränsen till det övernaturliga. Möt dem i ett samtal om skräckromanens lockelser.

Biljetter köper man här.

Bokmässan i Göteborg

Bokmässan 2017 – the true story

8 oktober, 2017

Mässinlägg som detta tenderar ofta vara mest för den som skriver det, inte så stor behållning för läsaren, am I right? Jag ska försöka göra det intressant om någon ändå är nyfiken, samt skriva det som ett kom-ihåg för bloggen.

TORSDAG

Kl. 12:00 satt Ada Wester, förläggare på Lilla Piratförlaget/Gilla Böcker, och jag på Piratförlagets scen i 10 minuter, ”10 minutes of fame”, och pratade om Vita Tigern, bra publik, bra stämning, kände mig pepprad av kärlek och support. Bilden tog eminenta Saga-Mariah Sandberg. Efteråt flöt jag runt, stötte på Patrik Lundberg, åt en wrap och lyssnade på hans prat om krönikeskriv på Aftonbladets scen, besökte tidningen Skrivas scen, timade in Kristina Hårds och Frida Arwen Rosesunds prat om serier, Charlotte Cederlunds och en kvinna till, vars namn jag visst glömt bort, om att slåss med sina böcker, och i kaféet intill råkades jag och Christine Lundberg, tidigare förlagskontakt, numera författare också. Det var en fin känsla att träffa så många jag känner, en insikt som slog mig; att jag börjar få upp ett gediget kontaktnät.
Kl. 17:45 började minglet i montrarna, jag hängde så klart på Lilla Piratförlagets, fick träffa Elin Säfström, Alex Haridi, Johan Ehn, Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo, Martin Stenbeck, Helena Dahlgren och många fler, supertrevligt! Och bra social övning, nog för alla oss som skriver …
Kl. 19:30 knödde vi in oss i taxibussar och for till Byns Bistro för en, som alltid, magiskt glimmande förlagsmiddag som man sedan går ifrån med hjärtat lite utanpå kroppen, pulserande av varm glädje över att få höra till.

FREDAG

Kl. 17:00 signerade jag efter Mats Strandberg och Sofia Falkenhem i SF-bokhandelns monter, träffade bland andra Alekzandra Kelahaara, bibliotekarie på Fyren i Kungsbacka, som tog bilden ovan! Hade som plan att skriva typ hela dagen i lobbyn innan, sedan blev Rut sjuk och allting kastades om. Hann med någon timme bara, men det var en golden hour; satte ett bra kapitel i vuxenuppföljaren till Fågelbarn.  
LÖRDAG

Kl. 10:00 hade jag möte med min agentur, Brandt New Agency, i Rights Center, spånade lite baktid, nutid, framtid.
Kl. 11:30 träffade jag Ada Wester i montern för en kort eskort till Press Center och Katta och Fia, som bland annat driver En förbannad podd – en verkligt kul medverkan som gav mersmak, radio/podd är verkligen ett kul medium! Går att lyssna på här.
Kl. 13:00 lunchade bloggare/skribenten Denise Fernström och jag i det nybyggda lobbykaféet, 
kl. 14:30 fikade jag med Charlotte Cederlund, sedan gav jag mig av hem i en halvt nedstängd stad och ett vakuum som uppstod efter demonstrationen, där folk drällde runt och alla såg ut att undra. Men det gick bra, inte ens hälften så dramatiskt som media vill framhäva. 
SÖNDAG

Kl. 15:00 pratade Ada Wester och jag på Bibliotek- och Berättarscenen, min största punkt, vi fokuserade särskilt på människorna som flyr/flyttar på sig även i vår framtid och parallellerna som finns i Vita Tigern med idag, det blev ett bra samtal.

Efteråt signerade jag några böcker och följde med Ada och Klara Bjelkenäs till montern där jag tog adjö av alla, söndagarna på bokmässan är verkligen knepiga … det vilar ett slags bitterljuv känsla i luften, folk har börjat åka hem trots att mässan ännu pågår, ungefär som när man känner skiftningen mellan sommar och höst, just innan uteserveringarna monteras ner. Det är vackert, det är sorgligt.

Jag avslutar med att citera mig själv i ett instagraminlägg: 

”Nu står jag en stund innanför entrén och andas det sista av mässluften, tänker på det massiva jobb som ligger för @bokmassan ett år framöver. För ett är säkert: de kan inte upprepa sitt misstag, det skadar deras anseende och trovärdighet. Dessutom bjuder deras låga acceptans upp till våldsdåd. Vår tid är avgörande för dagarna som ska komma, och som ett stort företag har de makten att styra framtiden i rätt riktning, eller fel.”

Författarskap, Litteraturevenemang

Fika med mig!

4 oktober, 2017

Är du mellan 13-19 år kan du författarfika med mig 27 oktober kl. 18:30 på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka! Jag kommer att berätta om mina böcker och mitt författarskap, alltsammans kostar gratis, fikan likaså, och vi ska dessutom, vad jag fått höra, pyssla och köra piñata! (!!!)
Inget man vill missa, alltså.

Ingen föranmäla krävs. Nedan hittar du lite mer praktiska detaljer:

Rummet ”Kungen” på Kulturhuset Fyren
Borgmästaregatan 6
434 23 Kungsbacka
Tel: 46-0300-838020
Epost: bibliotek.info@kungsbacka.se
Hemsida: www.ungikungsbacka.se

Bokmässan i Göteborg

Bokmässan 2017

5 september, 2017

Två allmänna punkter där jag hoppas att vi ses:

➳ torsdag 28 september kl. 12:00 på Piratförlagets scen, Ada Wester och jag pratar om Vita Tigern, skrivande, you name it + signeringshäng i montern efteråt! Not to miss!
➳ fredag 29 september kl. 17:00-17:45, jag signerar Vita Tigern i SF-bokhandelns monter, kom förbi!
söndag 1 oktober kl. 15:00 på Biblioteks- och Berättarscenen, Ada Wester och jag pratar om Vita Tigern för alla er som missade första tillfället, eller för er som inte kan få nog!
Välkomna!

Sedan ska det dineras, poddas, poddas lite till, drinkas och minglas och knytas kontakter, allt det där vansinniga samtidigt härliga som inte riktigt går att förbereda sig på – man bara sugs in, tuggas runt och spottas ut på andra sidan, mörbultad, eländig och lycklig på samma gång.
Ah, bokmässan, typiskt dig. Snart är du här med ditt vidöppna gap.

 

Bokmässan i Göteborg, Skrivande, Vita Tigern

KUPP!

20 augusti, 2017

En ganska harmlös sådan, men ändå …

Såhär är det: jag får inget seminarium på Bokmässan i år och det är JÄTTETRÅKIGT. Särskilt med tanke på vad Vita Tigern handlar om (migration, diktatur, nationalism, isolationism, värdet i att hjälpa varandra/svårigheten i att hjälpa varandra, vårt framtida klot, och vilka slags fordon vi kör då), det behövs att vi pratar om det här, särskilt i år. Särskilt för de unga.

Därför tänkte jag anstifta ett slags kupp: jag skulle önska att ni, alla ni som någonsin läst mig, kommer till mina scenframträdanden och FYLLER BÄNKRADERNA. Ta med alla ni känner! Farmor, grannen, en avlägsen kärlek! Gärna att några blir tvungna att stå upp. Gärna att ni ställer så många frågor efteråt att vi drar över på tiden. Gärna att vi är lite muntert stökiga, sådär? För om vi gör så, exakt så, KAN inte Bokmässan låta bli att bjuda in mig till ett storseminarium om Fantastik och SF för unga/Dystopier/Politik i ung litteratur/Subgenrer inom litteraturen/Varför man skriver framtidsböcker/Skrivandet som terapi, ett slags omvänd biblioterapi, nästa år. They simply just can’t.

Och bara som ett tillägg: det är helt tillåtet att bära färdglasögon, korsett eller annat passande. Jag kommer se ut ungefär såhär:

Skrivande

Veleriet

12 augusti, 2017

Ja, jösses, som jag har velat det senaste. Från dess att Rut föddes har mitt skrivande förändrats: samma penna, samma nivå på berättandet men en annan motivering. Den att all fokus flyttats till henne, och att det jag gör indirekt påverkar henne, och att det då inte känns särskilt aktuellt att sitta instängd på kammaren, eller iväg på stadsbibblan, och syssla med nåt som kan bli stort men också litet istället för att bara … vara med henne. Eller jobba och tjäna pengar som kan ge oss ett bättre bo, en bättre tillvaro, roligare semestrar, ett pensionsspar.

Och sen inser jag att allt mitt inte ska kretsa kring Rut. Barn som växer upp så, med sina föräldrars obrutna fokus och förhoppningar, sina föräldrars åsidosatta drömmar, planer, behov, de bär mycket på sina smala små axlar. Jag skriver inte för nån annans skull. Jag skriver inte för att tjäna pengar. Allt jag gör kan inte ha ett pengafokus för då dör jag.

Antingen skulle jag skriva en vuxenthriller om Hanna Fagerström, då jag rent krasst tror den kan sälja mer än mina ungdomsböcker, eller så skulle jag skriva uppföljaren till Vita Tigern: Svarta Tigern. Jag valde det sistnämnda.
Jag valde med hjärtat.
Jag älskar den lilla tösen Avalon, och nån måste berätta hennes historia. Hon ska ju betyda enormt mycket för vårt framtida land.

Litteraturevenemang, Vita Tigern

Höstschema

5 augusti, 2017

⧫ SEPTEMBER

/28 – BOKMÄSSAN, medverkar på Piratförlagets scen kl. 12:00.
⧫ OKTOBER
/1 – BOKMÄSSAN, medverkar på Biblioteks- & berättarscenen kl. 15:00-15:20.
/27 – medverkar under litteraturkväll för ungdomar på Kulturhuset Fyren, återkommer med detaljer.
⧫ NOVEMBER
/19 – medverkar i författarpanel på Föreningen Skrifts romanfestival, återkommer med detaljer.
/24 – medverkar på Utbudsdagen/Närproducerat, återkommer med detaljer.
⧫ DECEMBER
/14 – medverkar i bokcirkel på Stadsbiblioteket Dynamo