Som om/som att


Okej, hjälp mig nu, alla språkvetare där ute, alla skribenter och författare och så vidare; som om eller som att, och vad är skillnaden? Jag kan inte fastställa vilket som är korrekt, “som om veleri går i släkten” eller “som att veleri går i släkten” 🙂 är det tänkt såhär; “en grönsak ska koka i cirka tjugo minuter, som om den får lite salt i vattnet smakar desto godare”? Och sedan; “Det var dagen efter och Mary sov länge som att hon inte ville träffa Anne eller mamma”?
Är jag rätt ute nu? Söta rara Sara Kipara, hjälp!

Christin

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

Du kanske också vill läsa:

Barnboksmanus inlämnat

Mitt barn – min musa

Äntligen skrivdag

6 kommentarer

 • Anna
  19 maj, 2011 at 11:38

  Halloj!
  Är ingen expert men skulle säga att "som om" gäller i samtliga fall och att "som att" är talspråk..? Den där meningen med grönsakerna förstår jag överhuvudtaget inte hahaha 😀

 • Monica O Kolkman
  19 maj, 2011 at 13:22

  Förstår inte heller riktigt meningen med grönsakerna… 😉

  "som att" är väldigt konstig svenska för mig. Måste vara "som om", tror jag.

 • Christin
  19 maj, 2011 at 18:24

  Den där meningen med grönsakerna, då tänker jag, OM man saltar smakar de mer, alltså, "som, om man saltar dem, smakar mer", med kommatering. Men jag är fortfarande osäker för jag hittade precis ett exempel på "som att" i Elin Boardys bok och det såg riktigt ut och det var i princip "hon ville inte mer, som att hon hade tröttnat" eller liknande. Som att, som om, som att, bah… tror snarare att som om är talspråk, taget från Lisa Nilssons "sooom oooom himlens alla små stjärnor sjöng för dig" 🙂

 • Christin
  19 maj, 2011 at 18:48

  Jag tror jag har det! "Som om" använder man exempelvis "han skrattade som om han aldrig hade hört något så roligt förut", och "som att" i direkt anslutning till ett verb, exempelvis "som att gunga sin själ i en hammock", vad tror ni om det?

 • Anonym
  26 december, 2011 at 18:33

  Det ska utan tvekan vara "som om". Fast Jan Wallentin skriver konsekvent "som att" i sin bok Strindbergs stjärna… Otroligt irriterande faktiskt. Har de inga redaktörer på Bonniers?

 • Anonym
  22 april, 2012 at 09:44

  Språkrådet skriver om detta: http://www.sprakradet.se/servlet/GetDoc?meta_id=2120#item101900

  Varsågod!

Lämna en kommentar

Denna sida uppdateras tisdagar och söndagar.

Christin Ljungqvist

Christin Ljungqvist

Jag debuterade som författare 2012 med Kaninhjärta, en skräckbok för unga vuxna. Den fick ett varmt mottagande av både läsare, bloggare och litteraturkritiker. Därefter har jag släppt ytterligare tre böcker, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Jag bor i Göteborg med min familj och jobbar som copy/contentwriter på en av stadens webbyråer.

Kontakt

Har du frågor eller vill boka mig för intervjuer, framträdanden eller annan form av medverkan?

Vinn en signerad Vita Tigern!

Tidigare inlägg

Populära inlägg

Följ mig via e-post eller Bloglovin!

Follow