Skrivande

Veckans skrivtips, hoppsan!

Något jag fullständigt glömde bort i måndags, ju! Fy skäms!

Hur kritisk ska man vara mot sig själv och sin idé under skrivandets gång?

Under skrivandets gång tycker jag att man inte ska vara kritisk. Det hindrar åtminstone mig från att fullfölja och avsluta. När jag skapar behöver jag vara förbehållslös och fri, försöka ha roligt, och följa magkänslan, och vika från vägen jag stakat ut om det känns rätt, och låta mina karaktärer utvecklas, kreativ och tillåtande. Och jag försöker att aldrig ignorera en tanke eller känsla av lathet – lathet hör inte hemma i ett mästerverk. Utan jag försöker följa sådana tankar och känslor, jobba mig genom dem.
När det sedan kommer till redigeringsarbetet är ett bra tips att du låter texten vila, gärna en månad, och att du ställer om mentalt till redigeringsarbetet, att du tänker dig att texten är någon annans och att du korrigerar, rättar, kräver utveckling och stryker på precis de ställen du tycker (smit inte undan och lata dig!).

Finns det dagar då du inte skriver alls?

Absolut. Jag tror man behöver se på detta nyktert; man kan inte skriva jämt. Ibland måste man få leva också. Som sagt handlar det om att prioritera. Sedan säger vissa som skriver att man ska hålla skrivandet uppe, liksom varmt, men det där tror jag är individuellt. När mitt skriv vilar händer också saker med det som kan vara spännande.

Hur gör du för att få djup i karaktärerna? Några knep?

Ställ alltid frågan; hur skulle du ha reagerat i denna situation? Hur skulle din mamma/din vän/din lärare ha reagerat och handlat? Tänker jag så, om mina nära och kära, hittar jag oftast realistiska reaktioner och följder. Och när det kommer till dialoger; högläs dem. Säger man verkligen så? Låt talet komma fram, dialoger tycker i vart fall jag inte ska vara ”skrivspåkiga”. Å andra sidan har jag väldigt svårt för dialektala dialoger (”va sa ho?”), men jag använder alltid ”dom” istället för ”de/dem”, och ibland ”va?”, eller ”nä”, när det passar.

Hur bestämmer du vad i handlingen som läsaren ska kunna gissa eller ana på förhand och vad som ska bli en total överraskning?

Läsaren förstår alltid mer än man tror – det är en regel. Vi som läser har oerhörda känselspröt. Sedan är det svårt att säga på rak arm, utan ett exempel, men det värsta som finns är att bli skriven på näsan så känn dig fram med detta.  Lagom med mystik och lager på lager är, ja, lagom.

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *