Skrivande

Veckans skrivtips

Hur bygger du upp ett kapitel?

Det är olika, men jag gillar imperfekt (dåtid) då man kan skapa en ”om jag bara hade vetat”-ton, liksom ödesmättat, och sedan brukar jag alltid försöka börja med en händelse, och blir kapitlet långt delar jag upp det i stycken (med mellanrum) så att läsaren har någonstans att pausa.

Hur bygger du en karaktär? Gör du person-beskrivningar i förhand?

Jag har faktiskt ett karaktärs-dokument där jag stagat upp de mest grundläggande frågorna (födelse, adress, utseende, favoritfärg, favoritförfattare, favoritmusik, jobb), och jag fyller i det för varje karaktär. Sedan växer ju karaktärerna fram under skrivandet (och det måste man låta dem göra!).

Jag har så svårt för att skriva så att man rycks med – tips?

Om du satt vid en lägereld med ett gäng ungar, hur hade du berättat en saga då för att fånga deras uppmärksamhet? Det ska brännas. Eller hur?

Var sitter du oftast när du skriver?

Vid mitt skrivbord. Ibland blir det lite statiskt här, och då tar jag med mig datorn på en skiva och sätter mig i soffan eller i fåtöljen, ibland i sängen.

Vilket är det mest udda stället du har skrivit på någon gång?

Jag har nog inget udda ställe, men jag har suttit under ett parasoll i skuggan, mitt i högsommaren, och det skiljer sig rejält från min vanliga plats.

Skriver du för hand eller direkt på datorn?

Direkt i datorn, just för att jag där skriver ungefär lika snabbt som jag formulerar mig. Skriver jag för hand finns risken att jag tappar bort meningarna på vägen. Men jag har min moleskine, det är ett gott tips; ha alltid en anteckningsbok (inspirationsbok) där du samlar alla skrivrelaterade tankar (det kan vara attgöra-punkter till nuvarande manus eller idéer till andra manus, eller små teckningar).

Hur gör du för att kunna fokusera på skrivandet?

Det kallas självdisciplin, och har inte med skrivandet som sådant att göra, utan din bestämdhet; om du verkligen, verkligen vill någonting, slutför det. Bestäm dig och kämpa, det är den hårda sanningen.

Hur långa skrivpass kör du i snitt?

Jag kan sitta i timmar, en hel dag, inpå sena natten, och slarva med min mat. Det är inget bra tips, men jag märker att jag har svårt för att slita mig när jag väl har bestämt mig för att slutföra.

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *