Orättvist


Visste ni att Kaninhjärta har “Under retur” som lagerstatus i bokhandeln, just nu? Vilket innebär att det, centralt, sugs in böcker från alla bokhandlar till centrallagren, för att sedan skickas tillbaka till förlagen. Vilket i sin tur innebär att jag står i butiken, träffar er läsare och inte har min bok att signera och sälja till er, eftersom vi har sålt slut på våra Kaninhjärtan och inte KAN beställa nya.
Det innebär, med andra ord, att från nu tills Kaninhjärta kommer i pocket i slutet av mars uppstår ett vakuum som inte gör någon glad.
 
Vi debutanter har det inte lätt. Sällan är det väl så att någon av oss ens får ett år på hyllorna i de större butikerna innan vi plockas ihop och skickas tillbaka. Jag tycker det är orättvist. Sedan förstår jag, så klart, att nya böcker kommer, och gamla måste flytta på sig. Det jag menar är att böcker så snabbt blir gamla, och att ett år borde vara ett minimikrav för alla böcker, oavsett.
 
Kommer Hanna få stå längre på hyllorna? Jag hoppas det.
Christin

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

Du kanske också vill läsa:

3 kommentarer

 • Diana Lavesson, Bokhandeln Laholm
  28 januari, 2013 at 19:39

  Precis det du tar upp är också en av de viktiga anledningarna till att vi inte är med i nån bokhandelskedja! Hos oss står din bok fortfarande frontad, och vi har några signerade ex kvar. Precis så skall det vara när det är bra, eller hur? Vissa böcker skall bara finnas i bokhandeln, oavsett hur gamla eller nya de är, det tycker vi!
  Men du vet väl att förlaget rear förstaupplagan nu till februarirean…?

 • Musimus (M)
  29 januari, 2013 at 14:00

  Näää… Men nätet då? AdLibris t.ex.?

  Känner att jag står lite utanför den svenska marknaden då min första utkommer i UK = lite större marknad, lite fler försäjlningspunkter/alternativ (fast stinker boken så stinker den oavsett =/ ). Man kan hitta de mest obskyra skrifterna ibland bara ett sökord bort.

  Men vad händer med 'restlagret' som hamstras då? Sitter de på det tills pocketen utkommit så att det blir fjutt på försäljningen i pocketformat – sedan släpper de ut hamstringslagret igen? Eller dras fullt säljbara (och efterfrågade) böcker in 'bara-för-att' – och får aldrig mer se dagens ljus? Märkligt… lite skrämmande också =/

 • Christin
  29 januari, 2013 at 15:57

  Diana – ni är underbara, och svaret på hur en bokhandel ska överleva idag. Jag är så glad att ni finns! Ja, den ska visst ut i rean nu. Le bransch is tuff!

  Musimus – boken kommer gå att köpa via nätet, eller bokhandlar, men då på beställning. Annars är det pocket som gäller. Det går fort som attans i den här branschen, innan en bok betraktas som gammal.

Lämna en kommentar

Denna sida uppdateras tisdagar och söndagar.

Christin Ljungqvist

Christin Ljungqvist

Jag debuterade som författare 2012 med Kaninhjärta, en skräckbok för unga vuxna. Den fick ett varmt mottagande av både läsare, bloggare och litteraturkritiker. Därefter har jag släppt ytterligare tre böcker, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Jag bor i Göteborg med min familj och jobbar som copy/contentwriter på en av stadens webbyråer.

Kontakt

Har du frågor eller vill boka mig för intervjuer, framträdanden eller annan form av medverkan?

Vinn en signerad Vita Tigern!

Tidigare inlägg

Populära inlägg

Följ mig via e-post eller Bloglovin!

Follow