Böcker

Sommarläsnings-enkät

1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
Jag har redan börjat på en: Nattfilm av favoritförfattaren Marisha Pessl
Min pappa, Ann-Christine – Ester Roxberg
Enkel vacker öm – Klas Gustafson
Den dansande djävulen – Martin Widmark (research)
Prodigy – Marie Lu 

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Enkel vacker öm, för att jag försökt läsa den i stötar, och den är jätteintressant, men mest maler på i samma tonart exakt hela tiden. Förslag på bättre biografisk bok är absolut Min pappa, Ann-Christine. Ester är en enorm förmåga, och det är ju givetvis självupplevt mycket av det, vilket ger ett mer direkt tilltal. Men ÄNDÅ. Ester hade kunnat göra likadant som Klas, när han berättar om Monica Zetterlund i Enkel vacker öm, att hon stagade upp all information. Istället jobbar hon med bruten kronologisk ordning, blandar in dagboksanteckningar, anekdoter … det blir ett levande, narrativt berättande Ester tar fram. Enkel vacker öm är bara så sövande i sin berättarform.
 
3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
Brukar vara i skuggan, någonstans. Alltså, förmodligen plöjer jag mest böcker på vår Kroatien-resa. Annars har det blivit en del läsande i Botaniska hittills.
 
Jag låg fokuserat och läste medan Kristoffer smög runt med kameran.

Jag satt fokuserat och läste medan Kristoffer smög runt med kameran.

Sedan var jag tvungen att pausa, lite.
 
4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
I Kroatien. Eller Botaniska. Like I TOLD you. Här ljugs inte, eller myglas!
 
5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
NATTFILM! Kommer bli ÅRETS bästa läsning, ÅRETS!
 
6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
NATTFILM!
  
7. Strand eller hängmatta?
Hängmatta, om jag lyckas komma över en. Helt klart. När jag och Kristoffer har trädgård, då ska vi hänga upp parhängmatta och ligga där och läsa tillsammans, eller bara sova lite sommarmiddag.
 
8. Deckare eller roman?
Roman.
 
9. Favoritgenre?
Alltså, jag tycker både Marisha Pessl och Donna Tartt skriver lite magisk realism, de är REALISTISKA men det finns tydliga stråk av någonting annat, någonting overkligt och glimrande och rysligt. Därför säger jag magisk realism och hoppas jag har rätt.

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *