Familj & vänner,  Litteraturevenemang,  Vita Tigern

Bobyte, Augustpris & småsparkar

Jag vet inte hur jag tänkte när jag tänkte att 2016 skulle bli ett lugnare år. Fast det kändes å andra sidan fel redan då, i slutet av 2015, mer som en förhoppning än en reell förutsägelse. Till exempel visste jag att jag skulle bli mamma, och jag visste att jag inte skulle vilja bo kvar i vår lägenhet i Majorna, Göteborg, när barnet kommer med tanke på trappan utan hiss och katterna (vi behöver kunna släppa/slänga ut dem), och jag visste att vi skulle sälja vårt sommarhus för det hade vi redan kommit fram till, och jag anade att nåt skulle hända med Vita Tiger också. Det är rejäla grejer, alltihop. Jag får önska mig vila 2017 istället. Eller lära mig surfa på stressvågorna.

Den finaste.
Vi har visat lägenheten för fyra olika parter nu, till och med en dubbel visning i lördags (varför min man låg som en klubbad säl i soffan efteråt), alla tycker vårt bo är väldigt ljust, väldigt fräscht, jättefint, sen har vi ändå fått nej från tre och inget svar alls från fjärde. Det här med att byta är supersvårt! Människor är så kräsna och veliga! Särskilt när man inte får till ett direktbyte. 
Så jag blev smått hjärnstressad igår, frustrerad, uppgiven, trött – jag började möblera om vår lägenhet utifall att vi bor kvar här första tiden, fundera på i vilket rum vi skulle stänga in katterna när lilltutan kommer (hon får inte stelkrampssprutan förrän vid 3 månader, katter är inte som hundar som håller sig på golvet, de hoppar upp i bebissängar och vagnar och kan i värsta fall kvävas/bitas/rivas), exakt hur medtagen jag blir efter förlossningen vs. trapporna utan hiss, om vi kan be hyresvärden bygga om vårt kök och badrum så att vi får in vissa underlättande maskiner, och så vidare. Men egentligen är detta inte ett alternativ. Jag vill bo på markplan, med gräsmatta. Jag är en hustjej. Jag vill ut härifrån med mitt lilla knytt, tillbaka till grönskan och den friska, stilla luften. Det sitter i kroppen som en instinkt.
Ebba, den humörigaste av våra katter som nog kommer vara tuff mot lilltutan, Lilltutan och så jag.

Lilltutan har börjat sparka. Varje dag känner jag henne, särskilt vissa stunder på dagen/kvällen, och det är så konstigt! Det är nåt där inne! Ibland vrider hon runt så att magen blir stenhård, och så är hon bara cirka 20 centimeter från huvud till rumpa. Tänk, när hon är det dubbla! Hjälp. Jag läser på om förlossning, bebisskötsel och BVC, jag blir nervös/orolig/förväntansfull, jag gör mentala listor i huvudet, jag är i stort, stort behov av att få inreda det där barnrummet och få ordning på redet/nesting-suget börjar växa sig enormt. Vi försöker späda ut alla inköp och inhämtningar från vänner och bekanta som fick barn för ett tag sen, och snart ska vi lägga in beställning på ny barnvagn!

Sovrummet i ”sommarstugan”!

Nån gång i början/mitten av april kommer Ada Wester med första grovredigeringsrundan av Vita Tiger. Vi kommer köra ett par vändor med texten, sen låta den vila över sommaren tills hösten. Då drar förhoppningsvis finredigeringen igång, tillsammans med Klara Bjelkenäs! Allt beror på hur jag, och därmed också lilltutan, mår och hur arbetsduglig min hjärna är.
Jag nåddes idag också av den oerhört fantastiska, glada nyheten att Förläggareföreningen ska se över Augustpriset! Det är precis vad jag väntat på, så länge! Att de åtminstone kan tänka sig att diskutera saken, åtminstone kan tänka sig att ta kritiken de fått under flera år på allvar! Nu återstår så klart att se om det blir nån förändring, men det här är tillräckligt för nu.
HUZZAH!

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

6 kommentarer

 • Kristin

  Jag såg ett kattprogram en gång där en av kattforskarna själv var gravid. Hon berättade hur hon förberedde sina katter inför bebisens ankomst, bl.a. genom att spela upp bebisskrik för dem :). Sen gnodde hon in nya saker, som spjälsängen med deras doft så att det inte skulle bli för mycket främmande i hemmet och såg till att de hade ordentligt med egna platser där de kunde komma undan. Det verkade klokt att ta in katterna i förberedelserna. Vår katt, som tidigare var min systers, blev påverkad av barnens ankomst. Han blev stressad, mager och hade problem med magen, bajsade i lägenheten osv. Nu mår han prima men så fort vi får barnbesök blir han annorlunda och går undan. Man vill ju gärna att katterna ska acceptera ett barns ankomst så kanske hade det hjälpt om han varit lite mer förberedd, jag vet inte. Lycka till hursomhelst!

 • Christin

  Men wow!! Tusen tack för dina tips och tankar, det här har jag inte ens tänkt på. Vi ska absolut ta till oss av detta och pröva! 🙂 Tack tack tack!!

 • Christin

  Ja, säkerligen … jag har inte kommit längre än till "hur du är gravid" och "hur du tar hand om ditt nyfödda barn (dit graviditeten leder oftast)" – katterna vill jag bara ska hålla sig ur vägen, på nåt sätt. Men jag får allt tänka om där. Vi är ju en familj redan. Det är mest att katter, liksom andra djur, aldrig kommer längre än till "nej", "fy", "gå ner", fast de är över tio år gamla. Det är en bedårande samtidigt frustrerande liten livsform!! 😛 man kan liksom inte snacka med dem!!

 • Nina

  Det där med att bo "på fel ställe" är väldigt stressande.
  Vi flyttade från en liten tvåa inne i en stad till ett radhus med fem sovrum och stor gräsmatta i ett mindre samhälle när barnet var två veckor gammalt. Flytten var jättejobbig. Och det tog ett år för oss att landa; att få barn är en fruktansvärt stor omställning (på ett positivt och negativt sätt), men att samtidigt flytta och ha en man som bytte jobb (vilket min gjorde när barnet var 1,5 månad). Det tog musten ur oss helt. Men idag älskar jag vårt boende!

  Hoppas att det löser sig för er!

  Och yey för att de ser över Agustpriset!!!

 • Christin

  Ah men, precis. Det är det jag redan nu har på känn, hur det skulle kunna bli om vi inte lyckas flytta innan utan måste skjuta på det. Man vill liksom hinna boa in sig lite innan barnet! För sen måste allt, allt allt bara vara på plats, eftersom barnet i sig kommer kräva så mycket. Tack för att du delar med dig! Lyckligtvis har vi fått ännu ett alternativt byte som börjat röra sig, denna gång på ett lummigt ställe i Särö 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *