Skrivande

Austin Kleon – kungen av kreativa tips!

På svenska ”Stjäl som en konstnär”, här är några av de enligt mig bästa råden ur boken:

  1. ”Jag tror inte på konst. Jag tror på konstnärer” – Marcel Duchamp. Ta en kreatör vars verk du verkligen gillar, läs allt som är värt att veta om personen. Ta sedan tre kreatörer som han eller hon gillar och lär dig allt om dem. Gör om det så många gånger du orkar – skapa ett inspirationsträd. Sedan är det dags att skapa din egen gren.
  2. skriv inte det du kan, skriv det du gillar – skriv historien du vill läsa. Samma sak gäller för ditt liv och din karriär: varje gång du känner dig osäker på vilket steg du ska ta härnäst, fråga dig själv: ”Vad skulle göra historien bättre?”
  3. kreativa människor behöver göra tråkiga saker – det är då de bästa idéerna kommer! Diska, eller än värre: stryk skjortor.
  4. skaffa dig en väggkalender, som Jerry Seinfeld: hans väggkalender visar hela året på ett ark. Han ritar dit en ruta på varje dag och varje dag skriver han ett skämt och kryssar i rutan. ”Efter några dagar kommer du att ha en kedja. Fortsätt med det bara och kedjan kommer att bli längre och längre. Du kommer att gilla att se den där kedjan, särskilt när du har några veckor bakom dig. Det enda du måste tänka på nästa vecka är att inte bryta kedjan” – ett bra sätt särskilt för oss med skralt om tid att inte halka av banan hela tiden. Liksom, skriv en sida om dagen i ett år och tadaaa: ett manus på 365 sidor! Helt klart doable.

Austin Kleon pratar om boken:

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

2 kommentarer

  • Lina

    Men va läskigt med dubbelseende?! Jag antar att du kollat upp så att det inte är något allvarligare. Kul med uppdatering av bloggen så ofta, det är inspirerande. Även om jag kan sakna dig i sociala medier…

  • Christin

    Skitläskigt.. och deprimerande, man har ju sina ögon till allt! Förstår att jag saknas, saknar er också till viss del. Men upplever att jag blivit så mycket lugnare mentalt av att stänga ner mina kanaler och bara behålla en – min egen. Det är hållbart för mig just nu ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *