På svenska “Stjäl som en konstnär”, här är några av de enligt mig bästa råden ur boken:

  1. “Jag tror inte på konst. Jag tror på konstnärer” – Marcel Duchamp. Ta en kreatör vars verk du verkligen gillar, läs allt som är värt att veta om personen. Ta sedan tre kreatörer som han eller hon gillar och lär dig allt om dem. Gör om det så många gånger du orkar – skapa ett inspirationsträd. Sedan är det dags att skapa din egen gren.
  2. skriv inte det du kan, skriv det du gillar – skriv historien du vill läsa. Samma sak gäller för ditt liv och din karriär: varje gång du känner dig osäker på vilket steg du ska ta härnäst, fråga dig själv: “Vad skulle göra historien bättre?”
  3. kreativa människor behöver göra tråkiga saker – det är då de bästa idéerna kommer! Diska, eller än värre: stryk skjortor.
  4. skaffa dig en väggkalender, som Jerry Seinfeld: hans väggkalender visar hela året på ett ark. Han ritar dit en ruta på varje dag och varje dag skriver han ett skämt och kryssar i rutan. “Efter några dagar kommer du att ha en kedja. Fortsätt med det bara och kedjan kommer att bli längre och längre. Du kommer att gilla att se den där kedjan, särskilt när du har några veckor bakom dig. Det enda du måste tänka på nästa vecka är att inte bryta kedjan” – ett bra sätt särskilt för oss med skralt om tid att inte halka av banan hela tiden. Liksom, skriv en sida om dagen i ett år och tadaaa: ett manus på 365 sidor! Helt klart doable.

Austin Kleon pratar om boken: