Familj & vänner

Fjärås Entreprenad gräver ut!

Men kolla, Fjärås Entreprenad hände! Plötsligt har vi en snyggt skuren infart med små kanter och en utjämnad yta för carport och hus. Samt ved, som ni ser till vårt höger. VED! Vet att vi sålde multum av en bok med den titeln när jag jobbade på Akademibokhandeln för ett par år sen, tyckte det var helt mystiskt att folk bara köpte den men det är visst en konstart att stapla de där trästyckena? Får väl bli ett köp här också, framöver. Eller att vi lånar boken på biblioteket.

Markberedning med Fjärås Entreprenad

Förra tisdagen, samma dag som jag gallopererades, satte Fjärås Entreprenad skopan i marken och rev av hela tomten. Björkarna ni ser stå kvar på rad på första bilden har jag knutit fina band runt, dem vill jag att de ska spara om möjligt. Övriga träd, buskar och sly har kapats bort, marken har grävts upp och lite berg har sprängts till vassa block. Ingen flisbädd än, det är någon vecka kvar innan vi ska gjuta markplattan. Alltså världens lervälling att kliva runt i efter regnet som äntligen, äntligen föll i lördags. Rut gjorde ett par magdyk i geggan, en av pölarna visade sig vara en för henne knädjup grop, och sen hittade hon en ”pillemask” (daggmask) som var äckligt mysig.

Denna vecka ska Fjärås Entreprenad forma klart tomten, gräva ner rör och sluten tank och akta mina träd (!). Får dock se hur det blir med den saken, de står ganska mycket i vägen … bakom Rut och mig ser ni högen med matjord, viktigt inslag i en trädgård. Den breder man ut när allt annat är klart. Vi planerar att låta naturen vara med och bestämma en del, medvetet driva upp ängsmark på vissa platser, sätta upp bihotell och insektshotell lite varstans och odla gynnsamma blommor, buskar och träd för både oss och omgivningen. Allt vi planterar ska gå att äta, jag står inte ut med fluffiga rabatter! Jag kan sträcka mig till markkrukor här och där but that’s it! Och så pallkragar, förstås. Med morot, palsternacka, jordgubbar … björnbärssnår växer vilt och galet nere vid den gamla stengärdsgården och längsmed kanterna ska vi sätta smultronplantor. Så får vi se vilka djur som inte kan låta bli att mumsa upp alla knoppar eller böka upp rötterna och förstöra lite. Vi har bland annat fått veta av grannarna att vildsvin plöjer runt i trädgårdarna här ute! Vi har också fått höra att en av grannarna har jaktlicens …

Idelunds Gräv – en av våra nya grannar!

Björken i mitten av bilden nedan är ännu ett av mina markerade träd. Det står nära gränsen till granntomten, som också håller på att bebyggas. Den marken bereds av Idelunds Gräv, en av markägarna vi köpte tomten av. Vansinnigt drivna människor! Vips hade de röjt ner två enorma granar bakom vår tomt, rensat bort en massa gammalt skrot (bilvrak, mögliga tygstycken, ståltrådar) och öppnat upp en skogsväg där vi får lov att dumpa landmassor. Vilka grannar, va? De kom på köpet och ger vår flytt en guldkant, kan jag säga.

Jag sa till Kristoffer häromdagen: ”nu längtar jag till vardagen där ute, när alla bitar lagts på plats, både praktiska och ekonomiska, och att vi bara ska dra runt på allt”. En annan sak jag sagt är: ”tänk, första middagen vi lagar i huset, jag kommer att LIPA”. Det här är så stort att det knappt går att ta in. Vi bygger liksom hus. Vad sjutton hände?

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *