Skrivande

Två skrivövningar till tröst!

I söndags missade jag att skriva en artikel, jag vet! Skyller på storhelg och vackert väder och potträning och stundande galloperation, så förstår ni säkert. Här kommer två skrivövningar till tröst, samma som jag knåpade ihop till min föreläsning i Vimmerby. Ha så skoj!

Skrivövningar

1. Få fram din unika röst, 15-20 minuter

Just innan jag satte mig att skriva Kaninhjärta, som också blev min debut, nådde jag en punkt i mitt skrivande: jag insåg att jag inte skrev mitt allra bästa. Och det berodde på att jag klamrade mig fast vid samma story som jag hade försökt berätta om och om igen under flera års tid. För att bli mitt allra bästa skrivande jag förstod jag att jag behövde ta mig fri, behövde släppa taget och bända loss mitt språk. Det gjorde jag genom att sluta lyssna på mig själv och istället lyssna på mina karaktärer. Jag tog ett aktivt beslut att kliva åt sidan och bli ett slags kanal för dem, försöka se dem, höra dem. Och så kom Anne, med sina långa, vindlande meningar utan skiljetecken, så rasande snabbt att texten knappt behövde redigeras.
Det här hjälpte mig att debutera, därför tänkte jag att ni skulle få träffa era Annes, om ni inte redan har gjort det – en karaktär som är er motsats, och som är yngre än ni, och som pratar på ett flödande sätt utan skiljetecken – som ett slags förfinad flödesskrivning. Hen beklagar sig för er om ett enligt hen ytterst allvarligt problem, eller en hemlighet, eller ett gräl hen haft med någon viktig person, vad är det hen säger? Och vem är hen? Och vad vill hen att ni ska göra?

2. Bygg en värld, 30 minuter

Jag har byggt två världar nu, den i Vita Tigern och den i rymdsagan jag skriver nu. De kommer till mig samtidigt som storyn, samtidigt som karaktärerna – världen blir i sig en karaktär med personlighetsdrag, en tydlig röst och en plats i berättelsen.
Nu ska ni få bygga en värld, på det sätt ni vill! Antingen genom att utgå från en karaktär, och då behöver ni givetvis skissa på en karaktär först. Eller så börjar ni med världen. Eller så börjar ni med båda. Utgå ifrån en särskild scen, inte nödvändigtvis första scenen i en tänkt bok utan kanske någonstans i början där vissa saker redan hänt. Scenen ska innehålla två eller flera karaktärer, en konflikt samt att den framtida världen på ett naturligt sätt flätas in eller är en del av konflikten.

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *