Familj & vänner

Vårt Villa Anneberg från Ahus kommer lastat!

ahus villa anneberg byggplats

Tidigt under gårdagsmorgonen stod vi på vägen nedanför tomten och kikade efter lastbilarna med vårt Villa Anneberg från Ahus. Byggarna höll på att förbereda byggställningar och redskap, en jättelik lyftkran var på plats och vi klev runt i den mjuka jorden, där skott redan börjat sätta sig. Rut grävde glatt med sin röda spade här och där och det var grått, lätt regn i luften. Strax innan 7 rullade första lastbilen in – de hade lastat om en bit åt väst på Sätilavägen. Sen gick det snabbt som attans.

Villa Anneberg = Villa Kulla

Vi döper huset, helt seriöst! Först var det bara ett arbetsnamn för vår husmodell, Villa Anneberg från Ahus, men nu har vi börjat leta efter emaljskyltar. Namnet Villa Kulla anspelar så klart på Villa Villerkulla, men också den höjd eller ”kulle” huset hamnar på. För att löpa linan ut har vi dessutom just insett att vårt inflyttningsdatum är Astrid Lindgrens födelsedag (!!!)! Tar det som ett gott tecken: i det här huset ska jag uträtta författarstordåd!

Efter att första lastbilen backat upp mot huset och täckts av lastades husmodulerna för vårt Villa Anneberg av i stadig takt. Vi tog bilder och filmade som dårar, det var bara så häftigt. Och så stort. Plötsligt började huset bara finnas där, precis som vi föreställt oss det, precis lagom stort för vår lilla familj men ändå med utrymme för gäster från när och fjärran, jular och fester. Äntligen det här livet, säger jag bara. Äntligen får våra drömmar plats, äntligen kan jag andas till botten av mina lungor.

Närmare 12 tog vi en promenad till sjön. Mer grått, som en suddig blyertsteckning, och en trött men vattenintresserad, badglad och inte fullt konsekvenstänkande Rut. Mitt i allt börjar det gå upp för oss vilken barndom hon kan få här. Vilka miljöer vi omger henne med. Det är värt allt slit, all ekonomisk investering. Sen är huset inte bara för henne, så klart. Men tanken på hennes uppväxt här gör mig varm om hjärtat.

Sen lunch i bilen och värmde oss lite, efter det fick Rut vila vagn. Magnus Berndtsson från Ahus kom ut för att hälsa på bygget, vi fick oss en god pratstund med honom. En riktig klippa! Vi är verkligen glada att ha honom med i detta, herregud så mycket vi annars hade behövt hålla koll på och lära oss och veta! Han har gjort detta i rätt många år nu. Med ett snett leende berättade han att han just nu bygger 13 stycken hus i stil med vårt – fristående, här och där, med glada nybyggare. Stay strong, Magnus.

Ahus och alla val

Vi har aldrig byggt hus förut, särskilt inte ett modulhus som ju Villa Anneberg är – inte helt tydligt när taklagskrans ska till. Tydligen var jag lite tidig men ÄH! La den bredvid huset i gräset, så tar vi den på onsdag istället. Då åker vi ut till byggarna med taklagslunch och spritlös öl.

Trots att Villa Anneberg är ett modulhus har det varit en hel del val och saker att ta ställning till. Mest ytskikt men ändå – hur orkar man ens bygga lösvirkeshus? Och förbli gifta efteråt?! My GOD … vi har gjort färgval, det vill säga färgen på väggarna plus tapeterna. Sen har vi också valt kakel till kök, badrum och tvättstuga – hos Svenska Kakel och ett möte. Nästa vecka ska vi träffa vår elektriker och göra dessa val, exempelvis var vi vill ha spotlights (i vissa fönster till exempel). Trappan är lite special, och vi valde också klassiskt paket med lite mer glatt snickeri och finurligheter. Plus att vi valde kökspaket och badrumspaket. Men dessa är PAKET och det är vi evinnerligt glada för. Kommer bli ett vackert hus detta och ett underbart hem. Har inte varit en tvekan om den saken sen vi skrev på köpekontraktet för tomten för ett år sen.

Nu står vårt Villa Kulla där. Nu är det på riktigt. Ett skal som ska fyllas med rum och liv och mening. Om drygt ett halvår lämnar jag Göteborg.

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *