Illustration,  Skrivande

Nästa: illustrera böcker

För ett tag sedan köpte jag en Ipad med tillhörande penna, och det första jag gjorde var att installera Procreate. Jag har alltid kunnat måla men jag visste inte alls hur jag skulle göra det digitalt.

På det sättet är webben fantastisk. Man kan i regel sätta samman sin egen utbildning baserat på det material som finns online, till exempel tutorials och färdiga illustrationer på miljontals konton på Instagram (världens bästa inspirationskälla), videos och tips på Youtube och flera kurser som inte kostar mer än 100 kronor (Domestika!).

Jämt när jag ska lära mig något orkar jag knappt – jag vill kunna allt direkt. Så i början kändes det segt. Jag kollade massor av videos om hur man skapade lager, skuggor och highlights, köpte penslar från en digital konstnär, började kopiera hur andra gjorde för att lära handen olika tekniker och stilar.

Misstagen är många. Så klart! Men också framgången – jag ser en tydlig skillnad mellan mina första alster och den jag slutförde alldeles nyss. En sak jag just insett är att använda referensbilder, inte bara måla ur tomma intet. Så jag sparar ner alla fina fotografier jag kan hitta, och jag har börjat utgå från dem jag har på mina barn. Jag illustrerar och trycker upp på tjockt papper för att rama in. Och sedan, om mina flickor vill, får de hänga upp tavlorna på sina rum.

Nu börjar jag känna mig liiite lite trygg i vad jag gör. Jag börjar ana en egen stil, om än i sin linda. Och jag tänker att det här med att illustrera mina egna böcker? Finns runt hörnet. Kanske också att illustrera andras historier, eller teckna andras barn.

Vem vet?

Författare till böckerna Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång och Vita Tigern, samtliga på förlaget Gilla Böcker, numera del av Lilla Piratförlaget. Mottagare av Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015 samt två stipendier ur Sveriges Författarfond. Tidigare skrivlärare vid Folkuniversitetet i Göteborg. Bor i Göteborg sedan 2008 med man, dotter och två katter, bygger hus i Fjärås som beräknas stå klart hösten 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *