Glenn Petersen: »Läsarna har skapat rörelsen«

Jag tog mig en pratstund med Glenn Petersen, Värnamo-son, aikido-tränare (svart bälte), zen-meditatör, sportdykare, webbmaster, föreläsare på Chalmers Aerospace Club (2018, 2022) och bokhandlare på SF-bokhandeln i Göteborg, som han startade 2001 tillsammans med Johan Frick.
Glenn och jag har råkats några gånger under min författar-karriär, senast 2023 när vi båda medverkade i mini-conventet Göteborg om 400 år – en eftermiddag med science fiction och fantasy på Göteborgs stadsbibliotek. Dock har vi aldrig pratat, trots att jag länge varit nyfiken på hans uppenbara kunskap om just de genrerna jag tycker så mycket om! Kanske på grund av min osäkerhet inför ”nördarna”, som kan så mycket mer än jag? Och rädslan för att säga fel saker eller kunna för lite?
Mina förutfattade meningar skulle visa sig felaktiga, som det så ofta är. Vi tog en kaffe, och det i elfte timmen! Glenn blir snart pensionär.
Glenn: Jag tänker att jag ska gå i sommar.
Christin: *gasp* Då haffade jag dig precis på tröskeln! Är det något du ser fram emot?
Glenn: Mycket! Jag älskar mitt jobb men vill ändå bli pensionär. Det kan väl hända att jag kommer in i butiken någon gång ibland.
Christin: Med din egna bok.
Glenn: Det kan man alltid hoppas på.
Vad är det med SF och fantasy som lockar?
Glenn har en fantasy, en science fiction och en deckare på gång, men att få ro till att skriva samtidigt som han jobbar heltid har inte varit lätt – något de flesta som skriver kan relatera till. Läsningen går det desto bättre med. Han har varit en stor-läsare sedan barndomen, och väljer i 9 fall av 10 böcker med fantastiska inslag. Första SF-boken var Robert A. Heinleins Egen rymddräkt finnes, en ungdomsbok som håller fortfarande (utgiven på svenska 1959).
Christin: Vad är det som lockar (med scifi)?
Glenn: Lika delar coola idéer som utforskas, och eskapism. Jag läser hellre om rymdskepp i framtiden än vad Trump hittar på, för att ta ett extremt exempel.
Christin: Ja … jag funderar på varför jag själv alltid skriver om någonting mer, utöver vår verklighet. Det är definitivt en form av flykt, men också vad man är för person. Jag nöjer mig inte med att tänka på livet så som vi har det här och nu, jag måste tänka längre! Så det handlar nog också om vad man har här inne (pekar på huvudet), och vad man har för referenspunkter.
Åren efter Maths Claessons bortgång, och kulturen som omgärdar SF-bokhandeln
När Glenn var 12 år gammal mötte han Maths Claesson (också 12 år gammal), som senare skulle bli en av SF-bokhandelns grundare. Båda stod vid Värnamo stadsbiblioteks sf- och fantasy-hylla och sökte något mer att läsa när barn- och ungdomsböckerna var avklarade. Maths gick bort 2023. Hur har de här två åren varit utan honom?
Glenn: I början hade vi det lite svårt att orientera oss, då Maths var en dominerande kraft. Han försvann dessutom mitt i den allmänna krisen, post-covid, en tid som var svår för alla. Att inte ha en samlande kraft då var jobbigt. Men precis innan pandemin fick vi en ny ekonomichef. Han tittade på våra finanser och sa ”oj då, såhär mycket pengar på banken är det inte bra att ha”. Cirka en månad senare: pandemi. Då sa han ”oj då, vad bra att vi har mycket pengar på banken”.
Efter en viss tids sökande har SF-bokhandeln hittat en ”jättebra VD med liknande driv”, Karin Lundwall (citat DN: ”En dålig bok blir alltid lite bättre om det finns ett rymdskepp i den”). Och 25 februari i år (2025), samma dag som årets bokrea startades, öppnade de en ny butik i Linköping. Det här är den fjärde i ordningen, och det gick bättre än förväntat.
Glenn: När personalen kom till Linköpings-butiken på morgonen var det kö utanför, flera kvarter lång. Klockan 8 på morgonen! Hon som var längst fram hade stått där sedan klockan halv fyra – på natten!
Christin: Det säger en del om den här kulturen, eller communityt som omgärdar SF-bokhandeln. Så fint att det finns ett sådant intresse, en så stor hängivenhet. Rockstjärnestatus … målbild!
*skrattar*
Glenn: Vi var överraskade själva. Vi vet att det finns ett starkt community och människor som är engagerade, men att det var så starkt, i lilla Linköping! Matador-feeling första dagen vi öppnade!
Försvaret av nörden + läsfrämjning och Totoro
När SF-bokhandeln var nystartad som kedja och fenomen sågs Maths, Glenn och övriga i gruppen som ”udda typer, andra bokhandlare skakade bekymrat på huvudet när de pratade med oss”. Detta enligt Glenn i en GP-intervju. Eller citat Maths: ”på den tiden var det inte på samma sätt som idag socialt accepterat att ha ett nördigt intresse”. Hur är det nu? Börjar folk förstå?
Glenn: Om vi tittar på andra bokhandlare så förstår de jättebra genom att läsa de svarta siffrorna längst ner. Rent allmänt, med tanke på de senaste årens våg av Marvel-filmer, förekommer fantastiken överallt. På Netflix, bio, närmaste bokhandel.
Efter tid och idogt arbete har SF-bokhandeln blivit något som nästan är en institution, ”en grundpelare som kulturen lutar sig mot” som Glenn uttrycker det i GP. Serieskaparen Johan Wanloo tycker rentav att ”SF-bokhandeln är en av stadens lyckligaste platser”. Hur jobbar de rent faktiskt med läsfrämjning/att skapa intresse för just böckerna?
Glenn: Vi känner att vi är i ett läge där vi har lite unika förutsättningar jämfört med andra bokhandlare. Franchise-litteratur, exempelvis. När människor suttit hemma och spelat tv-spel och sedan upptäcker ”åh, det finns böcker i min tv-spelsvärld!”. Vi jobbar på dessa ingångar, att motivera ungdomarna till att läsa i sina världar. Där kommer manga-fenomenet in, även den en ingång till läsning. Vi har sett mängder av människor som börjat läsa via manga-böcker.
Christin: Räknas Studio Ghibli som manga?
Glenn: Ja, eller snarare animé.
Christin: Vi älskar Studio Ghibli hemma, barn och vuxna. Även vår yngsta dotter, fyra år, tittar på Ponyo och Totoro.
Glenn: Totoro finns som pjäs också.
Christin: Jag trodde du skulle säga ”som gosedjur”.
Glenn: Jamen, det är väl självklart? De säljer vi ju.
*skrattar*
Booktok, romantasy och enskilda redaktörer
Utöver böcker säljer SF-bokhandeln brädspel, filmer och olika typer av prylar, exempelvis figurer kopplade till de olika universumen. I egenskap av författare är jag dock mest nyfiken på böckerna och Glenns uppfattning av läskrisen?
Glenn: Över åren är det en jämn snittkurva, och just nu går den upp.
Christin: Vad beror det på?
Glenn: BookTok.
Romantasy är ”bread and butter” idag, enligt Glenn. Bäst går manga, tvåa romantasy. Enligt statistik från Svenska Bokhandlarföreningen har fantasygenren stigit med 43 % på grund av den sistnämnda.
Christin: Jag har skrivit mitt första manus i den genren.
Glenn: Helt rätt timing.
Christin: Jag upplever att det finns mer att jobba på där. Genren är ganska ung och … inte helt välskriven. Nu vill jag göra min ”take”, bara för att testa! Jag gillar stora kärleksberättelser, jag älskar fantasy, och jag har också slängt med lite skräck. Det är så kul med den här hybriden, att blanda.
Glenn: Just målgruppen äldre tonåringar, 15-20 år, läser dessa böcker som mest. Då är det också populärt med något man kallar ”spicy”. Vi märker våra romantasy-böcker med antal chilifrukter och har dem på vad vi kallar ”kryddhyllan”.
*skrattar*
Christin: Har ni delat in böckerna efter tropes också? ”Enemies to lovers”?
Glenn: Nej, det har vi medvetet valt bort. ”Enemies to lovers” hade annars blivit en välfylld sektion. ”Jag hatar honom, men han är ju så snygg!”.
Christin: Det känns som att du har läst många av de här böckerna?
Glenn: Bläddrat i dem.
*skrattar mer*
Glenn: Det roliga med Booktok är att det är läsarna som har skapat rörelsen. Förlagen: ”vad händer där borta? Vad gör de?” och kommer efter med andan i halsen.
Christin: Jag kan bli provocerad av just den grejen. Det tycks finnas en diskrepans mellan vad förlagen vill ge ut kontra vad läsarna vill ha. Som författare tycker jag det är synd att behöva fajtas så för att skriva den här typen av böcker. Jag läste en artikel i tidningen Skriva om en förläggar-enkät, där det tydligt framgår att förläggarna inte har intresse av eller kunskap om fantasy och scifi. Att de inte vill eller vet hur de ska ta sig an det här?
Glenn: Det ligger mycket hos den enskilda redaktören. Rabén & Sjögren hade en jättebra hos sig, Jörgen Petersen, som såg till att Robert Jordans serie The Wheel of Time blev utgiven på svenska, åtminstone de 10 första delarna. Sedan gick han och dog samtidigt som Jordan, och då blev slutet på serien aldrig översatt. Det är individer som sitter på kunskaperna – sällsynt att förlaget centralt har det. Men med romantasy är det skillnad, det drar in så jävla mycket pengar att det inte går att blunda för.
… och sedan nämner jag något som bränner i mig
Christin: Även jag som skriver inom det här kan känna att jag är dåligt insatt ibland, säger fel saker … hur upplever du det här? Finns graderingar i communityt? Kan man levla?
Glenn: Jo, faktiskt! De flesta är inte särskilt överlägsna, utan vill gärna missionera för sin passion och är snälla mot de mindre kunniga. Sedan finns det besserwissrar inom alla områden.
Ja, som sagt: mina förutfattade meningar skulle visa sig felaktiga, som det så ofta är. Jag nämner parallellerna mellan statusen på ”alternativ litteratur” och ung litteratur, min plan b om att ”göra en Karin Tidbeck” och översätta mina manus till engelska ”i vredesmod”, att jag ”känner att jag är på ett mission här”.
Glenn: I support that mission.
Och då blir jag märkvärdigt varm i hjärtat.
Avslutningsvis, vad läser Glenn just nu?
Glenn: Just nu läser jag Mal Goes to War av Edward Ashton, författaren till Mickey7. Vad gäller favoritförfattare, och bokmässan som var (2024), så var flera av dem där och jag fick lov att intervjua dem. Det tyckte jag var jättekul!
Peter F. Hamilton, Alastair Reynolds och Ken MacLeod är tre favoriter som Glenn har följt genom åren. Ken MacLeods senaste böcker, Lightspeed Trilogy, är ett av hans boktips. James S A Corey, pseudonym för de amerikanska författarna Daniel Abraham och Ty Franck, har skrivit en serie på 9 tegelstensböcker som också är ”väl värda att läsa”. Serien ligger till grund för tv-serien The Expanse, vilket också är namnet på bok-serien.
Christin: Och då finns de på engelska, antar jag? Inte svenska?
Glenn: Det är ju science fiction med raketer, det går inte att översätta.
Christin: Så klart.
Glenn: Herregud.
Christin: Hur skulle det se ut?
*skrattar*
Glenn Petersen finns kvar i SF-bokhandeln fram till sommaren. Sedan lämnar ännu en fanbärare för den alternativa, goda litteraturen scenen. Men kanske att han en dag kommer in i butiken för att signera sin debutbok? Och kanske ringlar kön runt kvarteret då, som inför en Håkan Hellström-konsert? Jag hoppas på framgång för oss båda och för genrerna i stort. Jag hoppas att vi en dag står på de stora scenerna inför en stor publik, redo att sprida stora berättelser som kärlek, kraft och mod i en tid som verkligen behöver det.