Frågor & svar

Här har jag samlat de vanligaste frågorna jag får av läsarna. Om du inte hittar det du letar efter får du gärna maila mig! forfattare (at) christinljungqvist.se

Varför blev du författare?

Jag passar bäst som det, har jag kommit fram till. En av mina främsta förmågor är trots allt dagdrömmeri. Kan hålla långa monologer med mig själv, brukar till och med drömma narrativt! Så för mig är berättandet hela tiden närvarande. Och skrivandet är som ett behov. Får jag inte skriva blir jag grinig.

När skrev du din första bok?

I grundskolan. Ännu opublicerad! Men den första jag skrev som gavs ut var Kaninhjärta, 2012.

Kan du leva på ditt skrivande?

Nej. Men en dag.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?

Det brukar hända när jag lever livet, utan att tänka så mycket. Mest bara är, i stunderna, och har roligt. Poff, så fäster en tanke, en idé. Jag brukar skriva ner det jag fantiserar ihop i mobilen. Sen för jag in det i boken jag jobbar på eller för kommande skrivprojekt.

Hur kommer du på dina karaktärer?

De är ett hopknåp av alla människor jag känner, inklusive mig själv, samt av alla människor jag mött men inte känner speciellt väl.

Vet du alltid hur boken ska sluta när du börjar skriva?

Ja. Eller, inte exakt på sista punkten. Men jag kan oftast större delen av storyn när jag börjar: jag jobbar med detaljerade synopsis.

Du skriver mycket om spöken. Varför?

Med spöken uppstår ännu en nivå i böckerna som jag hoppas ska få läsaren att själv börja fundera. Hittills verkar just det ha fungerat. Det är många som tycker att spökena och det övernaturliga i mina böcker tar sig långt in under huden på dem. Och ja, jag är spöktroende själv. Dock är spökena i mina böcker dramatiserade.

Vad är skillnaden på en ungdomsbok och en vuxenbok?

Svarar som min lektör, Ada Wester: jag brukar definiera ungdomsboken som en roman om unga människor, för vilken läsaren inte behöver en vuxen persons erfarenhet för att till fullo ta till sig texten.

Ge exempel på en bok eller böcker som du blivit inspirerad av.

Donna Tartts Den hemliga historien. Innan jag läste henne hade jag verkligen ingen aning om vad en författare kan göra. Också Marisha Pessls Fördjupade studier i katastroffysik.

Vad har varit din största inspirationskälla någonsin?

Astrid Lindgren, och platsen Vallda, där jag växte upp. Finns en bit skog mitt emot vårt hus och en naturstig som går tvärs igenom den. Där brukade jag flyga fram, tills jag nådde ängarna. Mitt dagdrömmeri och min fantasi kom till där.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?

Jag mår så bra av det! Att få fantisera, skapa, filosofera, analysera. Varför människor är som de är, gör som de gör. Och jag får lov att vara olika människor. Skrivandet är en fördjupning av mycket av det som läsandet innebär, kan man säga.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?

Att det går så långsamt! Jag vill vara lite mer som Joyce Carol Oates!

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?

Stretar vidare. Att skriva är liksom att jobba, man måste bara hitta sina knep. Och går det inte att streta så pausar jag. Men stret före paus! Fastna gör man, helt enkelt. Både nybörjare och flerfaldigt publicerade författare.

Har du några råd till den som vill bli författare?

Skriv. Skriv ner dina tankar när helst de poppar upp. Gå gärna skrivkurs. Hitta din/dina favoritförfattare och kolla på hur de har gjort. Du behöver inte läsa massor av böcker, för det har inte jag. Och det gick bra ändå. Men läs böcker som är bra! Böcker som inte är bra! Jämför. Varje intryck ger nåt till skrivet. Likaså musik, film, serier, konst.