Författarbesök i skolor och bibliotek

Undrar du hur mina författarbesök i skolor och bibliotek går till? Eller vad jag föreläser om? Då har du hittat rätt! I den här författarguiden ger jag exempel på vad jag gjort tidigare, eller skulle kunna göra. Har du idéer och förslag på upplägg, eller vill boka mig till ett klassbesök eller annat, är du som alltid välkommen att skicka ett mail!


Författare och illustratör = utbildare

I min verksamhet arbetar jag dels som författare/skribent, dels som illustratör – främst för barnböcker. Utifrån dessa två ”ben” håller jag sedan i olika slags utbildningar för barn, unga och vuxna. Dessa omfattar:

  1. högläsning och samtal utifrån mina böcker
  2. workshops, exempelvis utifrån ett specifikt tema (”Skriva spännande”, ”Riktiga dialoger”), eller med skrivuppgifter
  3. föreläsningar – exempelvis ”Såhär blev jag författare” eller ”Hur blir du en läsfrämjande författare?”

Såhär lägger jag upp mina författarbesök och workshops

Varje författarbesök blir unikt, utifrån vad du som bokar mig har för önskningar och tankar. Men för att generalisera brukar jag under ett författarbesök i skolklass:

  1. högläsa ur mina böcker
  2. berätta om mig själv, hur jag skriver, varför jag skriver – ackompanjerat av bildspel, om möjligt
  3. svara på frågor och funderingar
  4. hålla i en skrivworkshop, där jag har med mig roliga skrivövningar som ska göra det lätt för barnen att komma igång, samt någon form av feedback/diskussion i samband med det här

Såhär lägger jag upp mina föreläsningar

Mina föreläsningar riktar jag mot två läger, för att hårdra det: småbarnsföräldrar/föräldragrupper eller dem som själva vill bli författare. Därav handlar mina föreläsningar antingen om:

  1. olika upplägg, tips och råd till småbarnsföräldrar när det gäller deras barns introducering till böckernas äventyrliga världar
  2. hur jag blev författare (pepp-föreläsning), olika tips och råd om allt från skrivliv, stipendier och skrivkurser till kontakt med förlagen

Boka besök av mig som illustratör

Det här är i skrivande stund en ny del av min verksamhet, då jag just startat upp som illustratör. Jag tänker mig ett upplägg liknande det för ett författarbesök, där vi går igenom mina tidigare alster och jag berättar om mig själv. Sedan håller jag i en workshop där barnen får illustrera och måla utifrån sina förutsättningar, runt ett visst tema. Vi kan också testa att sätta text till bilderna, eller bild till texter. Här är jag öppen för förslag!


Låter det här bra?