Skrivtips 7: att skicka in ett bokmanus till förlag


Det är enkelt att skicka in manus till förlag numer. I början av min författarkarriär ville flera av förlagen ha manus per vanlig post! Och ett av mina författar-hack var att försöka etablera kontakt med någon hos varje förlag och försynt fråga om jag kunde få maila in texten i stället. Vilket jag förvånansvärt ofta fick! Det är bra att vara lite kontaktsökande, frågvis och ”säljig” om du så vill, när du kommit såhär långt – när ditt manus är klart från din sida och det nu är förlagens tur att ta vid. För dig som är ny i branschen kan det kännas stort och pirrigt på alla sätt att ens skicka in det du skrivit. Till dig vill jag säga: din text är något du GJORT, inte något du ÄR. Allt som händer nu är för manusets bästa. Blir din bok refuserad, jobba om eller skriv något nytt. Blir boken antagen men med lååånga och mååånga omarbetsningsförslag, lyssna och gör och lär. Det här är ett jobb och du måste vara modig nog, och stark nog, att våga utvecklas. Du klarar det. Men det kommer att göra ont stundtals. Och då är det okej att bli ledsen och nedslagen, så länge du hittar sätt att plocka upp dig själv igen.


Förlagen tar idag emot manus per e-post eller via uppladdningssidor, där du får fylla i fält med ditt namn och olika uppgifter. Du skriver exempelvis i hur många sidor manuset är på samt om du har en medförfattare. Sen kan du ladda upp alla filer som behövs. I mitt fall kan det röra sig om både manus, illustrationer och följebrev.


Följebrevet pratas det om ibland. Jag brukar hålla det extremt kort. Hej, jag heter Christin Ljungqvist och är författare. Jag debuterade 2012 med boken Kaninhjärta på Gilla Böcker, del av Lilla Piratförlaget. Nu har jag skrivit ett manus för läsålder xx som handlar om yada yada yada. Jag har också synopsis på övriga böcker i serien, bifogar en sammanfattning av dessa. Ungefär så. Det är inte ens ett halvt a4. Kanske lite för kort, vad vet jag! Men personen som tar emot har ofta ganska mycket annat att göra. Så att berätta mycket mer är förmodligen lönlöst. Något litet om dig som person, i mitt fall trycker jag alltid på att jag redan är författare. Är du inte det kan du exempelvis berätta vad du jobbar med, om det kan vara intressant i sammanhanget, eller något annat som är lite speciellt eller udda med dig.


Jag skickar alltid in till flera förlag samtidigt då väntetiden är på minst tre månader. Ska du då skicka manuset till ett förlag i taget kommer det ta år innan du kanske får ett ja, men för det mesta ett nej. Hamnar du i läget att mer än ett förlag visar intresse blir det dessutom en förhandlingsfråga. Som författare är du redan den lilla parten, så det är inte illa att vara lite affärsmässig där och se vad de olika förlagen kan erbjuda dig.


Och om jag inget hör inom den angivna tiden brukar jag kontakta förlagen och fråga var de befinner sig i beslutsfattandet. Det här är en svår väntan, så är du som jag: försök ta det lugnt med kontaktandet.