Skrivtips – från en etablerad författare!

Efter mina år av skriv har jag samlat på mig en del skrivtips. Mitt första skrivtips är: var och förbli ödmjuk. Stolt över dit du tagit dig, genom hård kamp och förtvivlan, men ödmjuk. Som kreatör blir du aldrig klar och det tycker jag om – att skapandet är så stort och brett, att det snarare är upp till dig att välja vilken väg, vilken lärdom, hur du vill skapa. Och vilken författare du vill bli.


Många, många skrivtips, och tips om hur du förhåller dig till dem

I början av mitt skrivande var jag ung och oerfaren, både som skribent och i livet. Med det sagt behöver det inte vara så för just dig. Du kanske är erfaren, trots att du är ung, och betydligt skickligare när det gäller att skriva. Därför är mitt andra skrivtips till dig: ta till dig av det som du tycker låter vettigt och strunta heligt i resten. Känn efter, helt enkelt. Det som fastnar det fastnar.

Här nedan har jag skrivit ihop en sammanställning av alla mina skrivtips, som tillsammans beskriver min process från första idéfröet till den lycksaliga dag då förlaget skickar ett första, tryckt exemplar av boken – innan lådan med resten av böckerna var författare brukar få vid tecknandet av ett avtal kommer. Mitt tredje skrivtips i ordningen ligger här på sidan. Resten av skrivtipsen är lite längre och kräver därför en egen artikel. Följ länkarna för att läsa vidare!Skrivtips 3: att spara sina idéer (särskilt dem som poppar upp i tid och otid)

Skapa en plats där du konsekvent skriver ner dina idéer. Jag använder mobilen, anteckningsblock, lappar av olika slag och direkt i ett Word-dokument. Och så snart jag kommer på en bra idé skriver jag ner den. Jag tar tillvara på den. Det är ett viktigt tips: skapa en fungerande rutin, en öppen kanal för impulsiva idéer. För minsta lilla strof du formulerar dramaturgiskt eller narrativt i ditt huvud? Är ditt kapital. Ju mer du förstår allvaret i ditt skrivande desto mer tar du tillvara på allt som kommer ur dig, desto snarare blir du professionell. Lösa meningar, eller charmiga/drypande/bitiga dialoger brukar jag foga in i pågående skrivprojekt. Jag låter mitt liv krydda det jag skapar, påverka och influera det, eftersom min uppfattning är att det ger en väldig känsla i manuset.


Skrivtips 4: att skriva synopsis

Att skriva synops hänger, när det vill sig väl, ihop med mitt tidigare inlägg Att spara sina idéer. Det vill säga: du har klurat på historien en tid, fyllt i luckor, gjort lite research om nödvändigt och nu är den så pass mogen att du kan börja skriva ihop allting till ett synopsis. För de bästa böckerna tar ingen hänsyn till hur snabbt allting ska gå idag utan kräver lugn, tålamod och tankar av dig.

Jag har ett ganska spretigt sätt när det kommer till synopsis. Först skriver jag ner historien i ett enda svep …


Skrivtips 5: att skriva en bok/ett manus

I början av mitt skrivande föredrog jag att sitta själv, på min kammare, ostörd. Ingen radio, knappt något sällskap. Där fick jag mest gjort.

Det här har dock förändrats till att jag nu, likt en fluga, vill sitta lite avsides men ändå omgiven. Med en lagom ljudnivå runt mig och människor jag är bekant med. Jag vill och behöver känna samhörighet, då får jag bra med energi. För skrivandet tar mycket energi, åtminstone från mig. Jag kan exempelvis mötas upp med …Skrivtips 6: att korrläsa och redigera en bok/ett manus

Med ”korrläsa” menar jag korrekturläsa. Jag brukar läsa mina manus i deras helhet när de är klara och har fått vila några dagar/någon vecka. Antingen läser jag på datorn eller på utskrivet papper – i Word finns en kommentarsfunktion och på papper skriver jag kommentarer i marginalerna med en röd penna. När jag korrläser har jag alltid ett anteckningsblock bredvid mig. Och eftersom det för mig rör sig om en härlig del av skrivprocessen sätter jag mig i soffan eller någon fåtölj, unnar med te och choklad, tänder ljus – vad som nu känns bra och rätt! Jag firar att jag lite lätt var jag är i processen och är …Vill du ha hjälp med något i ditt manus?

Boka 30 minuter handledning med mig!

Skrivtips 7: att skicka in en bok/ett manus till förlag

Det är enkelt att skicka in manus till förlag numer. I början av min författarkarriär ville flera av förlagen ha manus per vanlig post! Och ett av mina författar-hack var att försöka etablera kontakt med någon hos varje förlag och försynt fråga om jag kunde få maila in texten i stället. Vilket jag förvånansvärt ofta fick! Det är bra att vara lite kontaktsökande, frågvis och ”säljig” om du så vill, när du kommit såhär långt – när ditt manus är klart från din sida och det nu är förlagens tur att ta vid. För dig som är ny i branschen kan det kännas stort och pirrigt på alla sätt att ens skicka in det du skrivit. Till dig vill jag säga …Skrivtips 8: att få ett bokmanus antaget

Det kan vara svårt även för oss som redan är författare. Jag använder återigen Vita Tigern som referens och ger dig den fulla behind the scenes-bilden: 2013 kom jag på idén till Vita Tigern. 2014 skrev jag ett första råmanus och skickade in till förlag. 2015 skrev jag om och skickade igen, och sen skrev jag om en gång till. Den andra omskrivningen väckte äntligen intresse hos två av förlagen …Skrivtips 9: att göra ett manus till bok – tillsammans med ett förlag

Jag har haft den stora äran att få jobba tillsammans med två förlag, vilka är Gilla Böcker/Lilla Piratförlaget och Nypon förlag. Och jag märker att de gör på samma sätt. Först och främst har jag kontakt med en förläggare, som läser mina manus övergripande och kan komma med förslag som ”flytta det kapitlet hit istället” eller ”den här scenen funkar inte riktigt” eller ”jag förstår inte vad du menar här, förtydliga”. När förläggaren är nöjd lämnas texten vidare till redaktören, som …